31 Ιουλ 2016

HOTEL NATIONAL

HOTEL NATIONAL
ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗΣ
Σελ. 282, Ιούνιος 2016

     Ο Σ. Χριστοδούλου, είναι δημοσιογράφος που ζει στην Κύπρο. Πριν από λίγες εβδομάδες, κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, ένα μυθιστόρημα, με τίτλο «Hotel National».
     Ο Γρηγόρης Μιχαήλ, είναι ένα φτωχός νεαρός που γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’30 στην Κύπρο. Έχασε μικρός τον πατέρα του και αναγκάστηκε από νωρίς να επωμισθεί τα βάρη της συντήρησης της οικογένειάς του. Τρεις αδελφές και η μητέρα του. Γρήγορα, με την παρότρυνση ενός θείου του, εντάχθηκε στους κόλπους του ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού), που ήταν η συνέχεια του ΚΚ Κύπρου, το οποίο η αποικιακή βρετανική διοίκηση είχε κηρύξει παράνομο. Αν και είχε βγάλει μόνο το δημοτικό, λόγω της ιδιαίτερης ευφυΐας του, «ήρθε η πρόταση να αναλάβει μια υπεύθυνη θέση στην Οργάνωση Νεολαίας». Η ανέλιξή του σε πιο υψηλές βαθμίδες της ιεραρχίας του κόμματος ήταν αναμενόμενη, αφού ο Γρηγόρης ήταν από τα πιο πιστά, μαχητικά και εργατικά στελέχη.
     Η επόμενη πρόταση όμως που του έγινε ξεπερνούσε κάθε προηγούμενη. «Το κόμμα χρειαζόταν πιστά στελέχη που θα εκπαιδεύονταν στο εξωτερικό και αφού αποκτούσαν θεωρητικά κατάρτιση, θα επέστρεφαν για ν’ αναλάβουν δράση». Στον Γρηγόρη προτάθηκε να είναι ένα από αυτά τα στελέχη. Κλήθηκε να πάει στη Ρουμανία, για να σπουδάσει στην κομματική σχολή «Νίκος Μπελογιάννης». Μετά από μια περιπλάνηση αρκετών ημερών-για «συνωμοτικούς» λόγους-στην Ευρώπη, έφτασε στον προορισμό του. «Ήταν νωρίς το απόγευμα όταν προσγειώθηκε στη ρουμανική πρωτεύουσα, 22 Ιανουαρίου του 1956, με το κρύο να τσακίζει κόκκαλα και το πυκνό χιόνι να καλύπτει και την τελευταία ίντσα του γυμνού τοπίου. Ο Γρηγόρης, φορώντας μόνο μία καμπαρντίνα, τουρτούριζε. Αλλά ήταν τόσο ευτυχής που «έπιανε επιτέλους λιμάνι» ώστε έδειχνε να μην τον νοιάζει».
     Αυτό το ταξίδι θα αλλάξει δραματικά τη ζωή του. Γιατί στη Ρουμανία θα γνωρίσει ανθρώπους που θα του σταθούν και θα αποδειχθούν μέσα από τις αντιξοότητες αληθινοί φίλοι και σύντροφοι. Αλλά και άλλους που θα τον «εκμεταλλευτούν», αλλά που κι αυτός με τον τρόπο του θα τους «εκμεταλλευτεί» και θα στρέψουν την πορεία της ζωής του σε δρόμους διαφορετικούς από αυτούς που σχεδίαζε και προσδοκούσε. Μέχρι που στη δύση πια της ζωής του, το 2014, θα κάνει ΤΟ ταξίδι στο Βουκουρέστι, έτοιμος να αφήσει τις αναμνήσεις να τον κατακλύσουν και να προσπαθήσει να αναλογιστεί τι έγινε και πήγε η ζωή του τόσο στραβά!

     Όλα αυτά τα χρόνια που διαβάζω, χαίρομαι ιδιαίτερα όταν παίρνω αξιόλογα βιβλία πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων. Το ίδιο συνέβη και με το «Hotel National». Απόλαυσα την έξυπνη ιστορία που αφηγείται, τον χειρισμό της, τους στέρεους χαρακτήρες, την ψύχραιμη οπτική στο καυτό ιστορικό υπόβαθρο, αλλά κυρίως τη γραφή και την αφηγηματική ικανότητα του συγγραφέα. Ένα κείμενο που σε τίποτα δε θυμίζει πρωτόλειο, αλλά παραπέμπει σε συγγραφέα με εμπειρία. Μια πολύ καλή αναγνωστική επιλογή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου