15 Ιαν 2017

Ο ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ ΤΟΥ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΕΧΛΕΜΕΤΖΗΣ
Εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Σελ. 345, Ιούλιος 2016

     Στο ιστορικό μυθιστόρημα (όπως το χαρακτηρίζει ο συγγραφέας του) «Ο Αρχίλοχος Του» με θέμα τη ζωή του ποιητή Αρχίλοχου, του Γ. Τεχλεμετζή, αναφέρεται η σημερινή παρουσίαση.
     Ο Δημήτρης, από μικρός, όταν ακόμη ήταν μαθητής εμφάνισε κάποια προβλήματα. Οι γονείς του όταν αντιλήφθηκαν ότι κάτι συμβαίνει, τον πήγαν σε έναν ειδικό να το εξετάσει. Όπως έδειξαν οι εξετάσεις «έπασχε από μιας ελαφριάς μορφής αυτισμό, που όμως δεν ήταν προς το παρόν ανησυχητικός…». Όταν μεγάλωσε, ζούσε σαν φυσιολογικός άνθρωπος. Παντρεύτηκε, απέκτησε δύο κόρες, ήταν καλός στη δουλειά του και σωστός οικογενειάρχης. Όμως ξαφνικά άρχισε να βλέπει παράξενα όνειρα. «Εμφανιζόταν ένας αρχαίος λυρικός ποιητής και το μυστήριο ήταν ότι νόμιζε ότι βρισκόταν στη θέση του, μέσα στο μυαλό του, σκεφτόταν ότι εκείνος, αισθανόταν όπως αυτός, και όλη η ζωή του, στις στιγμές του ονείρου, ήταν καταχωρημένη και εκχωρημένη σ’ αυτόν, σαν να υπήρχε μια ταυτοπροσωπία».
     Με αυτό το συγγραφικό εύρημα, δηλ. τον συνδυασμό των δύο προσωπικοτήτων, ο δημιουργός του βιβλίου, μας αφηγείται τη συναρπαστική ζωή του ποιητή Αρχίλοχου και μας κάνει κοινωνούς του έργου του και ότι αυτό αντιπροσωπεύει.
     Ο Αρχίλοχος γεννήθηκε στην Πάρο το 680 π Χ. Ο πατέρας του Τελεσικλής, καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια του νησιού και ήταν αρχηγός της εκστρατείας στη Θάσο, όπου ίδρυσε αποικία. Μητέρα του ήταν η δούλα Ενιπώ, μέλος του υπηρετικού προσωπικού του οίκου του Τελεσικλή. Η ζωή του ήταν πολυτάραχη. Αν και αγαπούσε με πάθος τη χαρά της ύπαρξης, αναγκάστηκε να επιλέξει τον κίνδυνο και να γίνει μισθοφόρος. Πολέμησε στην Ιωνία, στη Θράκη, στην Τορώνη και στην Εύβοια. Επίσης πολέμησε υπερασπιζόμενος την Πάρο και την αποικία της στη Θράκη, εναντίον των Ναξίων εισβολέων. Σε μια τέτοια μάχη έχασε τη ζωή του το 630 π Χ, χωρίς να είναι εξακριβωμένο αν η μάχη δόθηκε στην Πάρο ή στην αποικία της. Κάτι που δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία.
     Η ποίηση του Αρχίλοχου, έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τα παιχνίδια που του παίζει η μοίρα. Επίσης χρησιμοποίησε το ταλέντο του, για να χλευάσει και να σατιρίσει τους συμπατριώτες του, κάτι που ενόχλησε πολλούς και τον έκανε να αποκτήσει μια «κακή» φήμη. Δυστυχώς από το έργο του έχουν σωθεί λίγοι ολοκληρωμένοι στίχοι (περίπου 200) και από τα υπόλοιπα έργα του, μόνο σπαράγματα στίχων, λέξεις ή μικρές φράσεις.

     Το βιβλίο μέσα από τη μυθιστορηματική του δομή, μας δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Αρχίλοχο και το πολύ σημαντικό έργο του. Πολύ χρήσιμη η βιβλιογραφία που περιλαμβάνει και αφορά τόσο τον Αρχίλοχο, όσο και την εποχή που έζησε και δημιούργησε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου