25 Ιαν 2017

ΧΡΥΣΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ

Η ΠΤΩΣΗ ΜΙΑΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ
ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΣΝΗ
Εκδόσεις ΚΥΦΑΝΤΑ
Σελ. 377, Οκτώβριος 2016

     Ένα πολυεπίπεδο αστυνομικό μυθιστόρημα είναι το βιβλίο της Ε. Χουσνή, με τίτλο «Χρυσή Εκδίκηση».
     Η Νάνσυ Καρβούνη, είναι μια νεαρή δημοσιογράφος του πολιτικού ρεπορτάζ σε μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα. Τις ελεύθερες ώρες της, της αρέσει να τις περνάει με τον πρώην και νυν αρχισυντάκτη της, καθώς κι έναν φίλο τους ψυχίατρο, για να χαλαρώνουν και να τα λένε.
     Το Νοέμβριο του 2012, λαμβάνει σε διάστημα ενός μήνα, τρία ανώνυμα σημειώματα. Στην αρχή δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα κείμενα των σημειωμάτων της φάνηκαν δυσνόητα. Όταν λίγες μέρες μετά αποφάσισε να ασχοληθεί πιο σοβαρά, ανακάλυψε ότι οι φάκελοι με τους οποίους εστάλησαν τα σημειώματα ήταν συλλεκτικοί και ιδιαίτερης αξίας, ότι το χαρτί ήταν κάπως… πολυκαιρισμένο και τα κείμενα ήταν αποσπάσματα ποιημάτων του Γ. Σεφέρη.
     Την ίδια εποχή, μια δολοφονία συγκλονίζει την κοινή γνώμη. Η 32χρονη Ισαβέλλα Κοπερνάρου, κόρη γνωστού και πολύ επιτυχημένου επιχειρηματία, η οποία προαλείφεται για διάδοχός του στα ηνία των επιχειρήσεων, βρίσκεται δολοφονημένη στο σπίτι στο οποίο διέμενε μόνη της. Τη βρήκε ο ίδιος της ο πατέρας που την αναζήτησε, όταν δεν εμφανίστηκε σε σημαντική προγραμματισμένη επιχειρηματική συνάντηση. Μόνο που η «κοινή γνώμη», γνωρίζει μέρος της αλήθειας. Διότι οι διωκτικές αρχές, απέδωσαν τη δολοφονία σε διαρρήκτες που αιφνιδιάστηκαν και δεν αποκάλυψαν την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η σορός. «Η Ισαβέλλα ήταν τοποθετημένη επάνω στο κρεβάτι της με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος, όπως οι νεκροί. Και από δω και πέρα αρχίζει ο παραλογισμός. Τη βρήκανε ολόγυμνη. Δεν ξέρουν ποια είναι η αιτία του θανάτου της γιατί δεν υπήρχε κανένα ίχνος αίματος ή πάλης. Αυτό όμως που προκάλεσε σοκ στον πατέρα της είναι πως το στήθος της ήταν καλυμμένο με λιωμένο χρυσό… Ο ψυχάκιας που τη σκότωσε είχε λιώσει χρυσό επάνω στο στήθος της Και στο πρόσωπό της. Δεν φαινόταν κανένα από τα χαρακτηριστικά της. Το πρόσωπό της είχε μετατραπεί σε μια μάσκα, σε ένα φρικιαστικό εκμαγείο». Δίπλα στη σορό βρέθηκε ένα σημείωμα που έγραφε « “Ελλάς πυρ! Ελλήνων πυρ! Χριστιανών πυρ! Τρεις λέξεις νεκρές. Γιατί τις σκοτώσατε;” Και η παράνοια συνεχίζεται. Ο δολοφόνος υπογράφει ως εξής: Εσείς Λαίλαπα Λαού Αναξιοπαθούντα! Σταύρωσον!».
     Η Νάνσυ και οι φίλοι της, καταλαβαίνουν ότι αυτά τα δύο περιστατικά (σημειώματα και δολοφονία) συνδέονται και ξεκινούν προσπάθειες να βρουν ποιος είναι ο δολοφόνος, αλλά και αν υπάρχει επόμενος «στόχος» και ποίος είναι αυτός!
     Όπως γράφω και στην αρχή το μυθιστόρημα είναι πολυεπίπεδο. Σε πρώτο επίπεδο, έχουμε μια καλογραμμένη αστυνομική ιστορία με ανατροπές, στην οποία το σασπένς κλιμακώνεται, μέχρι να έρθει η οριστική λύση.
     Από κει και πέρα, έχουμε την ψυχογράφηση των χαρακτήρων. Η συγγραφέας αποδίδει με μαεστρία τόσο τις λεπτές αποχρώσεις της ελαφρώς αποκλίνουσας συμπεριφοράς, όσο και της χαώδεις διαδρομές των σκέψεων των πιο διαταραγμένων χαρακτήρων.
     Αυτό όμως που είναι πραγματικά εντυπωσιακό, είναι ο τρόπος με τον οποίο σκιαγραφείται το τι επέφερε η οικονομική κρίση στις ζωές και τις συμπεριφορές των ανθρώπων, αλλά και το πώς αυτές οι κοινωνιολογικές αναλύσεις εντάσσονται μέσα στον μύθο με τρόπο που να μην κουράζουν ούτε να διακόπτουν τη ροή. Μικρό απόσπασμα: «Δεν είναι μόνο τα υλικά αγαθά, οι υλικές ανάγκες εκείνες που σε απειλούν. Είναι κυρίως ότι είσαι αναγκασμένος ν’ αναθεωρήσεις, εκτός από τον τρόπο ζωής και τον τρόπο σκέψης σου. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δεν είχαν απλώς καταρρεύσει οικονομικοί προϋπολογισμοί. Είχαν κυρίως κατατροπωθεί, και μάλιστα χωρίς μάχη, ολόκληρες κοσμοθεωρίες και στάσεις ζωής. Η κατάρρευση αυτή όμως, συμπαρέσυρε στον γκρεμό σταθερές και ζωές, αφού αυτά είναι που τελικά φτιάχνουν τις κοσμοθεωρίες. Αυτά και οι αντιλήψεις του καθενός για το τι είναι πραγματικά σπουδαίο. Τι αξίζει τον κόπο και τι όχι. Τι αποτελεί προτεραιότητα, ουσιαστική και όχι υπαγορευμένη από γενικευμένες συνταγές επιτυχίας. Τώρα όλα είχαν μπει στον μύλο της κρίσης και αλέθονταν, χωρίς διάκριση, παράγοντας έναν πικρό ζωμό απογοήτευσης, αγωνίας, παραίτησης και τελικά... τρέλας».

     Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό τρόπο γραφής της συγγραφέως, κάνουν το μυθιστόρημα «Χρυσή Εκδίκηση», μια πολύ καλή αναγνωστική επιλογή.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου