5 Ιαν 2017

ΚΑΚΟ ΧΑΡΤΙ

BALADA PARA UN LOCO
ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ
Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Σελ. 318, Ιούνιος 2016

     Το δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα Κ. Μουζούρακη, είναι το βιβλίο που σας παρουσιάζω σήμερα.
     Ο Άρης, είναι ένας νέος που αμέσως μόλις πέρασε στο πανεπιστήμιο (Γεωπονική σχολή), άρχισε να «ασχολείται» με την πόκα και το πόκερ. «Σπουδές στη Γεωπονική και δουλειά σε δυο ρόδες και ξενύχτια σε πράσινο φόντο. Σπουδές στην τσόχα. Κακές συναναστροφές, κέρδη και χασούρες, αδρεναλίνη. Τα λάθη πληρωτέα άμα τη εμφανίσει. Τα μαθήματα στην τσόχα έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από ‘κείνα της σχολής. Πέρασμα στις λέσχες. Λιγότερες επισκέψεις στη σχολή. Παιχνίδι στο Διαδίκτυο κι η σχέση με τη σχολή μένει στα τυπικά… άρχισε να αντιλαμβάνεται τις αυξημένες ικανότητές του στο παιχνίδι και τη δυνατότητα να βγάζει μεροκάματο απ’ το σπίτι κι απ’ τα καφενεία». Σε ένα από αυτά τα ευαγή ιδρύματα στα οποία συχνάζει, γνωρίζει τον Ινδιάνο. «Παλιά καραβάνα… Υπόγειος και σκοτεινός κι επικίνδυνος σαν οχιά». Σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη μιας λέσχης, «στήνουν» παιχνίδια, στα οποία «μαδάνε» νεοφώτιστους στο τζόγο, που τυφλωμένοι καθώς είναι από το πάθος τους, δεν αντιλαμβάνονται ότι τους κλέβουν ασύστολα και ανηλεώς. Μέχρι που κάνουν το μοιραίο λάθος. Βάζουν στόχο και ξετινάζουν «ένα ανεπάγγελτο ζώον που είχε κληρονομήσει κατά το ήμισυ τις μετοχές μιας ασφαλιστικής εταιρείας». Του παίρνουν 69 χιλ. ευρώ σε ένα και μόνο βράδυ. Μόνο που ο αδερφός και συνέταιρος του ασφαλιστή, είναι άνθρωπος της «πιάτσας» και γνωρίζει όλα τα κόλπα. Εντοπίζει αυτούς που μάδησαν τον αδελφό του και τους απειλεί ανοιχτά για να πάρει τα λεφτά πίσω. Λεφτά που είχαν εκταμιευτεί για να καλύψουν λογαριασμούς της εταιρείας. Κι ενώ στον ιδιοκτήτη της λέσχης και στον Ινδιάνο κάνει κάποιες «ευκολίες πληρωμής», με τον Άρη είναι αμείλικτος. Επειδή είναι αυτός που «ψάρεψε» τον αδερφό του, του δίνει ένα μήνα προθεσμία να του φέρει 56 χιλ. ευρώ. Αλλιώς «θα ξεκινήσει η κυνηγετική περίοδος και ο λαγός είσαι εσύ» του λέει.
     Ο Άρης για να μπορέσει αν ανασυγκροτηθεί και να δει αν και πως θα καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό (το μερίδιό του από τα λεφτά του ασφαλιστή είχε ήδη καταναλωθεί), καταφεύγει στο εξοχικό μιας θείας του, κάπου στα ημιορεινά της Αττικής. Εκεί σε έναν ξεχασμένο οικισμό, θα γνωρίσει τρεις ηλικιωμένους, που ο καθένας έχει το δικό του παρελθόν και κουβαλάει τα φαντάσματά του, αλλά έχουν ένα κοινό πάθος: το χαρτί. Και θα μπει σε έναν κυκεώνα βίας, με αναπάντεχη κατάληξη.

     Ένα πολύ καλό noir μυθιστόρημα, με ευφάνταστο μύθο, εξαιρετική γραφή, έντονο σασπένς και ιδιαίτερους χαρακτήρες. Στα συν του βιβλίου, οι αφηγήσεις των γερόντων, μέσα από τις οποίες, περνούν ιστορικά γεγονότα σημαντικά για τον τόπο, κοινωνικές συμπεριφορές και νοοτροπίες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου