6 Αυγ 2018

ΣΑΝΚΙΑ

ZAKHAR PRILEPIN
Μετάφραση: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ
Εκδόσεις: ΤΟΠΟΣ
Σελ.363, Μάρτιος 2018

     Σε ένα δυναμικό τμήμα της νέας γενιάς της Ρωσίας, που θέλει να δώσει μια διαφορετική προοπτική στην χώρα, αναφέρεται το μυθιστόρημα του Ζ. Πριλέπιν. Ο συγγραφέας, θεωρείται ένα από τα πρόσωπα με έντονη δημόσια επιρροή στη χώρα του και ειδικά στη νεολαία, αλλά και προκαλεί συζητήσεις τόσο με την προσωπική του δράση, όσο και με τα βιβλία του, τα οποία έχουν έντονο πολιτικό περιεχόμενο.
     Οι νέοι αυτοί, δεν έχουν και την καλύτερη άποψη για τη χώρα τους, όπως αυτή μεταμορφώθηκε μετά την αλλαγή και την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος. «Το βρομερό, ανέντιμο και ανόητο κράτος που εξολοθρεύει τους αδύναμους, έχοντας δώσει ελευθερία στους άτιμους και τους πρόστυχους-για ποιόν λόγο θα έπρεπε να το ανέχεται κανείς; Για ποιόν λόγο θα έπρεπε να ζει κανείς σ’ ένα κράτος που κάθε λεπτό πουλούσε τον εαυτό του και κάθε πολίτη ξεχωριστά;». Το σύστημα χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο για να ωραιοποιήσει τη ζοφερή πραγματικότητα. Ειδικά την τηλεόραση. «Βολεύτηκε απέναντι στην τηλεόραση αρχίζοντας να αλλάζει κανάλια, ως συνήθως διατεθειμένος να λάβει μερικές ανώδυνες δόσεις χυδαιότητας και αμάθειας».
     Ένας από τους νέους που αντιστέκονται, συνήθως με δυναμικό τρόπο, είναι και ο ήρωας του μυθιστορήματος. Άλλοτε κάνει πολύπλοκες πολιτικές σκέψεις κι άλλοτε αντιδρά εντελώς ενστικτωδώς και αφελώς. Ζει ανάμεσα σε δύο κόσμους. Περνάει λίγο χρόνο στην ερημωμένη και παρακμασμένη ρωσική επαρχία όπου ζουν οι παππούδες του, και την οποία ο συγγραφέας περιγράφει με εξαιρετικό τρόπο, τέτοιο που φέρνει στο νου ρώσους κλασικούς. Η επιχείρηση της μεταφοράς του φέρετρου του πατέρα του Σάνκια, ο τρόπος που επέλεξαν και η διαδρομή που ακολούθησαν, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της αφηγηματικής δεινότητας του Πριλέπιν. Τον υπόλοιπο χρόνο του, τον διαθέτει στην πρωτεύουσα η οποία ζει σε μια πλαστή ευμάρεια και συχνά γίνεται πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης. Ο Σάνκια εκπροσωπεί όλους αυτούς τους νέους που αισθάνονται ότι το σύστημα που τους θέτει στο περιθώριο είναι εχθρός τους και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά την ανηλεή σύγκρουση.
     Πολύ καλό πολιτικό μυθιστόρημα, που δίνει με εξαιρετικό τρόπο, μια άγνωστη στους πολλούς εικόνα της σημερινής Ρωσίας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου