30 Σεπ 2018

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
THOMAS W. GALLANT
Μετάφραση: ΓΙΑΝΝΑ ΣΚΑΡΒΕΛΗ
Επιστημονική επιμέλεια: Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ/Γ. ΓΑΡΔΙΚΑ
Εκδόσεις: ΠΕΔΙΟ
Σελ. 495, 2017

     Ο T. W. Gallant, συγγραφέας του βιβλίου που σας παρουσιάζω σήμερα, είναι καθηγητής για την Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.
     Το βιβλίο είναι η ιστορίας της Ελλάδας από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2001. Πρόσφατα όμως, ο συγγραφέας αποφάσισε να προχωρήσει σε μια νέα έκδοση, στην οποία έχει αναθεωρήσει το αρχικό κείμενο και πρόσθεσε τρία νέα κεφάλαια. «Το πρώτο εξετάζει με περισσότερο βάθος την ιστορία της Ελλάδας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, το δεύτερο ασχολείται κατεξοχήν με την ιστορία της συγκρότησης του έθνους στη διάρκεια του 19ου αιώνα, και το τρίτο παρακολουθεί την ιστορία από το 1990 μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015».
     Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογο για την ελληνική έκδοση (το βιβλίο εκδόθηκε στα ελληνικά στην αναθεωρημένη του μορφή) σκοπός του έργου του είναι να ανιχνεύσει «την ιστορία της Ελλάδας κατά τα τελευταία διακόσια χρόνια με τρόπο που λαμβάνει υπόψη τόσο την ενδεχομενικότητα όσο και το ιστορικό πλαίσιο. Επιχειρεί να επιτύχει την ισορροπία ανάμεσα στην εξιστόρηση του παρελθόντος με τους δικούς του όρους και στη θεώρηση όσων προηγήθηκαν ως προοίμιο στο παρόν. Ως εκ τούτου, το βιβλίο επιχειρεί να εξηγήσει τι συνέβη, πότε συνέβη, γιατί συνέβη και πως το βίωσαν οι άνθρωποι». Ακόμη εξηγεί το γιατί επέλεξε τη δεδομένη στιγμή να προχωρήσει στην επανέκδοση του βιβλίου. «Η Ελλάδα θα γιορτάσει σύντομα τη διακοσιοστή επέτειο της Επανάστασης που είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους… Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, το βλέμμα του έθνους και των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο θα στραφεί στην ιστορία, προκειμένου να μνημειοποιηθούν τα γεγονότα του 1821. Και αυτό ασφαλώς θα οδηγήσει σε αναστοχασμούς σχετικά με την εξέλιξη της χώρας κατά τα τελευταία διακόσια χρόνια».
     Το βιβλίο, αφού κάνει μια συνοπτική καταγραφή της ιστορίας από το 1345, όταν για πρώτη φορά η ανερχόμενη οθωμανική δύναμη κάνει την εμφάνισή της σε ευρωπαϊκό έδαφος, περνά σε πιο αναλυτική αφήγηση των γεγονότων από την Επανάσταση του 1821. Παράλληλα ο συγγραφέας, σκιαγραφεί τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περίοδο που εξετάζεται.
     Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι ενώ το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε σπουδαστές και διδάσκοντες σε τμήματα νεοελληνικών σπουδών, το κείμενο είναι ευκολοδιάβαστο, προσιτό και κατανοητό  από κάθε αναγνώστη. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η διεισδυτικότητα και η νηφαλιότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα, αλλά και η παράθεση πολλών πρωτογενών πηγών, που συμπληρώνουν και υποστηρίζουν την αφήγηση των ιστορικών γεγονότων.
     Το βιβλίο περιλαμβάνει πλούσια βιβλιογραφία (και έργων γραμμένων ή μεταφρασμένων στα ελληνικά), που είναι όμως διαφορετική από αυτή της πρώτης έκδοσης του 2001, αφού σ’ αυτή τη δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση, ο συγγραφέας αποφάσισε να χρησιμοποιήσει στη βιβλιογραφία, κυρίως  βιβλία που  κυκλοφόρησαν μετά το 2000.
     Πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό βιβλίο, που αξίζει να διαβαστεί από όλους τους φιλίστορες αλλά και «ανήσυχους» αναγνώστες.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου