6 Σεπ 2018

ΤΥΦΛΗ ΓΩΝΙΑ

DEAN KOONTZ
Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ
Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Σελ. 461, Ιούνιος 2018

     Ο D. Koontz, είναι ένας πολύ γνωστός αμερικανός συγγραφέας, του οποίου τα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε 38 γλώσσες και οι πωλήσεις αγγίζουν το εξωπραγματικό νούμερο των 500 εκατομμυρίων αντιτύπων!!
     Το νέο του μυθιστόρημα, έχει ηρωίδα την Τζέιν Χοκ, μια 28χρονη ικανότατη πράκτορα του FBI, που ζει με τον άντρα της Νικ και τον γιο τους. Ο Νικ, ήδη συνταγματάρχης στα 32 του χρόνια στις Ειδικές Δυνάμεις του αμερικάνικού στρατού, έχει προοπτικές να φτάσει πολύ ψηλά. Μέχρι που μια μέρα, εντελώς ξαφνικά αυτοκτονεί! «Έφτιαχνα φαγητό. Πήγε στην τουαλέτα. Όταν δεν ξαναβγήκε, πήγα και τον βρήκα καθισμένο στην μπανιέρα με τα ρούχα. Είχε μαζί του το μαχαίρι μάχης, το Ka-Bar, και είχε κάνει μια τομή στο λαιμό του τόσο βαθιά, που έκοψε την καρωτίδα».
     Το σοκ για την Τζέιν είναι τρομακτικό. Για να αντιμετωπίσει την απώλεια, αποφασίζει να πάρει μια μεγάλη άδεια. Την «στοιχειώνει» τόσο η ανεξήγητη συμπεριφορά του Νικ, όσο και το μυστηριώδες σημείωμα που άφησε. «Εκείνες οι τέσσερις αλλόκοτες προτάσεις της πάγωναν την καρδιά κάθε φορά που τις σκεφτόταν. Τις επανέλαβε: “Κάτι μου συμβαίνει. Έχω ανάγκη. Έχω μεγάλη ανάγκη. Έχω μεγάλη ανάγκη να πεθάνω”». Προσπαθώντας να βρει απαντήσεις, θα ξεκινήσει μια έρευνα, εκτός των «καναλιών» της υπηρεσίας της. Και το πρώτο πράγμα που ανακαλύπτει, είναι μια ανεξήγητη αύξηση των αυτοκτονιών. «Είναι κατανεμημένες εξίσου σε όλα τα επαγγέλματα. Γιατροί, δικηγόροι, καθηγητές, αστυνομικοί, δημοσιογράφοι… Αλλά είναι ασυνήθιστες αυτοκτονίες. Επιτυχημένοι και καλά προσαρμοσμένοι άνθρωποι χωρίς ιστορικό κατάθλιψης ή ψυχολογικά προβλήματα ή οικονομικές δυσκολίες. Δεν ταιριάζουν σε κανένα από τα στάνταρ προφίλ των ανθρώπων με τάσεις αυτοκτονίας». Όταν η Τζέιν θα αναζητήσει το γιατί, μέσω ερευνών στο διαδίκτυο, θα δεχθεί άμεσες απειλές τόσο για τη ζωή της ίδιας, όσο και του γιού της. Κάποιοι που όπως φαίνεται έχουν ισχυρότατα συμφέροντα, είναι υπεύθυνοι γι’ αυτές τις αυτοκτονίες. Και είναι τόσο δυνατοί, που για να προστατέψουν τα μυστικά τους, δεν θα διστάσουν να εξοντώσουν οποιονδήποτε θα θελήσει να σταθεί εμπόδιο και να τους αποκαλύψει. «…η οργάνωση που την καταδίωκε ξαφνικά φαινόταν να είναι πανταχού παρούσα, να διαθέτει μεγαλύτερη δύναμη και ακτίνα δράσης από οποιαδήποτε μεμονωμένη οργάνωση επιβολής του νόμου, να είναι πιο αποτελεσματική από τις κυβερνητικές υπηρεσίες που εκείνη γνώριζε, σχεδόν πανταχού παρούσα και παντογνώστρια».
     Όμως η Τζέιν δεν είναι μια οποιαδήποτε γυναίκα. Είναι πεισματάρα, ήταν ερωτευμένη με τον άντρα της και αποφασισμένη να βρει ποιος και γιατί της προξένησε τέτοιο πόνο. Αφού «κρύψει» τον γιο της σε ασφαλές «καταφύγιο», θα προσπαθήσει να αποσυρθεί σε μια «τυφλή γωνία»- εκεί όπου κινούνται εκείνοι που είναι αληθινά εκτός συστήματος και χρησιμοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις τεχνικές και  μεθόδους που έχει διδαχθεί, να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα που την ταλανίζουν.
     Ένα καταιγιστικό, κινηματογραφικού ρυθμού θρίλερ, από έναν από τους κορυφαίους συγγραφείς του είδους.    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου