24 Σεπ 2018

Ο ΣΤΟΧΟΣ

ΗMΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
Εκδόσεις Ε.Ο. ΛΙΒΑΝΗΣ
Σελ. 318, Απρίλιος 2018

     Η λογοτεχνία του φανταστικού, τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει σημαντική άνθηση στην Ελλάδα. Ένα υπολογίσιμο μέρος του νεανικού-κυρίως-αναγνωστικού κοινού, στρέφεται προς το συγκεκριμένο είδος, ενώ όλο και περισσότεροι δημιουργοί, παρουσιάζουν  έργα τους.
     Ένας από τους νέους αυτούς δημιουργούς, είναι ο Π. Δεληγιάννης, του οποίου το μυθιστόρημα «Ο Στόχος-Ημερολόγιο», κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες.  Το βιβλίο αυτό, είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, το οποίο όμως, διαβάζεται και αυτοτελώς.
     Ο Βίτο Πινιατέλι, είναι ένας 32χρονος άντρας, που γεννήθηκε στην Ελλάδα από πατέρα ιταλό και μητέρα ελληνίδα. Η οικογένεια αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Ιταλία, μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας, όταν ο Βίτο ήταν νήπιο. Μετά τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο, θέλησε να κάνει ένα μεταπτυχιακό. Για να καλύψει τα έξοδα, αποφάσισε να εργαστεί και βρήκε δουλειά στο περιοδικό Turismo Alternativo. «Ο Βίτο είχε βρει αυτή τη δουλειά εντελώς τυχαία… Μια Κυριακή πρωί, διάβασε σε μια αγγελία ότι ζητούσαν νέους με όρεξη για ταξίδια και δράση. Την επόμενη , τηλεφώνησε κι έκλεισε ραντεβού. Δύο μέρες μετά ξεκίνησε. Τον ευχαριστούσε τόσο πολύ το αντικείμενο της δουλειάς του που τελικά διέκοψε το μεταπτυχιακό του για ν’ αφοσιωθεί σ’ αυτή. Και τώρα, πέντε χρόνια αργότερα, γεμάτα με πολλές εμπειρίες, δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του να κάνει κάτι διαφορετικό». Στο περιοδικό η δουλειά τους ήταν να ταξιδεύουν «…σε δημοφιλείς προορισμούς ανά την Ευρώπη, με σκοπό ν’ ανακαλύψουν και να καταγράψουν εναλλακτικές δράσεις για τους τουρίστες, που να συνδυάζουν τα σπορ και τα ιστορικά αξιοθέατα κάθε τόπου».
     Τον Δεκέμβριο του 1997, ο Βίτο έχει μόλις επιστρέψει από την Πράγα, όπου έκανε εξαιρετική δουλειά. Ο διευθυντής του, του αναθέτει μια νέα αποστολή: Ελλάδα-Αθήνα. Είναι κάτι που ο Βίτο επιθυμούσε διακαώς, αφού δεν είχε επισκεφθεί τη γενέτειρα του, από τότε που η οικογένειά του, αναγκάστηκε να φύγει! Όμως τη χαρά έρχεται να σκιάσει μια δυσάρεστη εξέλιξη. Αυτή τη φορά δεν θα τον συνοδέψει η μόνιμη σύντροφος στα ταξίδια-και όχι μόνο- Κάρλα Βινότι, αλλά μια νέα συνάδελφος, η Λάουρα, η οποία σύμφωνα με τον διευθυντή του, «Έχει κάνει εξαιρετικές σπουδές και παρόλο που είναι η πρώτη φορά που εργάζεται στον χώρο, θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη».
     Ο Βίτο με βαριά καρδιά δέχεται να πάει με τη νέα του παρτενέρ στην Αθήνα. Εκεί όμως οι εκπλήξεις και οι αναπάντεχες καταστάσεις που θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει, ξεπερνούν και την πιο γόνιμη φαντασία!
     Καλογραμμένο μυθιστόρημα, με έντονο σασπένς και γρήγορη κινηματογραφική  εξέλιξη και γραφή, που θα συναρπάσει κυρίως όσους αρέσκονται να διαβάζουν το συγκεκριμένο είδος, αλλά και όσους θέλουν να κάνουν μια προσέγγιση στην ελληνική παραγωγή της λογοτεχνίας του φανταστικού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου