6 Φεβ 2019

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ

ROSS MACDONALD
Μετάφραση: ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Εκδόσεις: ΜΙΝΩΑΣ
Σελ. 342, Απρίλιος 2018

     Ο αμερικανο-καναδός συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών Κένεθ Μίλαρ, έγραψε δεκαοκτώ μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Ρος Μακ Ντόναλντ, με ήρωα τον σκληρό όταν χρειάζεται αλλά και ευαίσθητο και με ανθρώπινο πρόσωπο πρώην αστυνομικό και τώρα ιδιωτικό ντετέκτιβ Λιου Άρτσερ, τα οποία διαδραματίζονται στη νότια Καλιφόρνια. Ένα από αυτά τα μυθιστορήματα είναι και αυτό που σας παρουσιάζω σήμερα, με τίτλο «Το Βλέμμα Του Αποχαιρετισμού».
     Μια παράξενη διάρρηξη γίνεται στην έπαυλη των Λάρι και Αϊριν Τσάλμερς. «…μια διάρρηξη στο σπίτι τους το Σαββατοκύριακο που έλειπαν στο Παλμ Σπρινγκς. Ήταν αρκετά περίεργη διάρρηξη. Κατά τα λεγόμενά της, μόνο ένα πράγμα αξίας εκλάπη, ένα παλιό χρυσό κουτί που φυλασσόταν στο χρηματοκιβώτιο του γραφείου». Το κουτί ανήκε στη μητέρα του Λάρι και περιείχε επιστολές που της είχε στείλει όσο υπηρετούσε στο Ναυτικό, στη διάρκεια του Β! παγκοσμίου πολέμου. Οι Τσάλμερς αρνούνται να καλέσουν την αστυνομία, επειδή υποψιάζονται ότι στη διάρρηξη ενέχεται ο –μάλλον διαταραγμένος- γιος τους, Νικ.
     O δικηγόρος της οικογένειας, ζητά από τον Άρτσερ να διαλευκάνει την υπόθεση, συνιστώντας του να επιδείξει ιδιαίτερη διακριτικότητα και να κάνει προσεκτικούς χειρισμούς. «Αλλά να είστε προσεκτικός τι θα πείτε στους Τσάλμερς. Είναι συνηθισμένοι σε μια πολύ ήρεμη ζωή και φοβάμαι ότι αυτή η υπόθεση τους έχει ταράξει πολύ. Θεωρούν τόσο πολύτιμο το σπίτι τους, που γι’ αυτούς είναι σαν να βεβηλώθηκε ναός».
     Ο Άρτσερ πιστεύει ότι είναι μια απλή υπόθεση και θα φτάσει γρήγορα στη λύση της, μέχρι τη στιγμή που ένας γνωστός του Νικ, θα βρεθεί δολοφονημένος και όλες οι υποψίες τον βαρύνουν. «Ένας άνδρας ονόματι Σίντνεϊ Χάροου είναι νεκρός. Υπήρχε έχθρα ανάμεσα σ’ αυτόν και τον Νικ». Και όσο μπαίνει σε λεπτομέρειες, ανακαλύπτει ότι πίσω από την φαινομενικά απλή διάρρηξη, κρύβονται ένοχα μυστικά του παρελθόντος. «Το σχήμα και η αίσθηση της υπόθεσης άλλαζαν. Άλλαζαν διαρκώς όσο προχωρούσα παρακάτω».
     Το μυθιστόρημα «Το Βλέμμα Του Αποχαιρετισμού», είναι ένα αστυνομικό «παλαιάς κοπής», με γραφή που θυμίζει τους κλασικούς του είδους και κεντρικό χαρακτήρα έναν ντετέκτιβ ευφυή, ικανό, σκληρό όταν είναι απαραίτητο, που αντιμετωπίζει με χιούμορ τις καταστάσεις κι έχει αναπτυγμένο το αίσθημα του δικαίου. Ένα μυθιστόρημα που θα απολαύσουν οι αναγνώστες που θα το επιλέξουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου