25 Ιουλ 2020

ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

SUSSANA JONES
Μετάφραση ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗ
Εκδόσεις Ε. Ο. ΛΙΒΑΝΗΣ
Σελ. 303, Μάρτιος 2020

     Τον τελευταίο καιρό, γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση το είδος μυθιστορημάτων που χαρακτηρίζονται ως «ψυχολογικά θρίλερ». Σ’ αυτό το είδος μπορούμε να κατατάξουμε και το βιβλίο με τίτλο «Το Πουλί Του Σεισμού» της αγγλίδας συγγραφέως S. Jones. Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί για δεύτερη φορά στα ελληνικά. Η πρώτη του κυκλοφορία έγινε το 2003 από άλλον εκδοτικό οίκο με τίτλο «Προάγγελμα Θανάτου». Το 2019, γυρίστηκε ταινία βασισμένη στο βιβλίο, η οποία προβάλλεται στο Netflix.
     Η Λούσυ Φλάυ, μια 34χρονη μάλλον ασχημούλα αγγλίδα, ζει εδώ και δέκα χρόνια στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο. « “Τι σε έφερε εδώ;”. Έτσι μπράβο. Μου έκαναν την ίδια ερώτηση πενήντα χιλιάδες φορές αυτά τα δέκα χρόνια. Δεν έχω ειλικρινή απάντηση επειδή δεν υπάρχει ή δεν είμαι εγώ αρκετά ειλικρινής για να τη βρω». Γνωρίζει άπταιστα τη γλώσσα της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου κι εργάζεται ως μεταφράστρια τεχνικών εγχειριδίων. Δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνική. Έχει ελάχιστους ανθρώπους με τους οποίους απολαμβάνει να συζητά. Αντί να κάθεται με παρέες, προτιμά να εξερευνά το Τόκιο πεζοπορώντας. Σε μια από τις περιπλανήσεις της, συναντά έναν νεαρό άντρα, τον Τέιζι, που είναι ερασιτέχνης φωτογράφος. Η έλξη είναι αμοιβαία και σύντομα γίνονται εραστές. Ο Τέιζι, είναι διαρκώς με τη φωτογραφική μηχανή στα χέρια και τραβάει μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, με παράξενα θέματα και λήψεις. Για να βγάζει τα προς το ζην, εργάζεται στο εστιατόριο του θείου του.
     Σε μια από τις σπάνιες συναντήσεις της Λούσυ με άλλους δυτικούς, ένας από αυτούς της μιλά για τη Λίλυ Μπρίτζες. Είναι μια συνομήλική της αγγλίδα νοσοκόμα, που για να «ξεφύγει» από μία σχέση που δεν είχε καλή εξέλιξη, μετακόμισε πρόσφατα στο Τόκιο. Εργάζεται σαν barwoman, αλλά έχει πρόβλημα διαμονής, καθώς δεν μπορεί να βρει κατάλληλο διαμέρισμα. Η Λούσυ αποφασίζει να τη βοηθήσει, αφού γνωρίζει τη γλώσσα, τις παραξενιές των ιδιοκτητών, τις διαδικασίες και την πόλη.
     Οι δύο γυναίκες γνωρίζονται στενότερα, και η Λούσυ της γνωρίζει και τον Τέιζι. Μετά την επιστροφή τους στο Τόκιο από ένα σαββατοκύριακο στο νησί Σάντο, η Λίλυ εξαφανίζεται! «Ήταν στο Τόκιο αρκετούς μήνες όταν ξαφνικά ένα βράδυ εξαφανίστηκε. Λίγες μέρες αργότερα, ψάρεψαν τον κορμό μιας γυναίκας στον κόλπο του Τόκιο, μαζί με δύο αποκομμένα αλλά ταιριαστά μέλη, δεν θυμάμαι πια ακριβώς. Αν και η αστυνομία δεν κατάφερε να προχωρήσει σε επίσημη αναγνώριση επειδή δεν υπήρχαν χέρια και άρα ούτε δακτυλικά αποτυπώματα, φαίνεται πως ήταν γενικά αποδεκτό ότι επρόκειτο για το πτώμα της Λίλυ». Επειδή μια γειτόνισσα ανέφερε στην αστυνομία ότι το βράδυ της εξαφάνισης η Λίλυ επισκέφτηκε τη Λούσυ στο διαμέρισμά της και τις άκουσε να καβγαδίζουν, η αστυνομία τη θεωρεί βασικό ύποπτο για τον φόνο.
     Τώρα, καθισμένη σε μια αίθουσα ενός αστυνομικού τμήματος του Τόκιο, ανακρίνεται και τις δίνεται η ευκαιρία να στοχαστεί –απαντώντας στις ερωτήσεις των αστυνομικών-όχι μόνο την σχέση της με την Λίλυ και τον Τέιζι, αλλά και όλη την προηγούμενη ζωή της. Τόσο στη Βρετανία, όπου όντας το όγδοο παιδί (και μοναδικό κορίτσι) μιας πολυμελούς οικογένειας, πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, όσο και στην Ιαπωνία.
     Ένα πολυσύνθετο ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο χωρίς να έχει έντονη δράση, παρακολουθεί και περιγράφει με διεισδυτικότητα τις ψυχολογικές μεταπτώσεις και την πορεία του κεντρικού χαρακτήρα, αλλά και την εξέλιξη των ερευνών για την αποκάλυψη των συνθηκών του θανάτου της φίλης της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου