16 Απρ 2021

ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ

ROMY HAUSMANN
Μετάφραση ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 
Σελ. 410, Δεκέμβριος 2020

      Εντυπωσιακό είναι το ντεμπούτο της γερμανίδας R. Hausmann στο χώρο της λογοτεχνίας, με το εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ «Καλό Μου Παιδί».

     Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά την ανατολή της νέας χιλιετίας, όταν μια νεαρή φοιτήτρια από το Μόναχο, η Λένα Μπεκ, εξαφανίστηκε μετά την αναχώρησή της από ένα πάρτι. Οι γονείς της, ο Ματίας και η Κάριν, κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να την εντοπίσουν. «4.825 μέρες. Τις έχω μετρήσει και τις έχω καταραστεί μία μία. Τα μαλλιά μου έχουν ασπρίσει κι άλλο, ο παλμός της καρδιάς μου έχει γίνει ακανόνιστος. Τον πρώτο χρόνο ακολουθούσα καθημερινά την τελευταία της διαδρομή. Τύπωσα φυλλάδια και δεν άφησα κολόνα για κολόνα που να μην τα κολλήσω. Ανέκρινα μόνος μου υποτιθέμενους φίλους, ρίχνοντας και καμία σφαλιάρα όποτε χρειαζόταν. Τηλεφωνούσα πολλές φορές τη μέρα στον παλιό μου φίλο, τον Γκέρντ, τον Γκέρντ Μπρίλινγκ, που, ως γενικός αστυνομικός επιθεωρητής, ήταν επικεφαλής της ομάδας ερευνών […] Η Λένα αγνοείται εδώ και 4.825 μέρες. Και νύχτες. Δηλαδή σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια. Δεκατέσσερα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων κάθε κουδούνισμα του τηλεφώνου θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα ακούγαμε τη μία και μοναδική είδηση που θα άλλαζε τα πάντα».

     Ώσπου, ένα βράδυ δεκατέσσερα χρόνια μετά, το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα έρχεται. Αυτός που τους καλεί, είναι ο γενικός αστυνομικός επιθεωρητής. «Άκου Ματίας, δεν είναι σίγουρο. Αλλά μου τηλεφώνησαν οι συνάδελφοι από το Καμ. Μια νεαρή γυναίκα έπεσε στις ρόδες ενός αυτοκινήτου σε μια δασική περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τσεχία. Απ’ ότι φαίνεται, ονομάζεται Λένα. Υποθέτουν ότι το ατύχημα συνδέεται με κάποια υπόθεση απαγωγής, γι’ αυτό και έψαξαν στη βάση δεδομένων αγνοουμένων. Υπάρχουν ορισμένα κοινά σημεία, όπως, για παράδειγμα, η ουλή στο μέτωπο. Ωστόσο, η κοπέλα έχει υποστεί βαριά τραύματα από τροχαίο ατύχημα. Νοσηλεύεται στη Μονάδα Χειρουργικής Ατυχημάτων και αυτή τη στιγμή δεν έχει επικοινωνία με το περιβάλλον». Οι γονείς της Λένας ξεκινούν αμέσως για το νοσοκομείο του Καμ, παρά τις αντιρρήσεις του αστυνομικού. «Έπειτα από σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια, μας χωρίζουν μονάχα εκατόν ογδόντα χιλιόμετρα από το παιδί μας». Όμως τους περιμένει μια τεράστια απογοήτευση. Η κοπέλα μοιάζει, αλλά δεν είναι η Λένα. Όταν ετοιμάζονται να επιστρέψουν, ένα νέο σοκ τους περιμένει. Στέκουν αποσβολωμένοι να κοιτούν ένα μικρό κορίτσι να περπατά στο διάδρομο του νοσοκομείου με τη συνοδεία μιας νοσοκόμα. Βρέθηκε στο χώρο του ατυχήματος και σύμφωνα με τα όσα είπε στο νοσηλευτικό προσωπικό, είναι η κόρη της τραυματισμένης γυναίκας. Είναι ολόιδια η Λένα. «Το βλέμμα της Κάριν. Το χλωμό της πρόσωπο, τα γουρλωμένα έκπληκτα μάτια της. Η Λένα, που προχωράει προς το μέρος μας στον διάδρομο κρατώντας το χέρι μιας νοσοκόμας. Το παιδί μας, η μικρή μας Λένα, το Λενάκι μου, σε ηλικία έξι ή επτά ετών». Τότε ξεκινά μια σειρά καταιγιστικών εξελίξεων…

     Όπως γράφω και στην αρχή, το πρώτο βιβλίο Hausmann, είναι εντυπωσιακό. Δίκαια μεταφράζεται σε 19 γλώσσες. Αριστοτεχνική πλοκή. Μοναδικά δομημένοι χαρακτήρες. Ένταση που κλιμακώνεται και αναπάντεχες ανατροπές. Εξαιρετική ψυχολογική σκιαγράφηση όλων χαρακτήρων. Το βιβλίο μάλιστα γίνεται τραγικά επίκαιρο στην Ελλάδα, όπου εδώ κι εβδομάδες κυριαρχούν στην επικαιρότητα περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Μέσα στις σελίδες του, θα βρουν απαντήσεις κι αυτοί που είτε αφελώς, είτε έχοντας δεύτερες σκέψεις στο μυαλό τους, ρωτούν «γιατί τώρα». Δείχνει πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστεί ακόμα κι ο πιο δυνατός χαρακτήρας καταστάσεις κακοποίησης. Το μόνο που θέλω να συμπληρώσω είναι ότι σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσετε αυτό το βιβλίο!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου