4 Απρ 2021

ΜΕΣΑΚΤΗ

ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ
Σελ. 231,Ιούνιος 2020

 

     Ο συγγραφέας Μιχάλης Κρόκος, που γνωρίσαμε στο μυθιστόρημα «Δε Λες Κουβέντα» (παρουσίαση εδώ: https://bibliodiktis.blogspot.com/2019/03/blog-post.html), είναι ο κεντρικός χαρακτήρας και στο «Μεσακτή», το νέο μυθιστόρημα του Μάκη Μαλαφέκα (συνέντευξη εδώ: https://bibliodiktis.blogspot.com/2019/03/blog-post_13.html). Μεσακτή, είναι το όνομα μιας παραλίας της Ικαρίας.

     Είναι καλοκαίρι και ο Κρόκος έχει κανονίσει να πάει διακοπές με τον φίλο του Άγγελο στη Σχοινούσα. Για να βγάλει τα έξοδα των διακοπών, έχει νοικιάσει το σπίτι του για το εικοσαήμερο που θα λείπει, στο Airbnb. Παράλληλα, ψάχνει και τον εκδότη του, για να συζητήσουν για την έκδοση του νέου του βιβλίου. Κι ενώ ο εκδότης τον στήνει για μια ακόμη φορά στο ραντεβού, έρχεται το τηλεφώνημα του Άγγελου για να ολοκληρώσει την κακοτυχία. Του ανακοινώνει ότι οι διακοπές στη Σχοινούσα αναβάλλονται. Ο ανέστιος πια Κρόκος, καταλαβαίνει ότι θα αναγκαστεί να περάσει το εικοσαήμερο αντί για τις παραλίες του αιγαιοπελαγίτικου νησιού, στο… ειδυλλιακό Seat Ibiza (μοντέλο του ’90), του οποίου είναι ιδιοκτήτης.

     Προσπαθώντας να συμφιλιωθεί με την ιδέα ή να κατεβάσει κάποια καλύτερη, κατευθύνεται στην Πλάκα για να πιεί καμιά μπύρα. Εκεί τον είδε! «Είδα από μακριά μες στη βαβούρα μια γνώριμη μορφή. Κρατούσε τσάντες μια ψώνια κι έναν χαρτοφύλακα και μιλούσε στο κινητό. Κοντοστάθηκε στα δέκα μέτρα και κατέβασε λίγο τα γυαλιά του, όπως κι εγώ. Με αναγνώρισε, μου έκανε σήμα με το χέρι του ότι μιλάει μισό λεπτό, έκλεισε, με ξανακοίταξε καλά καλά και ήρθε προς το μέρος μου». Ήταν ο Βαλάντης, παλιός γνώριμος από τα χρόνια των σπουδών στο Παρίσι, εκδότης τώρα της free press εφημερίδας City Life. Μετά από μια σύντομη αναπόληση των χρόνων της νεότητας, ο Κρόκος, χωρίς καν να ξέρει τον λόγο, του εκμυστηρεύτηκε την αλληλουχία ατυχών γεγονότων που του συνέβη τη συγκεκριμένη μέρα. «Ήπια δυο τρεις γουλιές ακόμα, ανέβασα τα γυαλιά μου που γλιστρούσαν απ’ τον ιδρώτα και για κάποιο λόγο του είπα ό,τι είχε γίνει σήμερα. Ήρεμα κι ωραία. Για το βιβλίο, για τον εκδότη, για το  Airbnb και τις διακοπές μου. Του είπα μέχρι και ότι σκεφτόμουν να κοιμηθώ στο αμάξι για να βγει η ενοικίαση».

     Τότε ο Βαλάντης, του προσφέρει μια διέξοδο. Είχε ένα σπίτι στην Ικαρία. Του το παραχωρούσε για το καλοκαίρι, με την υποχρέωση να γράψει κάποια «κομμάτια» για την εφημερίδα του. «Επειδή ξέρεις να γράφεις. Βασικά, επειδή είσαι και γαμώ τους γραφιάδες. Κι εγώ θέλω μια μεγάλη καλοκαιρινή ιστορία για τη City Life. Σε συνέχειες. Με τη δική σου υπογραφή. Με παραλία και μπιτσόμπαρα και γκομενάκια μπικίνι και περιπέτειες και κυρίως: με σέρφερ. Η Μεσακτή είναι μια παραλία με μεγάλο surf community, απ’ τα μεγαλύτερα του Αιγαίου. Κι εγώ θέλω ακριβώς αυτό: μια ιστορία με σέρφερ στο Αιγαίο. Είναι και η Ικαρία, ούτως ή άλλως, το απόλυτο εναλλακτικό trend εδώ και πέντε χρόνια τουλάχιστον […] Κρατάς όλα τα λεφτά του Airbnb σου, πας τζάμπα διακοπές και σου δημοσιεύω κείμενα όλο το καλοκαίρι».

     Ο Κρόκος, έφερε κάποιες –εντελώς αδύναμες είναι η αλήθεια-αντιρρήσεις, έτσι για «την τιμή των όπλων» και αποδέχτηκε μια πρόταση που τον έβγαλε από μεγάλο αδιέξοδο. Μόνο που ποτέ δεν μπόρεσε να διανοηθεί, σε τι είδους περιπέτεια είχε μόλις μπλέξει…

     Το «Μεσακτή», είναι ένα καλοκαιρινό, καλογραμμένο μυθιστόρημα, που θα διασκεδάσει τον αναγνώστη με τις έξυπνες ατάκες, τις πινελιές (μαύρου κυρίως) χιούμορ, όσο και με την αναπάντεχη εξέλιξη της ιστορίας του.   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου