16 Ιουλ 2021

ΑΓΙΟ ΑΙΜΑ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Σελ. 527, Απρίλιος 2021

 

     Το ιστορικό μυθιστόρημα «Άγιο Αίμα» του Θ. Παπαθεοδώρου είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που εκτυλίσσεται στα χρόνια της επανάστασης του 1821. Το δεύτερο μέρος που έχει τίτλο «Άγιες Ψυχές» κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες ενώ το τρίτο μέρος με τίτλο «Άγια Λευτεριά»  αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

   Αυτό το πρώτο μέρος, διαδραματίζεται στα τελευταία προεπαναστατικά χρόνια στο Σούλι, στον Μοριά, στη Ρούμελη και αλλού και περιγράφει ιστορίες ανδρών αλλά κυρίως γυναικών που δεν αντέχουν να ζουν σε ένα καθεστώς άγριας και στυγνής καταπίεσης, το οποίο έχουν εγκαταστήσει οι κατά τόπους Οθωμανοί αξιωματούχοι σε αγαστή συνεργασία με τους κοτζαμπάσηδες και τον υψηλόβαθμο κλήρο. Προτιμούν τον ένδοξο θάνατο ή την σκληρή ζωή του καταδιωκόμενου κλέφτη από την απώλεια της αξιοπρέπειας, τον διαρκή φόβο, την ανηλεή σκλαβιά. «Σκλάβοι ήταν, σκλάβοι ήρθαν σε τούτο τον κόσμο και σκλάβοι έμελλε να φύγουν, χωρίς να τους ανήκει το παραμικρό βιος, μήτε καν το κεφάλι απάνω στους ώμους τους. Θα γεννιόταν και θα ζούσαν την ενδεή, πολλές φορές και κατά τα κέφια των αφεντάδων, σύντομη ζωή τους, σκυφτοί, γονατισμένοι, φροντίζοντας τα χώματα ήλιο με ήλιο. Να δαμάζουν μια γη που δεν τους ανήκε, να την οργώνουν με τα ζωντανά τους, ισχνά και ψωραλέα, σαν τους ίδιους, με κόπο απροσμέτρητο να την καρπίζουν και να μαζεύουν τη σοδειά για να πληρώσουν τους φόρους και τα αβάσταχτα δοσίματα όχι μόνο στο οθωμανικό δοβλέτι, μα και στον Αλή πασά και στις υπόλοιπες Αρχές, κοσμικές κι εκκλησιαστικές. Σκλάβα χαμοζωή και τίποτα άλλο».

     Μέχρι που όλοι αυτοί οι «ανώνυμοι» ήρωες, η Λέγκω, ο Σίμος, η Δέσπω, η Χάιδω, ο παπα-Νάστος, αλλά και οι «επώνυμοι», οι Κολοκοτρωναίοι, οι Τζαβέλαδες, ο Ανδρούτσος, ο Καραϊσκάκης, θα πουν «φτάνει πια» και θα ριχτούν στον αγώνα! Κι έκαναν την εποποιία του ’21. «Το Είκοσι ένα δεν γίνηκε από γραμματιζούμενους δανδήδες, γίνηκε από δεκάδες οπλαρχηγούς που κοιμούνταν και ξυπνούσαν με το καριοφίλι και το χαντζάρι αγκαλιά. Επίσης, οι χιλιάδες ανώνυμοι, μα απαράμιλλοι ήρωες του «Είκοσι ένα» ήταν απλοί, αγράμματοι ή ολιγογράμματοι άνθρωποι του λαού που διέθεταν δική τους ηθική και συμπεριφορά, συνάμα όμως και φλογερή πίστη στην ελευθερία της πατρίδας και του γένους, κοντολογίς, όλοι αυτοί οι ήρωες ήταν τα ακατέργαστα μα λαμπρά διαμάντια του Έθνους μας». Ο αγώνας, κόντρα στις προβλέψεις, στις προοπτικές, στα κουσούρια της φυλής, αλλά και χάρη στη στήριξη των Μεγάλων Δυνάμεων εκείνης της εποχής, πέτυχε κι οδήγησε στη δημιουργία του Ελληνικού κράτους.

     Είναι κάποιοι συγγραφείς, των οποίων κάθε νέο βιβλίο, αναμένεται με αδημονία από το αναγνωστικό κοινό και αποτελεί εκδοτικό γεγονός! Ένας από αυτούς είναι και ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου. Όπως και στα προηγούμενα, έτσι και σε αυτό το βιβλίο του, καταφέρνει να ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες των πολυπληθών και πιστών αναγνωστών του.

     Με εξαιρετική γλώσσα, μοναδικό τρόπο γραφής, ξεχωριστό ύφος και στυλ, ολοζώντανες περιγραφές που βασίζονται σε εξαντλητική και πολλές φορές επιτόπια έρευνα κι απόλυτο σεβασμό στην ιστορική αλήθεια, το ιστορικό μυθιστόρημα «Άγιο Αίμα», θα συναρπάσει και θα χαρίσει ώρες αναγνωστικής απόλαυσης στον καθένα που θα θελήσει να το διαβάσει. Εννοείται πως θα περιμένω να απολαύσω και τη συνέχεια.    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου