31 Ιουλ 2021

ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΣ

SEBASTIAN FITZEK
Μετάφραση ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ
Σελ. 405, Μάρτιος 2021

 

     Η έμπνευση και η ικανότητα του Σ. Φίτζεκ, να δημιουργεί ενδιαφέρουσες ιστορίες που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη αλλά κι επιφυλάσσουν θεαματικές ανατροπές, είναι ανεξάντλητη. Το έχει αποδείξει σε όλα τα προηγούμενα βιβλία του, το αποδεικνύει περίτρανα και στον «Αναλφάβητο».

     Ο Μίλαν Μπεργκ, είναι ένας νεαρός ευφυής άντρας που ζει στο Βερολίνο. Όμως έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι αναλφάβητος. Γεγονός που τον έκανε να στραφεί προς την μικρο-εγκληματικότητα. «Ο πραγματικός λόγος που ο Μίλαν είχε επιλέξει τη σταδιοδρομία που μικροαπατεώνα ήταν ότι ο αναλφαβητισμός στη Γερμανία δεν θεωρείται αναπηρία και άρα οι αναλφάβητοι δεν δικαιούνται προνοιακά επιδόματα. Όμως, δυσκολευόταν αφάνταστα να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Τα χέρια του δεν έπιαναν καθόλου, κι έτσι δεν μπορούσε να ασχοληθεί με αμιγώς χειρωνακτικές εργασίες. Και η κοινωνία τον είχε αποκλείσει από την πνευματική εργασία, για την οποία ήταν φτιαγμένο το πανέξυπνο κεφάλι του. Κάποια στιγμή, ο Μίλαν βαρέθηκε να μην μπορεί να συμπληρώσει ούτε το έντυπο της αίτησης για το επίδομα της Πρόνοιας και αποφάσισε να επιστρατεύσει την ευφυΐα του για να ασκήσει το μοναδικό επάγγελμα που απέφερε μεγαλύτερο εισόδημα από τον κατώτατο μισθό, χωρίς να χρειάζεται άδεια άσκησης: το επάγγελμα του κακοποιού».

     Μια μέρα, ενώ περιμένει με το ποδήλατο να ανάψει το πράσινο για να περάσει, ένα αυτοκίνητο θα σταματήσει δίπλα του. «Δεν ήξερε ούτε ο ίδιος αν είχε στρέψει κατά τύχη το βλέμμα του στο πλάι ή αν ήταν κάποια αναπόφευκτη αντανακλαστική αντίδραση […] Τα μάτια του Μίλαν στράφηκαν κατευθείαν στο εσωτερικό του οχήματος. Κι αυτό που είδε έμελλε να αλλάξει τη ζωή του για πάντα».

     Στο πίσω κάθισμα, μια κοπελίτσα το πολύ δεκατριών ετών, του δείχνει ένα σημείωμα, το οποίο φυσικά ο Μίλαν δεν μπορεί να διαβάσει! Στην αρχή θεωρεί ότι πρόκειται για κάποιο αστείο. Όμως το ικετευτικό, κλαμένο βλέμμα του κοριτσιού και το παραμορφωμένο από τον φόβο πρόσωπο της, είναι πολύ εύγλωττα. Καταλαβαίνει αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά «…με το που διασταυρώθηκαν τα βλέμματά τους, ο Μίλαν είχε την αίσθηση ότι τα μάτια της είχαν δει πολλά-αρκετά για μια ολόκληρη ζωή. Επίσης διέκρινε μέσα τους και κάτι ακόμα. Τον εαυτό του […] Ράγιζε η καρδιά του. Εκείνη χρειαζόταν βοήθεια, κι εκείνος δεν μπορούσε να της την προσφέρει. Κατανοούσε την ανάγκη της, αλλά όχι αυτό που προσπαθούσε να του δώσει να καταλάβει».

     Σε μια παρόρμηση της στιγμής, θα ακολουθήσει το αυτοκίνητο, το οποίο κατευθύνεται σε μια από τις πιο ακριβές οικιστικές περιοχές του Βερολίνου και παρκάρει μπροστά από μια βίλα. Με αυτό τον τρόπο, ο Μίλαν ξεκίνησε «το ταξίδι του στη χώρα της παράνοιας».

     Ο «Αναλφάβητος» είναι ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ. Ότι ακριβώς θα περίμενε κανείς από τον μαιτρ του είδους που έχει, δικαιολογημένα, εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Με συναρπαστική πλοκή, ευφυείς και θεαματικές ανατροπές, «παίζει» και παραπλανά τον αναγνώστη όπως του αρέσει να κάνει συνήθως και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, μέχρι την τελευταία –κυριολεκτικά- σελίδα!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου