10 Ιουν 2022

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΗ ΤΩΝ ΟΡΦΑΝΩΝ

ADAM JOHNSON
Μετάφραση ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ
Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σελ.684, Οκτώβριος 2021

      Στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας (αυτή είναι η επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας) εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα του Α. Τζόνσον, που έχει τιμηθεί με το βραβείο Pulitzer μυθοπλασίας 2013.

     Η Βόρεια Κορέα, είναι terra incognita για τους περισσότερους από εμάς. Οι 25 εκατομ. κάτοικοί της δεν ταξιδεύουν ποτέ στο εξωτερικό. Η μόνη αεροπορική σύνδεση της πρωτεύουσας Πιονγιάνγκ είναι με το Πεκίνο. Οι ελάχιστοι ξένοι που επισκέπτονται την ΛΔΚ, είναι είτε μέλη ξένων αποστολών των λίγων χωρών που έχουν διακρατικές σχέσεις, είτε δημοσιογράφοι των οποίων οι αιτήσεις εγκρίνονται μετά από πολύμηνη αναμονή. (π.χ. ο γνωστός έλληνας δημοσιογράφος Σ. Δανέζης, περίμενε δύο χρόνια). Έχει ένα ιδιότυπο σοσιαλιστικό καθεστώς (Τζούστε), σύμφωνα με το οποίο τα μέσα παραγωγής ανήκουν στο κράτος, το οποίο παρέχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και στέγαση, ενώ παράλληλα ελέγχει την παραγωγή τροφίμων. Η εξουσία ασκείται από το 1945, ουσιαστικά από την οικογένεια του Κιμ Ιλ Γιονγκ, ο οποίος ήταν αρχηγός αντιστασιακής ομάδας κατά των Ιαπώνων κατακτητών. Από τότε, την Β. Κορέα ασκούν οι τρεις γενιές της ίδιας οικογένειας και μιας στενής ελίτ, ασκώντας άγρια τρομοκρατία και συνεχή προπαγάνδα.

     Τα «Ορφανά» του τίτλου, είναι τα παιδιά όσων για κάποιον λόγο –σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό, πραγματικό ή φανταστικό-δυσαρέστησαν τον Αγαπητό Ηγέτη ή μέλη της ελίτ που τον περιβάλλει και λυμαίνονται τον όποιο πλούτο παράγει η χώρα και μυστηριωδώς… εξαφανίστηκαν! Όχι μόνο αυτοί, αλλά και πολλά μέλη των οικογενειών τους, εκτός από τα παιδιά. Τα οποία συγκεντρώνονται σε ειδικά στρατόπεδα και χρησιμοποιούνται ως εργατικό δυναμικό.

     Ένα από αυτά τα παιδιά είναι ο Πακ Τζουν Ντο. Γιος μιας τραγουδίστριας της όπερας που εξαφανίστηκε, πίστευε ότι «Αφού οι όμορφες γυναίκες από τις επαρχίες στέλνονταν στην Πιονγιανγκ, ασφαλώς αυτό είχε συμβεί και στη μητέρα του». Σε ηλικία μόλις 14 ετών, έγινε «στρατιώτης σήραγγας, εκπαιδευμένος στην τέχνη της μάχης με μηδενικό φωτισμό». Εκεί έγινε φανερό ότι είχε εξαιρετικές ικανότητες και την ευφυΐα να ανταπεξέρχεται σε αντίξοες καταστάσεις. Γι’ αυτό και μερικά χρόνια αργότερα, εκπαιδεύτηκε για να γίνει «επαγγελματίας απαγωγέας». Εκτέλεσε πολλές αποστολές στις ιαπωνικές ακτές και σαν ανταμοιβή των υπηρεσιών του, πήρε μια θέση «ασυρματιστή» σε αλιευτικό.  Όταν μια μέρα το πλοιάριό τους θα συναντηθεί με ένα αμερικανικό πολεμικό σκάφος που περιπολεί στα ανοιχτά της θάλασσας της Κορέας, θα αλλάξει όλη του η ζωή!

     Το συναρπαστικό μυθιστόρημα «Ο Γιος Του Αφέντη Των Ορφανών», μέσα από την ιστορία του Τζουν Ντο, σκιαγραφεί με μοναδικό τρόπο την τοιχογραφία μιας χώρας στην οποία ο τρόμος, η πείνα, η διαφθορά και η αυθαιρεσία είναι μια καθημερινή πρακτική και αποδίδει το κλίμα και την ατμόσφαιρα παραλογισμού μέσα στο οποίο οι πολίτες προσπαθούν να επιβιώσουν και οι πιο γενναίοι από αυτούς να διεκδικήσουν κάποια ψήγματα ελευθερίας!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου