21 Ιουν 2022

SHERLOCK HOLMES-Η ΨΥΧΟΠΑΓΙΔΑ

GEORGE MANN
Μετάφραση ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σελ. 302, Φεβρουάριος 2022

 

     Τα τέσσερα μυθιστορήματα και τα περισσότερα από πενήντα διηγήματα που έγραψε ο sir Άρθουρ Κόναν Ντόυλ (1859-1930) με κεντρικούς χαρακτήρες τον εκκεντρικό ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς και τον βοηθό του Δρ. Τζον Γουάτσον, θεωρούνται ορόσημα στον τομέα του αστυνομικού μυθιστορήματος.

     Οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες αποδείχθηκαν εξαιρετικά δημοφιλείς, κι ενέπνευσαν κι άλλους συγγραφείς να γράψουν έργα με αυτούς και να τους εντάξουν στο πάνθεον των ηρώων τους. Ένας από αυτούς είναι κι ο Τ. Μαν, συγγραφέας του βιβλίου που σας παρουσιάζω σήμερα.

     «Ο πόλεμος είχε έρθει στο Λονδίνο. Ήταν τέλη του καλοκαιριού του 1915 και τις νύχτες σηκώναμε τα μάτια στον μολυβένιο ουρανό, με τον φόβο των Ζέπελιν του εχθρού. Όποτε εμφανιζόταν εξαπέλυαν τρομερούς βομβαρδισμούς σε ολόκληρη την πόλη-μια σκληρή υπενθύμιση της σύγκρουσης που μαινόταν στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Εκείνη την εποχή, διάφορες σημαντικές προσωπικότητες, επιδεικνύουν παράξενη συμπεριφορά. «Και υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις […] ενός αξιωματικού του βρετανικού στρατού, του Λοχαγού Τζον Κάμινγκς, που ικέτευσε να παραδοθούμε στη Γερμανία και έπειτα ρίχτηκε στα σαγόνια μιας τίγρης στον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου, μιας διάσημης σουφραζέτας, της Μαίρη Τεμπλ, που έγραψε στην εφημερίδα The Times αποκηρύσσοντας τον στρατευμένο ακτιβισμό μια μέρα προτού πέσει στις ράγες ενός συρμού του Υπόγειου Σιδηροδρόμου και του Χέρμπερτ Γκρέιντζ, βουλευτή που εργαζόταν στο Γραφείο Πολέμου και λέγεται ότι έδωσε μια φιλογερμανική αγόρευση στο Κοινοβούλιο προτού βουτήξει στον Τάμεση».

     Ο Μάικροφτ Χολμς, που εξακολουθεί να αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα στις Μυστικές Υπηρεσίες παρά την προχωρημένη ηλικία του, θα αναγκαστεί να ανακαλέσει στη δράση τον μικρότερο αδελφό του Σέρλοκ, για να ερευνήσει τους τρεις θανάτους, αφού υποψιάζεται ότι κάτι σκοτεινό κρύβεται πίσω τους.

     Ο Σέρλοκ που έχει αποσυρθεί στο Σάσεξ κι ασχολείται με την… κοινωνική διαστρωμάτωση και συμπεριφορά των μελισσών, δεν μπορεί να πει όχι στην παράκληση του αδελφού του να τον βοηθήσει. Θα επιστρέψει στο Λονδίνο για να αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο πρώτος που θα συναντήσει είναι ο Δρ. Γουάτσον. «Ο Χολμς έβαλε το χέρι του στον ώμο μου και με κοίταξε με το ψυχρό, διαπεραστικό βλέμμα του. Ξαφνικά ο τόνος του ήταν σοβαρός, άμεσος. “Έχουμε μια υπόθεση, Γουάτσον, εξαιρετικά επείγουσας και ευαίσθητης φύσεως”». Η φράση του αυτή, θα δώσει ιδιαίτερη χαρά στον Δρ. Γουάτσον, που θα έχει την ευκαιρία να δουλέψει και πάλι με τον αγαπημένο φίλο και συνεργάτη του, σε μια υπόθεση που όπως θα αποδειχθεί σύντομα, είναι κρίσιμη για την αίσια έκβαση της πολεμικής προσπάθειας της Βρετανίας.

     Η προσπάθεια αναβίωσης δύο τόσο εμβληματικών μυθιστορηματικών χαρακτήρων εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο κι απαιτεί ξεχωριστές ικανότητες από αυτόν που το επιχειρεί. Ο Τ. Μαν, φαίνεται ότι έχει αυτές τις ικανότητες. Έτσι μας αφηγείται μια συναρπαστική υπόθεση την οποία ο διάσημος ντετέκτιβ και ο αχώριστος βοηθός του θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας, αναλύοντας τα στοιχεία και τα γεγονότα βασισμένοι στην λογική. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου