10 Μαΐ 2023

ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ

PETER STRAUB
Μετάφραση ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
Σελ. 646, Σεπτέμβριος 2022

      Ο Π. Στράουμπ, ήταν ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς ιστοριών τρόμου και φαντασίας. Το εμβληματικό για το είδος του βιβλίο που παρουσιάζω σήμερα, γράφτηκε το 1979 και χάρισε στον συγγραφέα του διεθνή αποδοχή και αναγνώριση. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001 κι από τότε ήταν εξαντλημένο. Η τωρινή κυκλοφορία, συνέπεσε με τον θάνατο του συγγραφέα, στις 4 Σεπτεμβρίου 2022.

     Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια ήσυχη πόλη του New Jersey, το Millburn «είναι ένα από κείνα τα μέρη που μοιάζουν να δημιουργούν τη δική τους πραγματικότητα και μετά να φωλιάζουν σ’ αυτή. Ούτε κανονική πόλη, ούτε κανονική εξοχή-υπερβολικά απασχολημένη από το στάτους της. (Η τοπική εφημερίδα λέγεται «Ο αστός». Το Μίλμπερν μοιάζει περήφανο ακόμα και για την κακόφημη γειτονιά του, τους λίγους δρόμους που λέγονται Χόλοου, μοιάζει να τους δείχνει και να λέει: Βλέπετε, έχουμε κι εμείς μέρη στα οποία πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός το βράδυ, έχουμε κι εμείς εγκληματικότητα)».

     Σ’ αυτή την ήσυχη πόλη, όπου σχεδόν τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει και όποιες μικρές αλλαγές γίνονται υπερβολικά αργά, τέσσερις ηλικιωμένοι άνδρες έχουν «ιδρύσει» το Σωματείο Τσάουντερ. Ο δικηγόρος Φρέντερικ (Ρίκι) Χόθορν, ο επίσης δικηγόρος και συνέταιρός του Σίαρ Τζέημς, ο γιατρός Τζον Τζέφρι και ο καθηγητής Λιούις Μπένεντικτ, συναντιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε φορά και σε διαφορετικό σπίτι των «μελών» του και αφηγούνται ιστορίες. Άλλες πραγματικές και άλλες φανταστικές κι επινοημένες, όλες όμως τρομακτικές. «Η συντροφιά η επονομαζόμενη Σωματείο Τσάουντερ είχε ελάχιστους κανόνες: φορούσαν βραδινό ένδυμα (γιατί πριν από τριάντα χρόνια στον Σίαρς άρεσε η ιδέα), δεν έπιναν ποτέ πολύ (και τώρα ήταν πολύ, μεγάλοι για να αρχίσουν), δε ρωτούσαν ποτέ αν οι ιστορίες ήταν αληθινές (αφού ακόμα και τα παραμύθια κατά μία έννοια ήταν αλήθεια) και παρ’ όλο που μιλούσαν όλοι με τη σειρά, δεν πίεζαν ποτέ κάποιον που προσωρινά είχε ξεμείνει από ιδέες». Είναι ένας τρόπος να διασκεδάζουν την ανία τους.

     Τα μέλη του «Σωματείου» κρύβουν ένοχα μυστικά στο παρελθόν τους. Όμως κανείς, ποτέ δεν έχει ξεφύγει από το παρελθόν, που στη συγκεκριμένη περίπτωση επιστρέφει με τη μορφή μιας νεαρής, όμορφης και μυστηριώδους γυναίκας που εγκαθίσταται στο Μίλμπερν. Κι ο εφιάλτης ξεκινά…

     Θέλω από την αρχή να δηλώσω ότι δεν είμαι φανατικός του είδους της λογοτεχνίας του φανταστικού. Διαβάζω μεν επιλεγμένα έργα, αλλά δεν τρελαίνομαι κιόλας. Το συγκεκριμένο όμως με συνεπήρε. Η εξαιρετική πλοκή, η γραφή, η ευφυής δομή, οι με μοναδική μαεστρία πλασμένοι χαρακτήρες, είναι στοιχεία που σε κρατούν δέσμιο της ανάγνωσης και σε εισάγουν, είτε το θέλεις, είτε όχι σε μια σκοτεινή ατμόσφαιρα, στην οποία κινείται και δρα ένα κακόβουλο όν. Βιβλίο μοναδικό, που αποδεικνύει περίτρανα γιατί ο P. Straub θεωρείται από τους κορυφαίους συγγραφείς στο είδος του.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου