18 Φεβ 2017

ΕΝΑ ΔΡΑΜΙ ΔΥΝΑΜΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΑΚΗΣ
Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Σελ. 435, Οκτώβριος 2016

     Εντελώς διαφορετικής θεματολογίας σε σχέση με το προηγούμενο βιβλίο του «Τ’ Αηδονιού Το Δάκρυ» (παρουσ. Απρίλιος 2015), είναι το καινούριο μυθιστόρημα του Γ. Τζιτζικάκη.
     Το βιβλίο μας παρουσιάζει το σκοτεινό κόσμο της νύχτας, μέσω της αφήγησης του Νο, ενός σχεδόν δίμετρου μπράβου, που εργάζεται ως «πόρτα» σε ένα στριπτιζάδικο, αλλά αναλαμβάνει κι άλλες υποθέσεις του αφεντικού του- του επονομαζόμενου Νερουλά- οι οποίες για να έρθουν σε αίσιο τέλος, απαιτούν τη χρήση βίας. Ακόμη κι υπερβολικής πολλές φορές.
     Το όνομα No προέρχεται από το No talk, επειδή ο ήρωας του μυθιστορήματος, είναι λιγόλογος από ιδιοσυγκρασία, αλλά κι επειδή γνωρίζει ότι στον κόσμο στον οποίο κινείται, η πολυλογία είναι μειονέκτημα κι ενίοτε «θανάσιμο αμάρτημα». «…τα μοναδικά σκληρά μου στοιχεία, εκτός των δύο μέτρων και των εκατόν δέκα τσιμεντένιων κιλών μου, είναι πως δε γελώ πολύ-κανόνας της δουλειάς-και πως δεν μου αρέσουν οι πολλές κουβέντες-κανόνας δικός μου».
     Γεννήθηκε σε ένα χωριό της Καστοριάς. Το μοναδικό παιδί μιας πολύ φτωχής οικογένειας. Έχασε τον πατέρα του, που ήταν λίγο αγαθός, σε πολύ τρυφερή ηλικία. Τον μεγάλωσε η μητέρα του με πολλές δυσκολίες, αλλά την έχασε κι αυτήν όταν έγινε δεκατεσσάρων ετών. Μετά την κηδεία, μάζεψε όσα λεφτά βρήκε στην καλύβα που είχαν για σπίτι και μπήκε στο πρώτο λεωφορείο, για να φτάσει μέχρι εκεί που του επιτρέπουν τα λεφτά του. Η πόλη αυτή ήταν ο Βόλος. Εκεί θα κάνει τις πρώτες επαφές του με τον κόσμο της νύχτας και θα αρχίσει να «χτίζει» το κορμί του. «Τα βάρη τα ξεκίνησα στα δεκατέσσερά μου στο Βόλο, λίγο αφότου την κοπάνησα απ’ τον τόπο μου, ένα χωριό έξω από την Καστοριά. Τα μούσκουλα αναπτύχτηκαν με σκληρή δουλειά…».
     Επόμενος σταθμός τα Χανιά, όπου αν και χρειάστηκε να κάνει χρήση των «προσόντων» του, πέρασε καλά, αφού οι καταστάσεις που δημιουργούνταν ήταν απλές και λιγότερο απαιτητικές. Για να καταλήξει στην Αθήνα και στις επιχειρήσεις του Νερουλά. «Μια κολασμένη ζούγκλα, γεμάτη αρπακτικά κάθε μεγέθους και δύναμης. Ένας άγριος σκοτεινός τόπος, στον οποίο θα πρέπει να γνωρίζεις που ανήκεις και από ποιόν να φυλάγεσαι».

     Η ρεαλιστική γλώσσα, το σασπένς, οι κινηματογραφικές σκηνές, τα ανομολόγητα μυστικά που οδηγούν σε ανατροπές της τελευταίας στιγμής, η εικόνα του άγνωστου κόσμου της νύχτας και οι χαρακτήρες των ηρώων, συνθέτουν ένα μυθιστόρημα που θα συναρπάσει τον αναγνώστη, αλλά και θα του δημιουργήσει κάποια σημαντικά ερωτήματα, για εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και τη λειτουργία κάποιων θεσμών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου