23 Φεβ 2017

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΦΙΟΡΔ

JORN LIER HORST
Μετάφραση ΔΕΣΠΩ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΑΚΗ
Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ
Σελ. 406, Οκτώβριος 2015

     Το έβδομο βιβλίο του με πρωταγωνιστή τον αστυνομικό επιθεωρητή Βίλιαμ Βίστιν, είναι το «Έγκλημα Στα Φιορδ» του J. L. Horst.
     Μια σειρά από διαρρήξεις γίνονται στις εξοχικές κατοικίες στο παραθαλάσσιο θέρετρο Στάβεν της Νορβηγίας. Το ανακαλύπτει ο ιδιοκτήτης μιας από αυτές, όταν πηγαίνει ένα φθινοπωρινό σαββατοκύριακο, για να κάνει τις εργασίες που απαιτούνται ώστε να είναι φυλαγμένο το σπίτι από τον επερχόμενο χειμώνα. Βρίσκει το σπίτι άνω-κάτω και λείπουν όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές. Πηγαίνοντας στην πιο κοντινή γειτονική κατοικία για να αναζητήσει πληροφορίες και να δει αν κι εκεί υπήρξε διάρρηξη, βρίσκεται μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα. Ένας άντρας κείτεται νεκρός μέσα σ’ αυτό. «Το θύμα ήταν ένας άντρας πεσμένος μπρούμυτα σε μια παράξενη, στρεβλή στάση, με το ένα χέρι κάτω από το κορμί και το άλλο να δείχνει στο πλάι, μέσα από ένα χοντρό μαύρο γάντι μουσκεμένο στο αίμα. Οι βρόμικες μπότες του έφταναν σχεδόν μέχρι τα γόνατα. Φορούσε μαύρο πουλόβερ και το κεφάλι του καλυπτόταν από μία μπαλακλάβα. Ο Βίστιν έκανε μερικά βήματα γύρω από το πτώμα. Μια λίμνη από αίμα απλωνόταν στο ξύλινο πάτωμα κάτω από το ξυλιασμένο κορμί, έτσι που έπρεπε να κάνει μεγάλες δρασκελιές για να μην την πατήσει. Το κεφάλι το θύματος ήταν γερμένο στο πλάι».
     Αμέσως καλεί την αστυνομία, που έρχεται γρήγορα και ξεκινά τις έρευνες. Όμως ενώ ο Βίστιν και η ομάδα του συλλέγουν στοιχεία, ανακύπτει ένα παράξενο πρόβλημα. Η νεκροφόρα που είχε κληθεί για να μεταφέρει τη σορό στους ιατροδικαστές του νοσοκομείου… εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Και μαζί μ’ αυτή και το πτώμα. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εξοχική κατοικία στην οποία βρέθηκε το πτώμα ανήκει σε διάσημο παρουσιαστή της τηλεόρασης, δίνει νέα τροπή στην υπόθεση και δείχνει ότι είναι πιο σοβαρή απ’ ότι αρχικά φάνηκε.

     Το μυθιστόρημα είναι ένα κλασικό αστυνομικό θρίλερ της σκανδιναβικής «σχολής», όπου ο χειμωνιάτικος καιρός και το τοπίο, επιτείνουν το αίσθημα του σασπένς, οι ανατροπές είναι πολλές και η λύση δίνεται στις τελευταίες σελίδες, χάρη στην ευφυΐα, την διαίσθηση αλλά και την ενδελεχή και συστηματική έρευνα του Β. Βίστιν, ενός ιδιαίτερα συμπαθητικού μυθιστορηματικού χαρακτήρα, με αυξημένο το αίσθημα του καθήκοντος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου