6 Δεκ 2018

Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ '80

ΟΛΝΤΣΜΟΜΠΙΛ/ΨΥΧΟΜΠΟΥΡΔΕΛΟ/ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΙΝΕΜΑ
ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ
Σελ. 400, Ιούνιος 2018

     «Επετειακή» θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την έκδοση αυτής της άτυπης τριλογίας, που περιλαμβάνει τα τρία πρώτα βιβλία με τα οποία έκανε τη δυναμική του εμφάνιση στη λογοτεχνία ο Α. Μαραγκόπουλος. «Επανέκδοση τριών έργων, εκδομένων τη δεκαετία του ’80, ξανακοιταγμένη από τον συγγραφέα σε αντιπαραβολή με τα πρωτότυπα χειρόγραφα/ δακτυλόγραφα. Ανασχεδιάστηκε από τον ίδιο με αφορμή τα σαράντα χρόνια παρέμβασής του στα ελληνικά γράμματα».
     Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο σχολιασμός που κάνει ο συγγραφέας όσο αφορά την γλώσσα, τη στίξη, το λεξιλόγιο και τη δομή των έργων του. «Ο συγγραφέας αισθανόταν ότι για τη γραφή του είχε ανάγκη μια γλώσσα που η μορφή της εν δυνάμει συνιστά και το περιεχόμενό της… Οπότε η «θυμωμένη» γλώσσα και το κάπως ατίθασο ύφος που ο αναγνώστης διακρίνει στα γραπτά αυτού του τόμου, δεν δηλώνουν, απλώς, μια γλωσσική επιλογή, ένα κάποιο ύφος, αλλά και συγκεκριμένη ιδεολογική στάση… Ως προς τη στίξη ο συγγραφέας, στο ίδιο πνεύμα, απέφυγε να προσθέσει μερικές εκατοντάδες κόμματα, άνω τελείες κλπ προκειμένου «να εξομαλύνει την ανάγνωση»… Το κείμενο είναι διάσπαρτο από λέξεις του χύδην υβριστικού λεξιλογίου σε καθ’ υπεροβολήν επαναλήψεις. Ο συγγραφέας συνειδητοποιεί τώρα ότι εκείνη τη μακρινή εποχή αυτές οι υβριστικές επαναλήψεις ήθελαν να εκφράσουν κάτι διαφορετικό, όπως κάτι άλλο εκφράζουν, ανάλογα με τα συμφραζόμενα, όταν, ανεξάρτητα από την καλλιέργειά του, και σήμερα, τις χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε θυμωμένος, αγανακτισμένος άνθρωπος. Θεωρήθηκε αναγκαίο να απαλειφθούν ορισμένες ως περιττές. Ωστόσο και αυτές οι επεμβάσεις έγιναν με φειδώ: σε περιπτώσεις που αυτό το χύδην χαρμάνι από βία, θυμό, ύβρη, σκληρότητα και  απογοήτευση της ζωής «έχει τη σημασία του», διατηρήθηκε ανέπαφο».
     Τα τρία βιβλία του τόμου αυτού, που τα χαρακτηρίζει η πολεμική τους απέναντι στην παγκοσμιοποιημένη κουλτούρα που εκείνη την εποχή διείσδυε αργά αλλά σταθερά στην Ελλάδα με όχημα τη φτηνή life style μόδα των περιοδικών τύπου Κλικ (που ο ιδρυτής του «επαίρεται» ότι ξεβλάχεψε τους Έλληνες), τη νεογέννητη τότε ιδιωτική τηλεόραση και την πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας, υποβλήθηκαν, όπως ήταν φυσικό, για την επανέκδοσή τους σε κάποια επεξεργασία. «Οι παρεμβάσεις που έγιναν στα αρχικά κείμενα ενόψει αυτής της επανέκδοσης είναι οι αναμενόμενες, αφού αφορούν κείμενα που γράφτηκαν πριν από σαράντα τόσα χρόνια και που, επιπλέον, τότε δεν είχαν δεχτεί καμία απολύτως τυπογραφική επιμέλεια. Οι αλλαγές δεν αφορούν καθόλου το πνεύμα των κειμένων, τη σκέψη, την επιθυμία, την όποια κραυγή τους».
     Το πρώτο βιβλίο, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1982, έχει τίτλο «Ολντσμομπίλ». Έχει ως αφετηρία την επέτειο του Πολυτεχνείου του 1980 με τους δύο νεκρούς της βίαιης καταστολής. Απέναντι σ’ αυτό το θέμα προβάλλεται η κινηματογράφηση μιας διαφήμισης αυτοκινήτου όπου παίρνουν μέρος απογοητευμένοι αριστεροί ακτιβιστές.
     Το «Ψυχομπουρδέλο», εκδόθηκε το 1983 κι έχει σαν θέμα την άναρχη ζωή μιας εποχής που δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι έπρεπε να συμβιβαστεί.
     Τέλος το «Δεν Είναι Όλα Σινεμά» που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1985 με έναν κάπως διαφορετικό τίτλο, περιλαμβάνει διηγήματα, ένα ψευδο-θεατρικό και «θυμωμένα» ποιήματα (όπως τα χαρακτηρίζει ο συγγραφέας) που ανεβάζουν το λυρικό ύφος του τόμου.
     Τα βιβλία αυτά, αφ’ ενός σαρκάζουν τις φοβίες, την ηθική, τις αγωνίες, τον καθωσπρεπισμό των μικροαστών ενώ αφ’  ετέρου αποτυπώνουν τις αγωνίες και τη μελαγχολία μιας νεολαίας απογοητευμένης. Και παρά το γεγονός ότι «έχουν τα χρονάκια τους», εξακολουθούν να διαβάζονται και να εντυπωσιάζουν.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου