30 Νοε 2018

ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

HARALD GILBERTS
Μετάφραση: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΛΗΣ
Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελ. 525, Μάιος 2018

     Το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με το γενικό τίτλο «Germania», είναι το μυθιστόρημα «Σκοτεινό Βερολίνο» του γερμανού συγγραφέα H. Gilbers.
     Το Βερολίνο την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1944, σφυροκοπείται καθημερινά, από σμήνη αεροσκαφών των συμμάχων, που ρίχνουν τόνους βομβών. Παρά τη ζοφερή ατμόσφαιρα και παρά τις μεγαλοστομίες των ναζί περί πάταξης της εγκληματικότητας, ένας serial killer, απαγάγει νεαρές γυναίκες. Τα πτώματά τους τοποθετούνται τελετουργικά κοντά σε μνημεία που είναι αφιερωμένα στον Α! παγκόσμιο πόλεμο. Πριν ο δολοφόνος τις στραγγαλίσει, τις έχει βασανίσει, ενώ μετά το θάνατό τους, ακρωτηριάζει φρικτά τα γεννητικά τους όργανα. «Ένας αδιανόητα αδίστακτος άνθρωπος, έχει κάνει αυτή την πράξη. Μόνο κάποιος με κτηνώδη ένστικτα μπορεί να ακρωτηριάσει ένα πτώμα με τέτοιον φρικτό τρόπο και να το εκθέσει κιόλας σε δημόσια θέα».
     Ο Ρίχαρντ Οπενχάιμερ, είναι ένας εβραίος πρώην επιθεωρητής της Δίωξης Κοινού Εγκλήματος. Βρίσκεται εδώ και κάποια χρόνια σε διαθεσιμότητα, λόγω των φυλετικών νόμων των ναζί. Έχει γλιτώσει-για την ώρα-το στρατόπεδο συγκέντρωσης, επειδή είναι παντρεμένος με τη Λίζα, που θεωρείται καθαρή άρια. Όταν μέσα στη νύχτα ένας άνδρας της Γκεστάπο εισέβαλε στο διαμέρισμα του «εβραϊκού σπιτιού» στο οποίο είχαν υποχρεωθεί να μετακομίσουν, ο Οπενχάιμερ σκέφτηκε ότι ήρθε το τέλος. Ο ασφαλίτης τον μετέφερε σε ένα κτίριο των Ες Ες, όπου ένοιωσε την μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής του, όταν άκουσε τον λοχαγό Φόλγκερ. «Κύριε Οπενχάιμερ, θα σας κάνω αυτή την πρόταση μια και μοναδική φορά. Υπάρχει ένας δολοφόνος που θέλω να συλλάβω με κάθε κόστος. Σας παρέχεται η δυνατότητα να συμμετάσχετε στην έρευνα με την ιδιότητα του συμβούλου. Για εσάς δεν θα υπάρξει καμιά αρνητική επίπτωση. Πρέπει να αποφασίσετε εδώ και τώρα. Αν δεν δεχτείτε την πρόταση τώρα, δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά».
     Ο πρώην επιθεωρητής, δέχεται την πρόταση σχεδόν χωρίς κανένα δισταγμό. Τον δελεάζει η προοπτική να μπει ξανά στην ενεργό δράση, αν και στο πίσω μέρος του μυαλού του, τον τρομάζει η σκέψη ότι τα Ες Ες τον «θυμήθηκαν» και ότι ίσως μετά τη διαλεύκανση της υπόθεσης ή αφού πάψει να τους είναι χρήσιμος, θα ακολουθήσει τη μοίρα όλων των εβραίων.
     Έτσι ο Οπενχάιμερ βρέθηκε να συνεργάζεται και να βοηθά ανθρώπους που χωρίς δισταγμό και δεύτερη σκέψη, θα τον έστελναν στο θάλαμο αερίων και στα κρεματόρια. Μόνη του ελπίδα ότι μέχρι την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης, κάτι θα προκύψει ώστε να βγει αλώβητος από αυτή την περιπέτεια και να καταφέρει να επιβιώσει τόσο αυτός, όσο και η αγαπημένη του Λίζα που κινδυνεύει ούσα σύζυγος εβραίου!
     Ένα μυθιστόρημα που εκτός της συναρπαστικής αστυνομικής ιστορίας, περιγράφει με τα ζωηρότερα χρώματα την καθημερινή ζωή στο Βερολίνο, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1944, όταν οι κάτοικοι είχαν να αντιμετωπίσουν αφ’ ενός τις ελλείψεις, την πείνα, την ωμότητα των ναζί και αφ’ ετέρου τους καθημερινούς βομβαρδισμούς που μετέτρεψαν την πόλη σε σωρό ερειπίων.  Το δεύτερο μέρος της τριλογίας με τίτλο «Οι Γιοί Του Όντιν» θα κυκλοφορήσει τις επόμενες εβδομάδες, ενώ το τρίτο μέρος με τίτλο «Οι Τελευταίες Μέρες» την άνοιξη του 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου