1 Ιουν 2019

LUMEN

BEN PASTOR (MARIA VERBENA VOLPI)
Μετάφραση ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΨΨΑΛΗΣ
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
Σελ. 460, Ιανουάριος 2019

     Το «Lumen» είναι ένα ιστορικό-αστυνομικό μυθιστόρημα με το οποίο γίνεται η γνωριμία του ελληνικού αναγνωστικού κοινού με την ιταλίδα συγγραφέα (που εδώ και τριάντα χρόνια ζει στις ΗΠΑ και γράφει τα βιβλία της στα αγγλικά), Μαρία Βερμπένα Βόλπι που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Μ. Πάστορ.
     Ήρωας του βιβλίου της είναι ο λοχαγός Μάρτιν Μπόρα, της αντικατασκοπείας του γερμανικού στρατού. Πρώσος, ευγενής στην καταγωγή, απεχθάνεται τους ναζί, την ακραία ιδεολογία, την βαρβαρότητα και τη βία τους, αλλά, όντας στο στρατό, είναι υποχρεωμένος να τους ανέχεται και να τους υπομένει. Όμως πολλοί από αυτούς, έχουν την καλύτερη άποψη για τον Μπόρα. «Έχετε έναν νεαρό αξιωματικό στις διαταγές σας, ο οποίος μετατέθηκε πρόσφατα στην αντικατασκοπεία, όμως είναι καλά εκπαιδευμένος, με εξαιρετικές επιδόσεις μέχρι στιγμής στα πεδία των επιχειρήσεων και μάλλον υπερβολικά χαρισματικός ώστε να χρησιμοποιηθεί απλώς για να ηγείται ενός λόχου στα χαρακώματα».
     Η σειρά με πρωταγωνιστή τον Μ. Μπόρα, αποτελείται από δώδεκα βιβλία. Στο «Lumen», ο Μπόρα βρίσκεται στην Κρακοβία, που έχει μόλις καταληφθεί. Λίγες μέρες μετά την άφιξη και την εγκατάστασή του, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη του υπόθεση. Η ηγουμένη του τοπικού μοναστηριού, βρίσκεται δολοφονημένη στον κήπο της μονής. Κάποιος την έχει πυροβολήσει από κοντινή απόσταση. «Η Μητέρα Καζιμιέρτζα κειτόταν μπρούμυτα δίπλα στο πηγάδι, στο πλακόστρωτο κέντρο του κήπου, με τα μπράτσα απλωμένα και το πρόσωπο στραμμένο προς την αντίθετη πλευρά. Φαινόταν ένα μέρος της λευκής καλύπτρας της. Αυτό, σε συνδυασμό με το μαύρο ράσο που ήταν μαζεμένο γύρω από τα πόδια της, την έκανε να μοιάζει με κάποιο αλλόκοτο, υπερμέγεθες χελιδόνι που είχε γκρεμιστεί από δυσθεώρητο ύψος».
     Η ηγουμένη, δεν είναι απλώς μια ακόμη καλόγρια. Είναι πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης στην τοπική κοινωνία και είναι ιδιαίτερα αγαπητή. «Η Μάτκα Καζιμιέρτζα είναι ένας ζωντανός θεσμός. Σε ολόκληρη την Πολωνία αναφέρονται σε αυτή ως «Αγία Ηγουμένη». Φημίζεται για την ικανότητά της να προβλέπει τα μελλούμενα μέσα από τα οράματά της και φαίνεται πως διαθέτει μυστικιστικές και θεραπευτικές δυνάμεις».
     Όταν ο Μπόρα αναλαμβάνει την υπόθεση, θα βρει ανέλπιστη βοήθεια από έναν ιερέα πολωνικής καταγωγής και αμερικανικής υπηκοότητας, που στάλθηκε στην Κρακοβία από το Βατικανό, για να ερευνήσει αν οι δυνάμεις που αποδίδονταν στην ηγουμένη βασιζόταν στην πραγματικότητα. Όμως παρά τη βοήθεια, ο λοχαγός θα δυσκολευτεί να φτάσει στη λύση του μυστηρίου. Αφού παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και προβλήματα ηθικής φύσης, που αφορούν τον ίδιο σε προσωπικό και ενδοοικογενειακό επίπεδο, τους συνεργάτες του, αλλά και την καχυποψία με την οποία τον αντιμετωπίζουν τα ανώτερα κλιμάκια των ναζί.
     Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που έχει σασπένς, αγωνία, ανατροπές, εξαιρετικά σκιαγραφημένους χαρακτήρες και τεκμηριωμένες δόσεις σύγχρονης Ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου