8 Σεπ 2019

ΨΙΘΥΡΟΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

DEAN KOONTZ
Μετάφραση ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Σελ. 534, Ιούνιος 2019

     Το νέο μυθιστόρημα του αμερικανού συγγραφέα D. Koontz με τίτλο «Ψίθυροι Θανάτου» αποτελεί συνέχεια του «Τυφλή Γωνία» (παρουσίαση Σεπτέμβριος 2018). Όμως δεν είναι απαραίτητο να το έχεις διαβάσει, για να παρακολουθήσεις την εξέλιξη του νέου μυθιστορήματος. Εξάλλου ο μέγας τεχνίτης της πλοκής  D. Koontz, παραθέτει διάσπαρτα ενταγμένα στη ροή του μύθου τα καίρια σημεία του προηγούμενου βιβλίου, ώστε ακόμη κι ένας αναγνώστης που δεν το έχει διαβάσει να «μπαίνει στο νόημα» εύκολα!
     Κεντρικός χαρακτήρας είναι και πάλι η 28χρονη πράκτορας του FBI, Τζέιν Χοκ. «Επί εφτά χρόνια η Τζέιν ήταν πράκτορας του FBI, στην Ομάδα Ανταπόκρισης σε Κρίσιμα Περιστατικά, η οποία στις περισσότερες φορές αναλάμβανε υποθέσεις όπου συμμετείχαν οι Μονάδες Συμπεριφορικής Ανάλυσης 3 και 4, που ειδικεύονταν, μεταξύ άλλων, σε μαζικές δολοφονίες και ψυχοπαθείς δολοφόνους». Όταν προσπαθεί να ερευνήσει την ανεξήγητη αυτοκτονία του άντρα της πριν από λίγους μήνες, θα ανακαλύψει μια τερατώδη συνωμοσία, η οποία έχει σκοπό με νανο-μηχανισμούς ελέγχου να υποτάξει τους ανθρώπους στις θελήσεις μιας δράκας ανθρώπων, που αυτοαποκαλούνται Αρκαδιανοί. Αυτοί «είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα δίκτυο από στελέχη του ιδιωτικού τομέα και κυβερνητικούς αξιωματούχους, το οποίο κατέφερε να διαφθείρει πρόσωπα σε σημαντικές θέσεις στο FBI, στην Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην NSA. Για αρχή. Η κοινή λογική έλεγε πως η CIA, η IRS και ίσως όλοι οι τομείς της κυβέρνησης, έως τις ανώτατες βαθμίδες της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, πρέπει να είχαν διαβρωθεί-αν δεν έβριθαν ήδη-από μέλη αυτής της μανιακής συνομοσπονδίας ενός ουτοπικού ολοκληρωτισμού».
     Όσοι-βάσει ενός υπολογιστικού μοντέλου-θα μπορούσαν να αποτελέσουν «απειλή» για την εφαρμογή των σχεδίων των συνωμοτών, με νανο-εμφυτεύματα, οδηγούνταν στην αυτοκτονία. «Άντρες και γυναίκες, οι περισσότεροι παντρεμένοι και ευτυχισμένοι, χωρίς ιστορικό κατάθλιψης. Στρατιωτικοί όπως ο Νικ, ο άντρας μου. Δημοσιογράφοι, επιστήμονες, γιατροί, δικηγόροι, αστυνομικοί, καθηγητές, οικονομολόγοι. Αυτοί οι φανατικοί έχουν φτιάξει ένα υπολογιστικό πρότυπο και εξοντώνουν όσους τους λέει το πρότυπο ότι θα ωθήσουν  τον πολιτισμό προς λάθος κατεύθυνση».
      Οποιοσδήποτε άλλος, θα δείλιαζε μπροστά στην προοπτική να έρθει αντιμέτωπος με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας, στις οποίες δεν μπορούσε να είναι σίγουρος ποιόν μπορεί να εμπιστευτεί. Όμως η Τζέιν είναι μια εξαιρετικά ευφυής και δυναμική γυναίκα. Με όπλα την εκπαίδευση και την εξυπνάδα της, θα προσπαθήσει να αποκαλύψει την συνωμοσία και να τιμωρήσει τους επικεφαλής που της στέρησαν ότι αγαπούσε περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στον κόσμο: τον άντρα της. Σύντομα θα βρεθεί «στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων όλων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στη χώρα». Όμως δεν θα το βάλει κάτω. Με τη βοήθεια κάποιων απρόσμενων συμμάχων, όπως ο σερίφης Λούθερ Τίλμαν, θα συνεχίσει τον αγώνα της για να αποκαταστήσει το όνομα του άντρα της και να πάρει την εκδίκησή της!
     Το βιβλίο είναι τόσο καλογραμμένο όσο περίμενα με βάση το όνομα του συγγραφέα. Είναι ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, στο οποίο σε πρώτο επίπεδο ρέει ένας μύθος με καταιγιστική δράση, σασπένς και ανατροπές. Σε δεύτερο επίπεδο όμως, ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να θέσει ερωτήματα για πολλά ζητήματα, όπως αυτό της δημοκρατίας, της διαφθοράς σε υψηλά επίπεδα άσκησης της εξουσίας, της ελευθερίας, της ελεύθερης βούλησης, της χρήσης της τεχνολογίας, την προαιώνια  διαμάχη του Καλού με το κακό. Εξαιρετική αναγνωστική επιλογή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου