16 Νοε 2019

Η ΤΡΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ROBERTO SAVIANO
Μετάφραση ΜΑΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ
Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ
Σελ. 453, Μάιος 2019

     Ο ιταλός δημοσιογράφος Ρ. Σαβιάνο, μετά τις έρευνες και τα ρεπορτάζ που έκανε για την Καμόρρα, τη ναπολιτάνικη μαφία, έγραψε μερικά βιβλία, που αποκαλύπτουν την εγκληματική της δραστηριότητα και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί. Από το 2006, που εκδόθηκε το πρώτο από αυτά τα βιβλία, (έχει τίτλο «Γόμορρα» και έχει μεταφραστεί σε 50 γλώσσες!) η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο και ζει σε καθεστώς αστυνομικής προστασίας. Το βιβλίο «Η Τράτα Των Παιδιών», εμπνευσμένο από όσα είδε στη διάρκεια των ρεπορτάζ που έκανε, είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
     «Τράτα» στη ναπολιτάνικη διάλεκτο, ονομάζεται μια συμμορία που δρα στα πλαίσια της Καμόρρα, δέχεται εντολές μόνο από τους αρχηγούς της και λογοδοτεί –αν χρειαστεί-πάλι σε υψηλά ιστάμενους. Τα μέλη της, θεωρούν ότι τους δένουν άρρηκτοι δεσμοί.
     Την ιστορία της δημιουργίας μιας τράτας, μας αφηγείται στο βιβλίο του ο συγγραφέας. Ένας φιλόδοξος, αδίστακτος και με ηγετικές ικανότητες 16χρονος, που δεν έχει τελειώσει ακόμη το λύκειο, ο Νίκολας Φιορίλλο, γνωστός ως Μαραζά, διαβλέποντας ένα κενό στο κέντρο της Νάπολι, θέλει να δημιουργήσει, με τους επίσης ανήλικους φίλους του, μια τράτα. «Κι αυτός έπρεπε να βρει κάποιον υψηλά ιστάμενο να κάνει μια συμφωνία. Αλλά ποιόν; Ο δον Φελιτσιάνο Στριάνο είχε μετανοήσει, ο Κοπακαμπάνα βαστούσε γερά, αλλά, σε κάθε περίπτωση, βρισκόταν στο Ποτζορεάλε και ο Μιτσόνε ήταν ο ξένος που έτρωγε την καρδιά της Νάπολης». Όμως ο Μαραζά, θέλει να φτιάξει μια τράτα η οποία θα δρα ανεξάρτητα, δεν θα είναι υποχείριο καμιάς «οικογένειας», δεν θα δίνει λογαριασμό σε κανένα και θα διαχειρίζεται όπως επιθυμούν τα μέλη, τα «κέρδη» της.
     Λόγω του νεαρού της ηλικίας, δεν τους δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Ο Μαραζά όμως, με μακιαβελικές κινήσεις-στο σχολείο δεν πήγαινε πολύ καλά, αλλά όταν το μάθημα αναφερόταν στον Μακιαβέλι και το έργο του, ήταν όλος αυτιά- καταφέρνει να εξασφαλίσει οπλισμό, αλλά και χώρο που θα χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο. «Ο Μαραζά ήξερε ακριβώς αυτό: ότι όλα θα ξεκινούσαν πραγματικά όταν θα έβαζαν μαζί τα λεφτά τους, όταν θα είχαν στ’ αλήθεια ενωθεί, όταν το μέρος απ’ όπου θα ξεκινούσαν για να κάνουν τις δουλειές τους θα ήταν όντως κοινό. Έτσι δημιουργείται η οικογένεια. Έτσι θα έκανε πραγματικότητα το όνειρό του: την τράτα».
     Τώρα, πανέτοιμοι πια, θα βγουν στους δρόμους της Νάπολι να σπείρουν τον τρόμο και να πάρουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά έχουν αυτοί «που πάνε να τα πάρουν και δεν περιμένουν να τους τα δώσει κάποιος».
     Ο Ρ. Σαβιάνο, μπαίνει στο μυαλό των πρωταγωνιστών του, γνωρίζει τον τρόπο σκέψης τους, τους κώδικές τους, τις αξίες τους, τις αδυναμίες τους και καταφέρνει να μας δώσει μια μοναδική τοιχογραφία του υπόκοσμου της Νάπολι και ιδιαίτερα της νεανικής εγκληματικότητας. Που ξεκινά από απλά «κόλπα» στις παιδικές χαρές και φτάνει μέχρι τις άγριες δολοφονίες.
     Το βιβλίο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο με τίτλο «Η Μεγάλη Νύχτα Της Νάπολης». Έχει αποσπάσει την Αργυρή Άρκτο για το καλύτερο σενάριο στην Berlinale 2019 καθώς κι το βραβείο της κριτικής επιτροπής του Festival International Du Film Policier De Beaune 2019. Στην Ελλάδα ξεκίνησε να προβάλλεται από τις 26 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου