31 Ιαν 2020

Η ΑΛΥΣΙΔΑ

ADRIAN Mc KINTY
Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΙΑΣ
Εκδόσεις: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σελ. 461, Ιούνιος 2019

     Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Η Αλυσίδα», δεν είναι νέος στο χώρο της λογοτεχνίας, αλλά μέχρι τώρα, έχουν μεταφραστεί μόνο τρία έργα του στα ελληνικά, με «πρωταγωνιστή» τον επιθεωρητή Σον Ντάφι. Το βιβλίο που σας παρουσιάζω σήμερα, (το τέταρτο που μεταφράζεται στη γλώσσα μας) είναι εντελώς διαφορετικό και δεν ανήκει στη συγκεκριμένη «σειρά».
     Η Ρέιτσελ Κλάιν, είναι μια 35χρονη γυναίκα, που ζει με την 13χρονη κόρη της Κάιλι, στην περιοχή της Βοστώνης. Μετά από μια περίοδο που πολλά πράγματα πήγαιναν στραβά στη ζωή της, τώρα κάτι φαίνεται να αλλάζει. «Για ένα διάστημα είχε πιστέψει ότι ήταν το αγαπημένο παιδί της κακοτυχίας. Μα τώρα όλα έχουν αλλάξει. Το διαζύγιο είναι πλέον πίσω της. Γράφει τις φιλοσοφικές διαλέξεις της για την καινούρια της δουλειά που ξεκινά τον Ιανουάριο. Τα περισσότερα μαλλιά της έχουν ξαναβγεί μετά τη χημειοθεραπεία, είχε ξαναβρεί τη δύναμή της και παίρνει βάρος. Το ψυχικό τίμημα για την περασμένη χρονιά πληρώθηκε. Έχει ξαναγίνει η συγκροτημένη, δυναμική γυναίκα που δούλευε σε δύο δουλειές…».
     Το τηλεφώνημα που παίρνει εκείνο το πρωινό του Νοεμβρίου, αρχικά το θεωρεί σαν μια κακόγουστη φάρσα. Μια γυναίκα την πληροφορεί ότι η κόρη της έχει απαχθεί. Για να την ξαναδεί ζωντανή, θα πρέπει να καταβάλει 25 χιλ. δολάρια. Επίσης, θα πρέπει να απαγάγει και η ίδια ένα άλλο παιδί. «Πρέπει να απαγάγει ένα παιδί; Γελάει πικρά. Πως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Είναι τρέλα. Καθαρή και απόλυτη τρέλα. Πως μπορεί αυτή, να κάνει κάτι τέτοιο;». Η γυναίκα της λέει ότι είναι μητέρα ενός αγοριού που έχει επίσης απαχθεί, το οποίο θα απελευθερωθεί μόνο αν η Ρέιτσελ κάνει αυτό που της ζητάει. Αν αρνηθεί, τότε το αγόρι και η κόρη της θα πεθάνουν. Κι όχι μόνο αυτό. Από αυτούς που οργάνωσαν την απαγωγή, θα κινδυνέψουν και οι οικογένειες των δύο παιδιών. «Πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να ακούσεις προσεκτικά όσα σου πω. Πρέπει να κάνεις ακριβώς ότι έκανα κι εγώ. Πρέπει να γράψεις τους κανόνες και δεν πρέπει να παρεκκλίνεις από αυτούς. Αν δεν τηρήσεις τους κανόνες ή αν τηλεφωνήσεις στην αστυνομία, θα ρίξουν το φταίξιμο και σ’ εσένα και σ’ εμένα. Θα πεθάνει η κόρη σου και θα πεθάνει κι ο γιος μου».
     Η Ρέιτσελ, είναι μια απλή, καθημερινή γυναίκα, αλλά αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών. Το να βρει τα χρήματα είναι πρόβλημα, αλλά μπορεί έστω και δύσκολα να βρεθεί μια λύση. Όμως να γίνει και η ίδια απαγωγέας ενός παιδιού; «Και πάλι αναρωτιέται γιατί τη διάλεξαν. Τι είδαν σ’ αυτήν, που τους έκανε να πιστέψουν ότι θα ήταν ικανή να κάνει κάτι τόσο απίστευτα κακό, όπως η απαγωγή ενός παιδιού; Αυτή ήταν πάντα το καλό κορίτσι. Αριστούχος μαθήτρια στο λύκειο Hunter College. Αρίστευσε στις εξετάσεις κι έσκισε στη συνέντευξη για το Χάρβαρντ. Δεν τρέχει με το αυτοκίνητο, πληρώνει τους φόρους της, δεν καθυστερεί ποτέ πουθενά, αγχώνεται αν πάρει έστω και μια κλίση για παράνομο παρκάρισμα. Και τώρα πρέπει να κάνει ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς σε μια οικογένεια;».
     Με την απαγωγή της Κάιλι, η Ρέιτσελ έγινε κι αυτή ένας κρίκος  της Αλυσίδας. Μιας τρομακτικής οργάνωσης, που μετατρέπει τους ανθρώπους σε θύτες και θύματα ταυτόχρονα κι από την οποία δεν ξεφεύγει κανείς, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Η Ρέιτσελ, είναι πεισματάρα κι αποφασισμένη. Με όπλο την ευφυΐα της, θα θελήσει να αντισταθεί στον τρόμο. Θα τα καταφέρει να είναι αυτή που θα σπάσει την Αλυσίδα;
     Το μυθιστόρημα «Η Αλυσίδα», είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ, με αγωνία, σασπένς κι ένα φινάλε γεμάτο ένταση. Όμως το βιβλίο έχει ένα δεύτερο και ακόμη πιο ενδιαφέρον επίπεδο ανάγνωσης. Δείχνει το πώς ένας μέσος, συγκροτημένος κι απολύτως λογικός άνθρωπος, που δεν μπορεί να βλάψει ούτε μυρμήγκι, που έχει αρχές, βαθιές ηθικές αξίες και πιστεύω, μπορεί να μετατραπεί σε ένα τέρας, που είναι έτοιμο να κατασπαράξει έναν όμοιό του, όταν το απαιτήσουν οι καταστάσεις και οι συνθήκες κι όταν βρεθεί υπό πίεση. Πως βρίσκεται διατεθειμένος να προβεί σε πράξεις που μέχρι πριν από λίγες ώρες, δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ήταν ικανός να κάνει. Είναι ένα μυθιστόρημα που εκτός από τον εξαιρετικό μύθο που συναρπάζει τον αναγνώστη, τον θέτει απέναντι σε τεράστια ηθικά διλήμματα κι ερωτήματα, που για να απαντηθούν- αν μπορεί να δοθεί μια απάντηση- απαιτείται έντονη περίσκεψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου