26 Μαρ 2020

FOOTBALL TALK

ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΡ ΓΙΑ ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ… ΑΛΛΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ
Σελ. 303, 2019

     Ο γνωστός αθλητικογράφος (η «φωνή» του Champions League), Χ. Σωτηρακόπουλος, είναι και συγγραφέας βιβλίων που έχουν θέμα-τι άλλο;-το ποδόσφαιρο. Στο νέο του βιβλίο, παραθέτει συνομιλίες του με ανθρώπους του ποδοσφαίρου «για μπάλα και… άλλα», όπως λέει και ο υπότιτλος του βιβλίου.
     Η πρώτη επαφή του συγγραφέα με τον γήπεδο, έγινε σε μικρή ηλικία. «Το μικρό αγόρι είχε μείνει άφωνο βλέποντας το γήπεδο να απλώνεται μπροστά του. Βλέπετε είχε εντυπωσιαστεί από το χορτάρι που ήταν πράσινο, την υπόκωφη βοή και τα χρώματα γύρω του, που συνέθεταν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό. Δεν είχε συμπληρώσει τα έξι του χρόνια, ωστόσο ήταν η μέρα που μυήθηκε στον μαγικό κόσμο που έμελλε να γίνει κάποια μέρα το φυσικό του περιβάλλον. Από το τι συνέβη εκείνη την ημέρα μέσα στο γήπεδο δεν μπορεί να ανακαλέσει περισσότερα. Όσο κι αν έχει ψάξει στα αραχνιασμένα συρτάρια του μυαλού, δεν θυμάται πάρα μόνο το πόσο τον είχε εντυπωσιάσει το έντονο κόκκινο χρώμα της αντιπάλου της ελληνικής εθνικής ομάδας. Με τα χρόνια ανακάλυψε πως το ματς εκείνο στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ήταν η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ελλάδας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος».
     Αρκετά χρόνια αργότερα, πήγε στην Ιταλία για να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες. Όμως πάντα είχε μέσα του το «μικρόβιο» της δημοσιογραφίας. Στάθηκε τυχερός, αφού βρέθηκε στο δρόμο του ο Αντρέας Μπόμης, πίστεψε σε αυτόν και τον στήριξε στα πρώτα του βήματα. Τον έβαλε στην «Απογευματινή» που είχε εκείνη την εποχή (1979) ένα από τα πιο άρτια αθλητικά τμήματα που είχε ποτέ ελληνική εφημερίδα.
     Από το 1984, ασχολήθηκε με την τηλεόραση, που του έδωσε την ευκαιρία να προσεγγίσει πιο εύκολα τα μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου, που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται σε συλλογικό επίπεδο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων στις κορυφαίες διοργανώσεις (Champions League, Παγκόσμιο Κύπελλο, Euro κλπ). «Ξεκινώντας επίσημα τη δημοσιογραφική μου καριέρα το 1979, αμέσως άρχισα να γνωρίζω σπουδαίους ανθρώπους που καθόρισαν τον τρόπο που έβλεπα το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, θα έλεγα μάλιστα την ίδια τη ζωή. Είχα την ευτυχία να συναντήσω, να μιλήσω, να αλλάξω απόψεις με σπουδαίες προσωπικότητες και μεγάλα ονόματα όχι μόνο του ποδοσφαίρου, αλλά αυτό το βιβλίο εστιάζεται μόνο σε αυτό το κομμάτι».
     Αν πει κανείς ότι το βιβλίο είναι μια συρραφή συνεντεύξεων θα το αδικήσει, αφού πολλές από τις «εξομολογήσεις» δεν έγιναν στα πλαίσια μιας συνέντευξης, αλλά στη διάρκεια «χαλαρών» συζητήσεων. Είναι «Κουβέντες» σύμφωνα με τον εύστοχο υπότιτλο του συγγραφέα, με τριάντα έξι ανθρώπους που διέπρεψαν και διαπρέπουν ακόμη στα γήπεδα του δημοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο. Αστέρια που έλαμψαν στο παρελθόν κι αστέρια που λάμπουν ακόμα διαγράφοντας εξαιρετική πορεία. Η μόνη «κουβέντα» που δεν έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας, είναι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. «Από όλες τις συνεντεύξεις που είναι στο βιβλίο, δεν είναι δική μου εκείνη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο! Δεν τον έχω συναντήσει και μου το έχει υποσχεθεί ο Φερνάντο Σάντος πως θα μου το κανονίσει, αλλά θεώρησα ότι δεν μπορεί να λείπει ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, μαζί με τον Μέσι-με διαφορά οι δύο καλύτεροι των τελευταίων δεκαπέντε ετών! Έτσι προτίμησα να σας μεταφέρω τα υπέροχα πράγματα που είπε ανοίγοντας την καρδιά του στο BBC πρόσφατα».
     Ένα βιβλίο, γραμμένο με τον εξαιρετικό τρόπο του δημοσιογράφου-συγγραφέα, που αποτελεί απόκτημα για κάθε φίλο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου