30 Ιουν 2021

Ο ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΤΟΥ "ΑΛΚΥΟΝΗ"

ANDREA CAMILLERI
Μετάφραση ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΕΡΒΟΥ
Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ
Σελ. 295, Μάρτιος 2021

 

     Η νέα υπόθεση που απασχολεί τον αστυνόμο Σάλβο Μονταλμπάνο, δεν προοριζόταν από την αρχή της συγγραφής να γίνει βιβλίο. Στην αρχική της μορφή, γράφτηκε για να αποτελέσει τη βάση του σεναρίου μιας ταινίας. Ήταν μια ιταλο-αμερικανική παραγωγή, η οποία θα γυριζόταν το 2009, αλλά το σχέδιο ναυάγησε και δεν προχώρησε. Έτσι ο Camilleri, έκανε όποιες και όσες αλλαγές θεωρούσε αναγκαίες και μετέτρεψε το σενάριο σε μυθιστόρημα.

     Ο Μονταλμπάνο πλήττει. Στη Βιγκάτα δεν συμβαίνει σχεδόν τίποτα και του λείπει η έξαψη της έρευνας. Το μόνο που απασχολεί την αστυνομία, είναι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν οι απολυμένοι πρώην εργαζόμενοι του ναυπηγείου Τρινκανάτο, έξω από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. «Το Τρινκανάτο ήταν μέχρι πριν δύο χρόνια κερδοφόρο ναυπηγείο. Απασχολούσε διακόσιους υπαλλήλους και εργάτες. Μετά το θάνατο του παλιού ιδιοκτήτη, το ναυπηγείο πέρασε στα χέρια του γιου του Τζιοβάννι, που είχε το μυαλό του μόνο στον τζόγο και στις γυναίκες. Αυτός και η κρίση που χτύπησε ξαφνικά προκάλεσαν σύντομα πολλά οικονομικά προβλήματα στο ναυπηγείο».

     Όταν μια μέρα ο αστυνόμος επιστρέφει στο τμήμα μετά από μια επιθεώρηση της κατάστασης στο ναυπηγείο, τον περιμένει μια όχι και τόσο ευχάριστη έκπληξη. Μια επιστολή από το γραφείο προσωπικού βρίσκεται στην αλληλογραφία. Τον ενημερώνει ότι «κατόπιν ελέγχου, προέκυψε ότι είχαν συγκεντρωθεί πολλές μέρες άδειας τις οποίες δεν είχε εκμεταλλευτεί». Θα έπρεπε από τώρα και στο εξής, να παίρνει δέκα μέρες άδεια ανά δύο μήνες, για να επέλθει κάποια μείωση αυτών των ημερών. Οι οδηγίες του γραφείου προσωπικού πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα. Μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, ο αστυνόμος παίρνει την άδειά του και πηγαίνει να την περάσει με την αγαπημένη του Λίβια.

     Όταν επιστρέφει όμως μετά από ένα δεκαήμερο, βρίσκει ότι στο τμήμα του έχουν έλθει τα πάνω κάτω. Στη διάρκεια της απουσίας του, ο Διοικητής της αστυνομίας Μπονέττι-Αλντερίγκι, του έχει αφαιρέσει τη διοίκηση του τμήματος, τον έχει θέσει σε διαθεσιμότητα κι έχει μεταθέσει σε άλλα τμήματα τους στενότερους συνεργάτες του!

     Ο Μονταλμπάνο δεν ξέρει τι να υποθέσει κι ετοιμάζεται να κάνει «αντεπίθεση». Μέχρι που μία συνάντηση υπό πλήρη μυστικότητα με τον Διοικητή, ξεδιαλύνει κάπως την κατάσταση. Όλες αυτές οι κινήσεις, έχουν σχέση με τον κατάπλου στο λιμάνι της Βιγκάτα ενός εντυπωσιακού ιστιοφόρου με το όνομα «Αλκυόνη». Ένα πλοίο που ακολουθεί παράξενες διαδρομές και που «είχε τη συνήθεια να παραμένει ελάχιστα στο λιμάνι και να εξαφανίζεται» στη συνέχεια, αποπλέοντας προς άγνωστη κατεύθυνση.

     Μια ακόμη απολαυστική υπόθεση, την οποία για να διαλευκάνει ο γκρινιάρης κι εριστικός όσο ποτέ άλλοτε Μονταλμπάνο, θα χρειαστεί να κάνει υπερβάσεις και προσπάθειες που θα θέσουν σε δοκιμασία τις ήδη μειωμένες σωματικές αντοχές του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου