26 Νοε 2021

Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΣ
Εκδόσεις ΠΗΓΗ
Σελ. 612, Απρίλιος 2021

 

     Το δεύτερο μυθιστόρημα του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Γ. Παπασάραντου, είναι αυτό που σας παρουσιάζω σήμερα.

     Ο Αχιλλέας Θεοδωρίδης, είναι ένας πρώην παίκτης του μπάσκετ και νυν ανερχόμενο «αστέρι» στο χώρο της εκπροσώπησης επαγγελματιών αθλητών, δηλ. όπως λέγεται στην καθομιλούμενη ατζέντης. Τον επέλεξε να επανδρώσει το γραφείο του στην Ελλάδα, ο Σέρβος Αλεξάνταρ Στρέλιτς, ένας από τους «καρχαρίες» του χώρου πανευρωπαϊκά. «Είχε μπει στον κόσμο του αθλητικού μάνατζμεντ πριν από επτά χρόνια, το 2005. Η πρόσληψη στο γραφείο του Στρέλιτς είχε γίνει εντελώς απρόσμενα την επόμενη χρονιά, το καλοκαίρι του 2006, όταν για πρώτη φορά ένας πελάτης του είχε αποτελέσει μεταγραφικό στόχο μεγάλων ομάδων […] Ο Σέρβος είχε εκτιμήσει την καθαρότητα, την ειλικρίνεια και την αφοπλιστική-σχεδόν ισοπεδωτική-ευθύτητα του Αχιλλέα στις διαπραγματεύσεις και του είχε προτείνει αβίαστα να γίνει συνεργάτης του».

     Το 2012, τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου, μήνας κατά τον οποίο οι επαφές για μετακινήσεις και μεταγραφές παικτών σε όλα τα αθλήματα βρίσκονται στο φόρτε τους και κλείνονται όλα τα σημαντικά deal, ο Αχιλλέας επιμελείται τις τελικές λεπτομέρειες της μεταγραφής ενός παίκτη του ΝΒΑ στον Παναθηναϊκό. Η πιο μεγάλη επιτυχία της καριέρας του. «Έχω δύο μέρες τώρα που, σε όποια ιστοσελίδα κι αν μπω, βλέπω τη φωτογραφία του Μάλκολμ Ρίτσαρντς και από κάτω τους διθυράμβους για την πάρτη σου. Περισσότερους και από το αφεντικό σου, τον Σέρβο. Φιλαράκι μου, δεύτερο καλοκαίρι που αναλαμβάνεις τις πιο επικίνδυνες αποστολές και δεν σταματάς πουθενά! Του χρόνου σε βλέπω να φέρνεις στη γηραιά ήπειρο τον MVP των τελικών του ΝΒΑ».

     Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα πολύ καλό στάδιο, όλα δείχνουν ότι η μεταγραφή θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα είναι επωφελής για όλους: ο αθλητής θα εισπράξει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, η ομάδα θα εντάξει στο ρόστερ της έναν παίκτη εγνωσμένης αξίας και ο Στρέλιτς όπως και ο Αχιλλέας, θα λάβουν μια παχυλή προμήθεια. «Όλα έμοιαζαν έτοιμα και ιδανικά δρομολογημένα. Κάθε συζήτηση ξεχείλιζε από ευφορία και αισιοδοξία, και ο Αχιλλέας άφησε στην άκρη, αν και δεν το συνήθιζε, την ψυχραιμία του κι έβαλε την ψυχολογία του στη λειτουργία της γλυκιάς αναμονής για τη στιγμή που θα οριστικοποιούνταν η συμφωνία του Ρίταρντς με τον Παναθηναϊκό. Τα είχε πάει περίφημα. Η συμβολή του στις τελευταίες συζητήσεις έστω και μέσω skype ήταν καθοριστική και ο Στρέλιτς ήταν, για άλλη μια φορά, πολύ ευχαριστημένος μαζί του».

     Τότε όμως, η ζωή του Αχιλλέα παίρνει μια αναπάντεχη τροπή. Αρχίζει να λαμβάνει στο κινητό του μυστηριώδη μηνύματα από άγνωστο αποστολέα, ο οποίος κάθε φορά επιλέγει και διαφορετικό «ψευδώνυμο». Μηνύματα, που δεν έχουν καμία σχέση με την επαγγελματική του καριέρα. Βρίσκει μια ασυνήθιστη πέτρα, χαραγμένη με σύμβολα που δεν μπορεί να ερμηνεύσει, αν και είναι καλός γνώστης του κόσμου των συμβόλων, στον οποίο τον εισήγαγε ο πατέρας του. Τέλος, τα μηνύματα-γρίφοι τον προβληματίζουν και τον στέλνουν κάθε φορά και σε διαφορετικό σημείο. Ο Αχιλλέας ανταποκρίνεται, παρά το γεγονός ότι η χρονική στιγμή δεν ενδείκνυται λόγω της πίεσης που υπάρχει λόγω του επαγγέλματός του. «Υπήρχε κάτι ελκυστικό στο ανεξήγητο που βίωνε. Κάτι κολασμένα ελκυστικό. Το ένιωθε, ήταν σίγουρος γι’ αυτό». Η καθημερινότητά του ανατρέπεται και πριν το συνειδητοποιήσει καλά-καλά, θα ξεκινήσει για το πιο σημαντικό ταξίδι της ζωής του…

     Το «Η Μέρα Που Καταλαβαίνεις Γιατί Γεννήθηκες», είναι ένα πυκνογραμμένο, πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, που κινείται στα όρια πραγματικού και μεταφυσικού και άπτεται πολλών θεμάτων (ηθική στον επαγγελματικό αθλητικό χώρο, έρωτας, εξουσία, οικονομική ευμάρεια, επιβολή στους άλλους κ. ά), με κυριότερο αυτό που αφορά το «ταξίδι» προς την αυτογνωσία και την αλήθεια του κάθε ανθρώπου.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου