30 Νοε 2021

Ο ΣΚΟΡΠΙΟΣ

ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΘΥΜΙΟΣ
Εκδόσεις Ε.Ο.ΛΙΒΑΝΗΣ
Σελ. 444, 2021

 

     Το μυθιστόρημα «Ο Σκορπιός», είναι το πρώτο του Χ. Καραθύμιου και είναι αρκετά ενδιαφέρον.

     Η ιστορία εκτυλίσσεται στο γραφικότατο Καστρί, ένα χωριό «που βρισκόταν σε υψόμετρο 980 μέτρων, περικυκλωμένο από βουνά και πυκνό δάσος, χαράδρες και ρεματιές», κι έχει πολύ λίγους κατοίκους. Οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας και ελάχιστοι οι νέοι.

     Εκείνο τον χειμώνα, ένας κάτοικος του χωριού που βγήκε να κυνηγήσει στο δάσος,  βρίσκει το πτώμα του 17χρονου Ντέμη Πολύβιου σε ένα ρέμα. «Στο δεξί πόδι, απ’ το οποίο έλειπε το μποτάκι, εξείχε το μεγάλο δάχτυλο μέσα από την τρύπια κάλτσα. Ήταν μελανιασμένο από το κρύο. Το ίδιο και το πρόσωπο και τα άκρα. Το τζιν στο ίδιο πόδι, στο ύψος του μηρού, ήταν ποτισμένο από αίμα […] Το παγωμένο, ομιχλώδες βλέμμα του νεαρού τον κάρφωνε κατάματα, σαν να περίμενε από εκείνον να κάνει κάτι». Ο θάνατος του νεαρού, ξυπνάει αμέσως τις παλιές δοξασίες που λένε ότι το χωριό είναι καταραμένο και στα γύρω δάση κρύβεται μια μοχθηρή οντότητα με πολλά χέρια που είναι γνωστή με το όνομα «σκορπιός». Το κλιμάκιο της αστυνομίας που έφτασε, αποδίδει τον θάνατο σε ατύχημα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, (δηλ. το Ανθρωποκτονιών όπως ήταν γνωστό στο παρελθόν), ο νεαρός γλίστρησε, χτύπησε σε έναν βράχο, έχασε τις αισθήσεις του, έπεσε στο ρέμα και πνίγηκε.

     Οι κάτοικοι του χωριού όμως δεν πείθονται. Ανάστατοι συγκαλούν γενική συνέλευση στο μοναδικό καφενείο του χωριού. «Ήταν γεγονός πως τα νέα για τον θάνατο του δεκαεφτάχρονου Ντέμη Πολύβιου είχαν ταρακουνήσει συθέμελα την τοπική κοινότητα Καστρίου. Σε ένα τόσο μικρό μέρος, όπου αρκούσε ακόμη και το πιο ασήμαντο γεγονός για να γίνει το πρώτο θέμα της ημέρας, η είδηση ενός θανάτου έσκαγε σαν πυρηνική βόμβα». Η συνέλευση αποφασίζει να κληθεί ο Γαβριήλ Γάκος, ιδιωτικός ερευνητής που ειδικεύεται σε υποθέσεις που φαίνεται να έχουν και μια… μεταφυσική διάσταση, για να ερευνήσει την υπόθεση.

     Ο Γάκος ήταν αξιωματικός του τμήματος (πρώην) Ανθρωποκτονιών, που παραιτήθηκε από την υπηρεσία μετά από μια προσωπική τραγωδία και διατηρεί με τον αδελφό του Ισαάκ, γραφείο ερευνών, ελπίζοντας ότι θα βρει εκείνη την μία στις εκατό υποθέσεις που όντως θα έχει την μεταφυσική διάσταση, χωρίς να το έχει ακόμη επιτύχει. Δέχεται να αναλάβει την υπόθεση του «Σκορπιού» και πηγαίνει στο Καστρί, αλλά είναι σίγουρος ότι η δολοφονία είναι έργο ανθρώπου κι όχι μιας μυστηριώδους οντότητας. Ενώ εντοπίζει μια σειρά υπόπτους, οι τρεις ακόμη δολοφονίες που θα ακολουθήσουν, θα τον αναγκάσουν να στρέψει τις έρευνες σε άλλη κατεύθυνση και σε άλλα πρόσωπα. Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζουν η κακοκαιρία και η ισχυρή χιονόπτωση που διέκοψαν την ηλεκτροδότηση βυθίζοντας το χωριό στο σκοτάδι από νωρίς το απόγευμα και έκοψαν την –προβληματική και πριν την κακοκαιρία-επικοινωνία με τον έξω κόσμο, αφού η πιο κοντινή κεραία κινητής τηλεφωνίας τέθηκε εκτός λειτουργίας, θα εντοπίσει τον υπεράνω υποψίας ένοχο. Θα πρέπει να αναμετρηθεί μαζί του, αλλά και με το σκοτεινό παρελθόν του, για να δώσει τη λύση!

     Καλογραμμένο θρίλερ, με ήρωα έναν άνθρωπο σημαδεμένο από τη μοίρα, που η εμπλοκή του στην υπόθεση στο Καστρί, λειτουργεί σαν αποκάλυψη για τον ίδιο, αφού φέρνει στην επιφάνεια πτυχές και γεγονότα του παρελθόντος του, που είχε απωθήσει στις σκοτεινές γωνιές της μνήμης του. Το φινάλε δείχνει ότι ίσως οι υποθέσεις που θα αναλάβουν οι αδελφοί Γαβριήλ και Ισαάκ Γάκος, θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου