9 Μαρ 2022

Η ΛΙΣΤΑ

LUCY FOLEY
Μετάφραση ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΝΤΖΟΛΑ ΣΑΜΠΑΤΑΚΟΥ
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
Σελ. 453, Σεπτέμβριος 2021

      Το δεύτερο ψυχολογικό θρίλερ (και πέμπτο μυθιστόρημα συνολικά) είναι «Η Λίστα» της βρετανίδας L. Foley.

   Ένας λαμπερός γάμος πρόκειται να γίνει στο μικρό (αλλά στοιχειωμένο κατά την τοπική παράδοση) νησί Ίνις αν Αμπλόρα που βρίσκεται κοντά στις δυτικές ακτές της Ιρλανδίας, εκτεθειμένο στις θύελλες και τους ανέμους του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού, όταν ο καιρός δεν είναι καλός-κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά. Το νησί τα τελευταία χρόνια είναι ακατοίκητο και η πρόσβαση από τις απέναντι ακτές σχετικά δύσκολη. «Ήταν ορατό από την ηπειρωτική χώρα, σαν γαλαζωπή μουτζούρα στον ορίζοντα με σχήμα επίπεδου αμονιού […] αλλά δεν μπορώ να διώξω την αίσθηση ότι το σκούρο σχήμα του, σαν πλάσμα κυρτωμένο, έτοιμο να επιτεθεί, μοιάζει δυσοίωνα απειλητικό…».

     Το  νησί έχει κάποια κτίσματα, τα οποία η Ίφα και ο Φρέντι ανακαίνισαν κι έστησαν εκεί μια επιχείρηση διοργάνωσης γάμων σε ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο περιβάλλον. «Ο ίδιος ο πύργος Φόλι είναι ένα θαυμάσια ανακαινισμένο παραδοσιακό κτίριο του δέκατου πέμπτου αιώνα, που ακροβατεί ανάμεσα στην πολυτέλεια και τη διαχρονικότητα, τη μεγαλοπρέπεια και την άνεση: χαλιά αντίκες στα πλακόστρωτα πατώματα, ρετρό μπανιέρες με πόδια, τζάκια με τύρφη που σιγοκαίει».

     Το ζευγάρι που θα τελέσει τους γάμους του, είναι ο Γουίλ Σλέιτερ και η Τζούλια Κίγκαν. Είναι και οι δύο πετυχημένοι στον τομέα τους. Ο γοητευτικός Γουίλ είναι  τηλεοπτικός σταρ με δική του εκπομπή υψηλής θεαματικότητας. «Το βασικό θέμα της εκπομπής είναι αυτό που υποδηλώνει ο τίτλος της. Νυχτερινή Επιβίωση. Μες στη μέση της νύχτας αφήνουν τον Γουίλ δεμένο με καλυμμένα τα μάτια κάπου, για παράδειγμα σ’ ένα δάσος ή καταμεσής σε μια αρκτική τούνδρα, μονάχα με τα ρούχα που φοράει, ίσως κι ένα μαχαίρι στη ζώνη του. Εκείνος πρέπει τότε να λυθεί και να φτάσει στη σημείο μιας προκαθορισμένης συνάντησης χρησιμοποιώντας μόνο τα μυαλό του και τις ικανότητες προσανατολισμού του».

     Η Τζούλια είναι ιδιοκτήτρια του The Download, που χάρη στην οξυδέρκεια, την ικανότητα οργάνωσης, την σκληρή δουλειά, αλλά και τη σιδερένια πυγμή με την οποία το διευθύνει κατάφερε να το μετατρέψει «…από απλό μπλογκ σε πετυχημένο διαδικτυακό περιοδικό με προσωπικό τριάντα ατόμων μέσα σε δύο χρόνια».

     Οι καλεσμένοι, είναι κυρίως συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες, οι οποίοι μετά την τελετή, ξεφαντώνουν με φαγητό, ποτό που ρέει άφθονο, άλλες ουσίες που κυκλοφορούν λίγο κρυφά και λίγο φανερά και χορό, κάτω από τις τέντες που έχουν στηθεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Μέχρι τη στιγμή που «…έρχεται απέξω ένας νέος ήχος. Θα μπορούσες να τον περάσεις για το ουρλιαχτό του ανέμου. Αλλά γίνεται ολοένα και πιο διαπεραστικός και δυνατός, ώσπου δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία για το τι είναι. Οι καλεσμένοι παγώνουν και κοιτάζονται. Ξαφνικά φοβούνται και πάλι. Γιατί όλοι ξέρουν τι είναι αυτό που ακούν: μια κραυγή τρόμου». Η κραυγή είναι μιας σερβιτόρας που μόλις έχει αντικρύσει ένα αποτρόπαιο θέαμα: ένας από όσους παραβρίσκονται στο νησί έχει δολοφονηθεί με άγριο τρόπο.

     Το μυθιστόρημα έχει σαφείς επιρροές από το έργο της Άγκαθα Κρίστι. Μια ομάδα ανθρώπων, βρίσκονται αποκλεισμένοι σε έναν τόπο που διαπράττεται ένας φόνος. Πολλοί έχουν κίνητρο. Όμως εδώ δεν υπάρχει ένας Πουαρό για να διαλευκάνει την υπόθεση. Η Foley καταφέρνει να γράψει ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα, την εξέλιξη του οποίου παρακολουθούμε μέσα από την αφήγηση διαφορετικών πρόσωπων, το καθένα με την δική του οπτική. Μυστικά και ψέματα που δεν πρέπει να βγουν στο φως, μοναδική πλοκή, εξαιρετικοί χαρακτήρες και αριστοτεχνικές ανατροπές, σ’ ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, που κλιμακώνεται από σελίδα σε σελίδα και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το αναπάντεχο φινάλε! 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου