4 Μαρ 2022

Ο ΚΑΚΤΟΣ

SARAH HAYWOOD
Μετάφραση ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΝΤΟΓΛΟΥ
Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σελ. 477, Νοέμβριος 2021

      Ένα ευφυές μυθιστόρημα, γραμμένο με σπιρτάδα και χιούμορ, είναι «Ο Κάκτος» της βρετανίδας S. Haywood.

     Η Σούζαν Γκριν, είναι μια 45χρονη δυναμική και ανεξάρτητη γυναίκα. Αν κι έχει τελειώσει τη Νομική και θα μπορούσε να διαπρέψει στο χώρο της δικηγορίας, εργάζεται για μια υπηρεσία του βρετανικού Δημοσίου. Κι αυτό επειδή έτσι ικανοποιεί την ανάγκη της για τάξη, πειθαρχία, και αυστηρά όρια, αλλά κι επειδή τα πηγαίνει καλύτερα με τα …έγγραφα παρά με τους ανθρώπους.

     Ζει στο Λονδίνο, σ’ ένα ισόγειο διαμέρισμα με μικρό κήπο, το οποίο απέκτησε με αιματηρές οικονομίες κι ένα μεγάλο τραπεζικό δάνειο. «Έχω δημιουργήσει την ιδανική ζωή για μένα στο Λονδίνο, χωρίς καμία βοήθεια. Έχω ένα σπίτι που καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες μου, μια δουλειά που ταιριάζει στις ικανότητές μου και εύκολη πρόσβαση σε πολιτιστικά δρώμενα. Με εξαίρεση τις ώρες που εργάζομαι, έχω έλεγχο σε κάθε πτυχή της ύπαρξής μου. Μέχρι πρόσφατα είχα και αυτό που ίσως αποκαλούσατε χαλαρά «σύντροφο», όμως ήταν σχέση βολέματος και για τους δυο μας. Ένας απλός διακανονισμός, που προσέφερε τα οφέλη μιας στενής επαφής με ένα άτομο του αντίθετου φύλου, χωρίς συναισθηματική δέσμευση. Μόλις ανακάλυψα ότι η τύχη, η μοίρα, η κακοτυχία-πείτε το όπως θέλετε-είχαν βάλει τη θέση μου σε σοβαρό κίνδυνο, διέκοψα τη σχέση μας σβέλτα και ξεκάθαρα. Ο κόσμος μου παραμένει απόρθητος…». Το παιχνίδι που έπαιξε η μοίρα και απειλούσε την ανεξαρτησία της, ήταν μια αναπάντεχη και ίσως ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ δεν είχα την παραμικρή επιθυμία να μείνω έγκυος. Αποφάσισα καιρό πριν, ότι κανένας σύζυγος και κανένα παιδί δεν θα συμπεριληφθούν στη ζωή μου, εφόσον εκτιμώ τόσο πολύ την αυτονομία μου». Όμως παρά την «προχωρημένη»- για μια εγκυμοσύνη- ηλικία της που μπορεί να κρύβει αρκετούς κινδύνους και εκπλήσσοντας ακόμα και τον ίδιο της τον εαυτό, αποφασίζει να κρατήσει το παιδί!

     Η Σούζαν επισκέπτεται τακτικά (μία φορά την εβδομάδα) την μητέρα της Πατρίτσια, στο Μπέρμιγχαμ, όπου ζει στο πατρικό τους σπίτι. Μαζί της ζει κι ο γιος της-κι αδελφός της Σούζαν- Έντουαρντ, τον οποίο η Πατρίτσια υπεραγαπά, είναι προστατευτική απέναντί του και ο οποίος είναι κάπως… ιδιαίτερος. Του αρέσει να πίνει μπύρες κι άλλα οινοπνευματώδη με τους φίλους του, είναι παντελώς ανεύθυνος και δεν έχει καθόλου καλή σχέση με τη δουλειά. «Δεν είναι σαν εσένα Σούζαν. Εσύ ήσουν πάντα τόσο λογική, τόσο ικανή. Δεν ανησύχησα ποτέ, ούτε λεπτό, για εσένα. Ο Τέντι όμως έχει καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο, σαν τον πατέρα σου. Το παραμικρό μπορεί να τον αποσταθεροποιήσει».

     Ένα πρωινό του Αυγούστου κι ενώ η Σούζαν παλεύει με τις ναυτίες της εγκυμοσύνης, ο αδελφός της την ενημερώνει ότι η 87χρονη μητέρα της πέθανε από εγκεφαλικό. Τώρα εκτός από τις επιπτώσεις της εγκυμοσύνης, έχει να διαχειριστεί την απώλεια, αλλά και τα τελείως πρακτικά ζητήματα της κηδείας, αφού εμπιστεύεται ελάχιστα τον Έντουαρντ. Η μεγάλη έκπληξη όμως έρχεται με το άνοιγμα της διαθήκης που άφησε η μητέρα της…

     Όπως γράφω και στην αρχή της παρουσίασης, πρόκειται για ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, με χιούμορ αλλά και συγκινητικές στιγμές κι έναν πολύ ιδιαίτερο γυναικείο χαρακτήρα, (την Σούζαν) τον οποίο θα αγαπήσετε!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου