31 Μαρ 2022

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟ


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝ. ΤΑΣΣΗΣ
Εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ
Σελ. 266, Ιούλιος 2021

 

     Το τρίτο μυθιστόρημα του δικηγόρου και συγγραφέα Α. Τάσση είναι αυτό που παρουσιάζω σήμερα κι έχει τίτλο «Το Ρολόι Μέσα Στο Σύννεφο».

     Ο συγγραφέας, μέσα από την αφήγηση των περιπετειών δύο οικογενειών, του Χαράλαμπου και της Ευτυχίας Καστάνη και του Στυλιανού και της Βικτωρίας Παπαγεωργίου, αφηγείται την ιστορία της γενέθλιας πόλης, της Πρέβεζας. Ξεκινά από τον Οκτώβριο του 1912, όταν η πόλη απελευθερώνεται από τον τουρκικό ζυγό και φτάνει μέχρι το1951, όταν ο εμφύλιος τερματίζεται και οι κάτοικοι προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές και τα τραύματα της καταστροφικής δεκαετίας 1940-1950.

     Η αφήγηση γίνεται κάποιες φορές με χιούμορ. «Για αποχέτευση ούτε λόγος, το «μέρος» ήταν παράμερα, έξω από το σπίτι. Μια τρύπα στο πάτωμα και μια σανιδένια πόρτα που έχασκε. Για τα υπόλοιπα φρόντιζε ο χείμαρρος Κουραδάς, ο αποδέκτης κάθε απόβλητου. Ζέχνοντας ξεκινούσε από τις Μπάλτες, διέσχιζε την πόλη και κατέληγε διακλαδιζόμενος μέσα στην πόλη, μέχρι τη θάλασσα. Οι προύχοντες, αποφάσισαν ότι έπρεπε να κάνουν κάτι γι’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Και έκαναν. Άλλαξαν όνομα στο ποτάμι, από Κουραδά τον ξαναβάφτισαν Καρυδά»!! Κυρίως όμως σε δραματικούς τόνους, αφού δραματικά ήταν τα όσα συνέβαιναν στους κατοίκους και τους ήρωες του μυθιστορήματος.

     Τα σαράντα χρόνια που περιλαμβάνει στην αφήγησή του ο Α. Τάσσης, είναι από τα πιο ταραγμένα στην Ελληνική Ιστορία. Την ευφορία από την απελευθέρωση με τους πολέμους του 1912-13, ακολούθησε ο Διχασμός και η εμπλοκή στον Α! παγκόσμιο πόλεμο. Σχεδόν αμέσως μετά, ήρθε η Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή. Κι ενώ οι λαοί της Ευρώπης απολάμβαναν την ειρηνική περίοδο που ακολούθησε, στην Ελλάδα είχαμε αποδυθεί στο αγαπημένο μας… σπορ: την ατέλειωτη «φαγωμάρα». Μέχρι που ήρθε η μεταξική δικτατορία, η επίθεση των Ιταλών, η εποποιία στα βουνά της Αλβανίας, η επακόλουθη επίθεση των Γερμανών που οδήγησε στην κατάρρευση του μετώπου, η μεγαλειώδης Εθνική αντίσταση και ο καταστροφικός, αδελφοκτόνος εμφύλιος, που κόστισε σε ζωές κι αποτέλεσε τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

     Αυτός ο καταιγισμός γεγονότων, επηρεάζει κατά τραγικό τρόπο τις ζωές των ηρώων του βιβλίου, που προσπαθούν να βρουν την ισορροπία τους, να προχωρήσουν τις ζωές τους και «να κρατήσουν τους πόθους και τα όνειρά τους ζωντανά».  

     Βασισμένος σε πραγματικά γεγονότα, ο συγγραφέας προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό, ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, με εξαιρετική χρήση της γλώσσας, «δυνατές» εικόνες κι έντονες περιγραφές, που θα συγκινήσει, αλλά και θα κάνει τον αναγνώστη, να στοχαστεί πάνω σε θέματα της ύπαρξης και της ζωής του.       



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου