25 Απρ 2022

ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΤΗΣ ΑΚΟΥΙΤΑΝΙΑΣ

ΕΥΑ ΓΚΑΡΘΙΑ ΣΑΕΝΘ ΝΤΕ ΟΥΡΤΟΥΡΙ
Μετάφραση: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Σελ. 427, Φεβρουάριος 2022

      Μια μυθιστορηματική βιογραφία της πλουσιότερης, πιο ισχυρής και της γυναίκας που επηρέασαν όσο ελάχιστοι την εποχή της (12ος αιώνας), είναι το βραβευμένο με το σημαντικό βραβείο Planeta De Novela βιβλίο «Ελεονώρα Της Ακουιτανίας) της ισπανίδας συγγραφέως Ε.Γ.Σ Ντε Ουρτούρι.

     Η Ελεονώρα γεννήθηκε το 1124, στο εύφορο και πλούσιο δουκάτο της Ακουιτανίας (νοτιοδυτική Γαλλία). Ήταν κόρη του Γουλιέλμου Ι΄ και διάδοχός του. Ο πατέρας της, είχε φροντίσει να της παράσχει εξαιρετική εκπαίδευση. «Κατείχα ήδη τα λατινικά, τα αγγλικά των Νορμανδών, τη μητρική μας γλώσσα του οκ, τη λαρυγγική γλώσσα του όιλ, που μιλούσαν στην αυλή του Παρισιού. Ήμουν η καλύτερη στο σημάδι ανάμεσα στα παιδιά της ηλικίας μου, αγαπούσα το κυνήγι-όχι των φοβισμένων ελαφιών, προτιμούσα τα επικίνδυνα αγριογούρουνα-και οι επτά ελευθέριες τέχνες δεν μου ήταν ξένες».

     Το 1137, ο πατέρας της, πέθανε ενώ βρισκόταν στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλλα της Ισπανίας. «Τώρα απεσταλμένοι με χαμηλωμένο βλέμμα επιβεβαίωναν το θάνατό του ανήμερα Μεγάλη Παρασκευή, μπροστά στον κεντρικό βωμό του καθεδρικού ναού στην Κομποστέλλα από το μολεμένο νερό ενός πηγαδιού σε κακή κατάσταση. Θαρρείς και μπορούσε το νερό να αφανίσει τέτοιο γίγαντα. Αυτόν, έναν δεινό οδοιπόρο, μετά από τόσες μάχες και καταστροφές, ο οποίος είχε πάντα πάνω του ένα κομμάτι κάρβουνο που απορροφά οποιοδήποτε δηλητήριο».

     Η Ελεονώρα είναι  πεπεισμένη ότι ο πατέρας της δολοφονήθηκε με διαταγή του βασιλιά Λουδοβίκου ΣΤ΄ (γνωστός ως Μαχητής κι αργότερα ως Παχύς), που εδώ και αρκετά χρόνια, εποφθαλμιά τα εδάφη του πλούσιου δουκάτου. Αποφασίζει να εκδικηθεί. Το πρώτο μέρος του σχεδίου της, περιλαμβάνει τον γάμο της, με τον γιο του βασιλιά, Λουδοβίκο Ζ΄ (τον Νέο, όπως έγινε γνωστός). Την ημέρα της γαμήλιας τελετής, ο πεθερός της πεθαίνει με τον ίδιο τρόπο που πέθανε και ο πατέρας της. « “Ο αγαπημένος μας βασιλιάς αποσυντέθηκε πολύ γρήγορα, τα νύχια του ξεκόλλησαν μέσα σε λίγες ώρες, η ασφυκτική ζέστη του καλοκαιριού δε βοήθησε”. Όπως ο πατέρας, σκέφτηκα. Το πτώμα αντέδρασε όπως αυτό του πατέρα». Τότε καταλαβαίνει ότι υπάρχει μια ευρύτερη συνομωσία κι απειλή. Κάποιος θέλει την ανάρρηση στο θρόνο ενός νεαρού βασιλιά και μιας ανήλικης βασίλισσας (ο Λουδοβίκος ήταν 17 και η Ελεονώρα 14 ετών) για να μπορεί να τους ελέγχει και να τους χειραγωγεί. «Ψάχνω κάποιον που να επωφελείται κι από τους δύο θανάτους, κάποιον που να ευνοείται όσο εσύ κι εγώ είμαστε τώρα στην κεφαλή της Ακουιτανίας και της Γαλλίας. Φαντάζομαι ότι ο άνθρωπος που προσπάθησε να δώσει σ’ εμάς την εξουσία αντί για τους γονείς μας το έκανε επειδή μας θεωρεί αδύναμους». Όμως η νεαρή βασίλισσα είναι πολύ ευφυής και πεισματάρα για να αφήσει κάτι τέτοιο να συμβεί. Στην προσπάθειά της αυτή, έχει την αμέριστη βοήθεια των «γάτων της Ακουιτανίας» που «επιλέγονταν απ’ την ώρα που μπουσούλιζαν κι ήταν κάτι πολύ παραπάνω από κατάσκοποι για τους δούκες της Ακουιτανίας. Αριστερόχειρα αγόρια και κορίτσια, ξεφτέρια στην παρακολούθηση, στην καταδίωξη και στο πλιάτσικο, ξεχώριζαν επειδή ήταν εχέμυθα, διακριτικά και επινοητικά σε περίπλοκες καταστάσεις».

     Εξαιρετικά γραμμένο μυθιστόρημα. Ανασυνθέτει πιστά μια εποχή, για την οποία τα στοιχεία προέρχονται από αμφιβόλου αξιοπιστίας κι αντικειμενικότητας χρονικά. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λέει η συγγραφέας. «Το ξεκαθάρισμα του περιττού από την πραγματική ουσία ήταν ένα έργο που μου πήρε σχεδόν δύο χρόνια». Μια μοναδική βιογραφία της πρώτης, («γαλλικής» θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε), περιόδου της ζωής της Ελεονώρας που έζησε 82 πολυτάραχα χρόνια σε μια περίοδο που το προσδόκιμο όριο ζωής ήταν τα τριάντα χρόνια και υπήρξε βασίλισσα της Γαλλίας και της Αγγλίας!! Μιας ασυνήθιστης γυναίκας που ξεχώρισε, ξεπέρασε και επηρέασε την εποχή της σε πολλούς τομείς.   



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου