10 Απρ 2022

Η ΜΑΡΤΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ

ROMY HAUSMANN
Μετάφραση ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελ. 359, Φεβρουάριος 2022

 

     Μετά το εξαιρετικό μυθιστόρημα με τίτλο «Καλό Μου Παιδί» (https://bibliodiktis.blogspot.com/2021/04/blog-post_16.html), η Ρ. Χάουσμαν συνεχίζει την συγγραφική της πορεία με το ψυχολογικό θρίλερ «Η Μάρτα Κοιμάται».

     Η Νάντια Κούλκα, ζει στο Ζάμπρεφ της Πολωνίας, (μια μικρή πόλη κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία), με τη μητέρα της Μάρτα και τον μικρό αδελφό της. Η Μάρτα, μια από τις πιο όμορφες κοπέλες της μικρής πόλης, που ονειρευόταν να γίνει μπαλαρίνα στο Παρίσι, έχει καταλήξει να παραμελεί και να κακοποιεί τα παιδιά της, κι εκδίδεται για να ζήσει. Η Νάντια, στα 15 της χρόνια, κατηγορείται ότι δολοφόνησε τη μητέρα της, η οποία βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της με ένα βαθύ τραύμα στο κεφάλι. «Το αίμα. Τόσο αίμα παντού. Στο δάπεδο. Στο πατάκι. Στον τοίχο. Μέχρι και το ταβάνι είχε πιτσιλιστεί». Η Νάντια καταδικάζεται σε εγκλεισμό για εφτά χρόνια σε ίδρυμα για ανήλικους. Χάρη στις διασυνδέσεις του δικηγόρου της, ενός συμπατριώτη της και μακρινού συγγενή που είχε εξελιχθεί σε μεγαλοδικηγόρο στο Βερολίνο, της επιτρέπεται να εκτίσει την ποινή σε αντίστοιχο ίδρυμα του της γερμανικής πρωτεύουσας!

     Μετά την αποφυλάκισή της, παραμένει στο Βερολίνο και θέλει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο. Το παρελθόν και ο εγκλεισμός, της έχουν προκαλέσει πολλά ψυχολογικά προβλήματα, έχει αναπτύξει φοβίες κι έχει ασταθή συμπεριφορά. Παρ’ όλα αυτά, βρίσκει δουλειά στη γραμματειακή υποστήριξη μιας δικηγορικής εταιρείας, όπου γνωρίζει τη Λάουρα. Τον μοναδικό άνθρωπο που της φέρθηκε καλά στην ενήλικη ζωή της. Η οποία είναι και σύζυγος του εργοδότη της, Γκέρο βαν Χόφεν, ενός από τους συνεταίρους του γραφείου.

     Ένα βράδυ του 2019, ενώ ο βαν Χόφεν βρίσκεται εκτός Βερολίνου, η Λάουρα εμφανίζεται στο γραφείο σε κακή κατάσταση κι εξομολογείται στην Νάντια, ότι έχει δολοφονήσει στο σπίτι της τον εραστή της και ζητάει τη βοήθειά της. «Το άψυχο σώμα πάνω στο πανάκριβο, λευκό μάρμαρο του σαλονιού. Το πανάκριβο μάρμαρο που δεν ήταν πια λευκό, αλλά κόκκινο, κατακόκκινο, και παραδίπλα κι άλλο κόκκινο, οι βαθυκόκκινες σελίδες που είχαν μουσκέψει το ύφασμα της γκρίζας μακό μπλούζας. Ένα θέαμα που παρέλυσε τη λογική μου και ρούφηξε κάθε συναίσθημα από μέσα μου. Πλησίασα το πτώμα σαν υπνωτισμένη, ανασήκωσα με τρεμάμενο χέρι το μπλουζάκι και διέκρινα τέσσερις μαχαιριές […] Τι θα κάνω τώρα Νάντια; Καταστράφηκε η ζωή μου».

     Η Νάντια χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά, αποφασίζει να βοηθήσει τη μοναδική φίλη που είχε ποτέ, όταν κατάλαβε τι μέλλον την περιμένει. «Είδα τη Λάουρα ολομόναχη και χαμένη. Πρώτα σε ένα γυμνό κελί. Την είδα να μην αντέχει να την κοιτάζουν οι τοίχοι, να ξεφλουδίζει λίγο-λίγο το χρώμα από το τσιμέντο, διότι δεν θα είχε τίποτε άλλο να κάνει στο άχρονο σύμπαν. Είδα τον χρόνο να περνάει, τα χρόνια, τα τόσα χρόνια να περνούν, και κάποτε να την αφήνουν «ελεύθερη»- όπως μεγαλόπνοα το αποκαλούν. Μα κι αυτή η ελευθερία, δεν θα είναι παρά ένα δωμάτιο με τοίχους που θα την κοιτάζουν επιτιμητικά. Είδα τη Λάουρα να μένει σ’ ένα μικρό διαμέρισμα επιπλωμένο μόνο με τα απολύτως απαραίτητα, και να γράφει γράμματα στη Βίβι για να της εξηγήσει τι είχε συμβεί τότε-δηλαδή σήμερα. Να ψάχνει να βρει τις λέξεις και να απελπίζεται, καθώς καμία λέξη, κανένας λόγος, καμία συγνώμη δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι εκείνη, η Λάουρα, είχε καταστρέψει τα πάντα μέσα σε μια απειροελάχιστη στιγμή απερισκεψίας. Είδα μιαν απέραντη, κατάμαυρη θλίψη να την καταπίνει για πάντα». Αυτή η  απόφαση όμως, θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα.

     Το «Η Μάρτα Κοιμάται» είναι ένα συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ. Είναι μοναδική η σκιαγράφηση των χαρακτήρων και των σχέσεων που τους διέπουν. Έχει μια εξαιρετική πλοκή. Αυτό όμως που συναρπάζει τον αναγνώστη είναι ο τρόπος που γράφει η γερμανίδα συγγραφέας. Είναι σαν να έχει καλύψει την ιστορία της με μια κουρτίνα, την οποία σελίδα με τη σελίδα ανασηκώνει αργά και βασανιστικά, αφήνοντας να φανεί η μια λεπτομέρεια μετά την άλλη, μέχρι που όλη η ιστορία αποκαλύπτεται κι έρχεται στο φως. Ένα βιβλίο που θα αρέσει σε κάθε αναγνώστη, αλλά οι φίλοι του είδους, θα λατρέψουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου