20 Απρ 2022

ΚΑΜΕΝΗ ΧΩΡΑ

ΝΟΤΗΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ
Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ
Σελ. 327, Νοέμβριος 2021

      Το μυθιστόρημα «Καμένη Χώρα», είναι το δεύτερο του δημοσιογράφου Ν. Ανανιάδη, ο οποίος έχει εκδώσει και βιβλία με συλλογές άρθρων και χρονογραφημάτων.

     Ελλάδα, αρχές του 2023. Η χώρα αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μετά από την πολύχρονη οικονομική κρίση που έφερε καταστροφή, κατάρρευση,  χάος και ανομία. Τα οποία με τη σειρά τους έφεραν φαινόμενα όπως η αναβίωση της… ληστοκρατίας στην στεριά και της πειρατείας στις θάλασσες. Η μετακίνηση από περιοχή σε περιοχή ήταν θανάσιμα επικίνδυνη! Το εμπόριο παραλύει. Ο καθένας προσπαθεί να επιβιώσει όπως μπορεί. Με κάθε νόμιμο ή μη νόμιμο τρόπο. Η κατάσταση στην επαρχία είναι κάπως υποφερτή, αλλά στις πόλεις επικρατεί πλήρης αναρχία. Τον τελευταίο καιρό όμως, τα ηνία ανέλαβε μια κυβέρνηση, που λίγο-λίγο ανακτά τον έλεγχο και προσπαθεί να πατάξει αυτά τα φαινόμενα.  

     Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, ο αλκοολικός 60χρονος δημοσιογράφος Φώτης Τσεχελίδης, στάθηκε τυχερός. Τον επέλεξε ένα από τα μέλη της νέας ελίτ που προσπαθούν να πάρουν «θέση», για να επωφεληθούν από την διαφαινόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας, με σκοπό να γράψει ή καλύτερα να υπογράψει ένα βιβλίο, κάτι που του απέφερε μια διόλου ευκαταφρόνητη αμοιβή.

     Ο Τσεχελίδης λαμβάνει εκείνη την εποχή δύο προσκλήσεις, που φτάνουν στα χέρια του με διαφορά λίγων ημερών. Η πρώτη «πρόσκληση, τυπωμένη όπως παλιά, τότε που τυπώνονταν προσκλήσεις έγραφε: «Η Νέα Αριστερά, πενήντα χρόνια μετά, καλεί τον Φώτη Τσεχελίδη σε μια τριήμερη εναλλακτική συνάντηση συζητήσεων και προσωπικών απολογισμών, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εξέγερση της Νομικής. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 23, 25 και 25 Μαρτίου 2023 στο Μεγαλοχώρι Μεθάνων, στο χώρο του ξενοδοχείου «Αρσινόη» (παλιό δημοτικό σχολείο). Η πρόσκληση είναι αυστηρά προσωπική και απαραίτητη για την είσοδο στον χώρο των συζητήσεων». Ακολουθούσαν υπό μορφή υστερόγραφου οδηγίες για την πρόσβαση στον χώρο και τα διαθέσιμα καταλύματα…». Σε δύο-τρεις μέρες «έφτασε και το ολογραφικό μήνυμα της Ελένης», για την οποία ένιωθε τρυφερά αισθήματα και με την οποία είχαν χωρίσει και τα είχαν ξαναβρεί αρκετές φορές μέχρι την οριστική τους απομάκρυνση. «Με καλούσε στα εγκαίνια ενός «προχωρημένου» μαγαζιού, της «Καμένης χώρας» στο Βαθύ, ένα γραφικό λιμανάκι των Μεθάνων σχεδόν κάτω από το ηφαίστειο «θα περάσουμε καλά» μου είπε και διέκοψε τη σύνδεση. Προτού προλάβω να αναρωτηθώ πότε ήταν τα εγκαίνια, ένα SMS στο αρχαίο κινητό μου συμπλήρωνε: «Σάββατο 25-Κυριακή 26 Μαρτίου τα εγκαίνια, έλα όποτε θέλεις με όποια παρέα θέλεις» […] Δεν μπορούσα να πω όχι».  

      Το ότι τα δύο γεγονότα θα λάμβαναν χώρα σε πολύ κοντινές περιοχές και ημερομηνίες, η προοπτική να ξαναδεί την Ελένη μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και το γεγονός ότι (ειδικά στη δεύτερη περίπτωση) τα ποτά θα έρρεαν άφθονα, ήταν αρκετά για να πεισθεί ο Τσεχελίδης να πάει στα Μέθανα, αποφασισμένος να περάσει ένα «χαλαρό» τριήμερο. Όμως τα γεγονότα που ακολούθησαν, ανέτρεψαν όλα του τα σχέδια…

     Ένα έξυπνο μυθιστόρημα, γραμμένο με χιούμορ. Διαβάζεται εύκολα κι ευχάριστα, αλλά με ευφυή υποδόριο τρόπο, περνάει τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας και τα οποία είναι πολυποίκιλα. Το φινάλε του βιβλίου, μας προϊδεάζει ότι επίκειται συνέχεια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου