20 Δεκ 2022

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΥΧΤΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
Εκδόσεις ΑΜΚΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΡΙΕΝΑ
Σελ. 172, Σεπτέμβριος 2021

 

     Πριν από λίγο καιρό, βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες της παρουσίασης ενός βιβλίου. Η παρουσίαση έγινε στον Πολυχώρο πολιτισμού Alte Fablon που βρίσκεται στην περιοχή Ιασωνίδου και συγκεκριμένα στην οδό Φιλίππου 71. Ιδρύθηκε από τον Απόστολο Λιάπη και την Εύη Τατσόγλου (εξ ου και το Alte, που είναι τα αρχικά των ονομάτων τους). Ακόμη Alte Fablon, σημαίνει «υψηλή ιστορία» στην Εσπεράντο!!

     Εκεί συμβαίνουν πολλά, σπουδαία, σημαντικά κι ενδιαφέροντα. Λειτουργούν εργαστήρια θεάτρου, ζωγραφικής, φωνητικής, yoga, φωτογραφίας και άλλα. Κάποια από αυτά απευθύνονται και σε παιδιά. Ανεβαίνουν παραστάσεις με συντελεστές τους «μαθητές» των εργαστηρίων. Διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας κλπ, καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων. Τέλος λειτουργεί Λέσχη Ανάγνωσης, όπως και εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής, ενώ υπάρχει και δυνατότητα να εκδοθούν σε βιβλίο τα έργα των «μαθητών», από τις εκδόσεις 3.1, που είναι τμήμα του Alte Fablon.

     Ένα από αυτά τα βιβλία είναι και αυτό που σας παρουσιάζω σήμερα. Περιλαμβάνει έργα των πέντε «μαθητών» της «τάξης» 2020-2021 που είχε συντονίστρια της Καλλιόπη Πασιά. «Οι ιστορίες νύχτας γράφτηκαν κατά τη διάρκεια του «σχολικού» έτους 2020-2021 και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021, αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας covid-19 και της δεύτερης καραντίνας […] Οι ιστορίες αυτές αποτέλεσαν το υλικό του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής του Πολυχώρου τέχνης ALTE FABLON και το αποτύπωμα της συνύπαρξης σκέψεων, λέξεων, ιδεών, γνώσεων, τεχνικών, εικόνων και συναισθημάτων όλων όσων συμμετέχουν και όλων όσων ενέπνευσαν του συμμετέχοντες».

     Δεν θα σας κρύψω ότι ήμουν πολύ διστακτικός όταν ξεκίνησα να διαβάζω τις μικρές ιστορίες του βιβλίου. Σκέφτηκα ότι θα αντιμετωπίσω πρωτόλεια κείμενα με σφάλματα και αδυναμίες και μάλλον θα χάσω το χρόνο μου. Όμως το «τόλμησα», διαψεύστηκα και μάλιστα πανηγυρικά και χαίρομαι για αυτό. Τα διηγήματα που περιλαμβάνονται στη συλλογή, δεν εμφανίζουν επ’ ουδενί τα προβλήματα που συχνά υπάρχουν σε κείμενα πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων και κάποια από αυτά είναι αληθινά «διαμαντάκια».

     Οι πέντε συμμετέχοντες (Μυρσίνη Δελλασούδα, Κατερίνα Νασοπούλου, Στέλιος Μητσιάνης, Αναστασία Μπούζα, Φωτεινή Πάγκου) εργάστηκαν πάνω σε δώδεκα θεματικές ενότητες. Κάποιοι παρουσίασαν κείμενα σε όλες, κάποιοι άλλοι σε λιγότερες. Όμως αυτό που μένει, είναι ότι τα κατάφεραν με τον καλύτερο τρόπο. Θα περιμένω να διαβάσω κι άλλα κείμενά τους στο μέλλον.

     Την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συλλογή, συμπληρώνει ένα επίμετρο τη συντονίστριας του εργαστηρίου κι επιμελήτριας του βιβλίου Καλλιόπης Πασιά καθώς και ξεχωριστά και ιδιαίτερα «βιογραφικά» των συγγραφέων.

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου