24 Δεκ 2022

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΜΜΕΝΟ ΧΕΡΙ

CHRISTINE WUNNICKE
Μετάφραση ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΝΝΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδόσεις ΑΙΩΡΑ
Σελ. 230, Ιούνιος 2022

      Η Κ. Βούνικε, είναι μια πολυβραβευμένη συγγραφέας από τη Γερμανία. Το μυθιστόρημα «Η Γυναίκα Με Το Βαμμένο Χέρι», είναι το δεύτερο που μεταφράζεται στα ελληνικά.

     Το 1764, ο πέρσης αστρονόμος Ουστάντ (που σημαίνει δάσκαλος) Μούσα, επιστρέφει δια θαλάσσης και συνοδευόμενος από τον υπηρέτη του στη Τζαϊπούρ, μετά την επιτυχημένη και προσοδοφόρα πώληση ενός αστρολάβου, σε έναν νεόπλουτο έμπορο. Στη διάρκεια του ταξιδιού, το μικρό πλεούμενο άραξε στο νησί Γκαραπούρι, αφού οι άνεμοι δεν ήταν ευνοϊκοί για να τους οδηγήσουν στον προορισμό τους. «Το νησί ήταν άχαρο και γκρίζο, πνιγμένο στις λόχμες και κάπου κάπου ξεπρόβαλλαν λίγες ξινοχουρμαδιές και μανγκόδεντρα. Φοινικιές του πιο άχρηστου είδους απλώνουν τις μακριές, μίζερες ρίζες τους στη θάλασσα. Δεν διακρινόταν ούτε σπίτι, ούτε άνθρωπος. Ένας πίθηκος άρχισε να τσιρίζει, μια διαπεραστική τσιρίδα, υπερβολικά δυνατή, υπερβολικά παρατεταμένη, υπερβολικά ενοχλητική μέσα στην ομιχλώδη ησυχία. Στο Γκαραπούρι δεν κυκλοφορούσε άνθρωπος. Καταπώς φαινόταν, κανένας δεν είχε δουλειά εκεί».

     Αυτή η εκτίμηση όμως του Μούσα αποδείχτηκε λάθος. Λίγο πιο μέσα από την ακτή, βρήκε μερικές ετοιμόρροπες καλύβες, στις οποίες ζούσαν οι ελάχιστοι κάτοικοι του νησιού, ενώ ακόμη πιο μέσα, κοντά σε έναν χώρο στον οποίο υπήρχαν αρχαία αγάλματα και γλυπτά, εντόπισε έναν ευρωπαίο!

     Ήταν ο νεαρός μαθηματικός Κάρστεν Νίμπουρ, ο μόνος επιζών μιας επιστημονικής αποστολής, που το 1760, αναχώρησε για τους τόπους που αναφέρονται στη Βίβλο, για έρευνες. Η αποστολή έγινε με εντολή του καθηγητή Θεολογίας Μιχαέλις και με χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Δανίας. «Την επόμενη χρονιά, ο Κάρστεν Νίμπουρ έφυγε από τη Γοττίγη (δηλ. το σημερινό Γκέτινγκεν του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας στη Γερμανία) και μπήκε σ’ ένα καράβι από την Κοπεγχάγη για την Κωνσταντινούπολη, μαζί με τον φιλόλογο Φον Χάφεν, τον φυσιοδίφη Φόρσκαλ, έναν εικονογράφο, έναν γιατρό και έναν Σουηδό υπηρέτη. Στις αποσκευές του είχε ένα έγγραφο μερικών εκατοντάδων σελίδων, το οποίο περιείχε όλες τις οδηγίες και όλα τα ερωτήματα που έθετε ο καθηγητής Μιχαέλις σε σχέση με τη Βίβλο και την Ανατολή. Πολλοί λόγιοι από πολλές χώρες της Ευρώπης είχαν εμπλουτίσει τα ερωτήματα αυτά…». Ενώ η αποστολή ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, εν τούτοις αποδείχτηκε ότι ο οργανισμός των συνεργατών του Νίμπουρ δεν μπόρεσε να αντέξει τις επιθέσεις των μικροβίων κι ο ένας μετά τον άλλο, εγκατέλειψαν αυτόν τον μάταιο κόσμο. Ο Νίμπουρ, παρά τις αντιξοότητες, δεν εγκατέλειψε την αποστολή και συνέχισε με πείσμα να ταξιδεύει κάνοντας διάφορες μετρήσεις και καταγράφοντας παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή των ανθρώπων των περιοχών απ’ όπου περνούσε.

     Οι δύο άντρες, εκπρόσωποι δύο διαφορετικών πολιτισμών, θα αρχίσουν να προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο, θα αρχίσουν να αφηγούνται ιστορίες πραγματικές ή φανταστικές παρατηρώντας τα άστρα και τους αστερισμούς, όπως αυτόν της Κασσιόπης που οι αστρονόμοι στην Ανατολή ονόμαζαν «Η Γυναίκα Με Το Βαμμένο Χέρι» και θα ανακαλύψουν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πολλά περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, με δύο υπέροχα σκιαγραφημένους χαρακτήρες, που παρά τις εντελώς διαφορετικές καταβολές τους, για χάρη της επιστήμης, θα προσεγγίσουν και θα αποδεχτούν ο ένας τον άλλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου