31 Μαρ 2017

ΤΡΑΜΠΑΛΑ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΜΑΝΤΟ ΓΚΕΖΟΣ
Εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ
Σελ. 108, Οκτώβριος 2016

     Πριν από λίγο καιρό, πήρα το τρίτο βιβλίο που έγραψε ο ποιητής και συγγραφέας Χ. Α. Γκέζος. Είναι μία συλλογή δέκα διηγημάτων που κάποια είχαν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, ενώ τα περισσότερα, βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.
     Ο χρόνος που διαδραματίζονται οι ιστορίες των διηγημάτων, είναι τα τελευταία χρόνια, ενώ ο τόπος είναι η πόλη. Μπορεί ο τόπος και ο χρόνος να έχουν τη δική τους αξία για τις ιστορίες της συλλογής. Όμως αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον και σημαντικό, είναι οι ήρωες, οι χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει ο Γκέζος, με μεγάλη συγγραφική ικανότητα και διεισδυτικότητα. Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που χτυπημένοι από μεγάλη συμφορά ή γιατί δεν μπόρεσαν να αντέξουν τη σκληρότητα και τις απαιτήσεις τις σημερινής κοινωνίας, είτε πέρασαν, είτε είναι στο μεταίχμιο για να περάσουν τη γραμμή που χωρίζει τους «φυσιολογικούς» από τους «άλλους».
     Σ’ αυτούς τους «άλλους» λοιπόν, ανήκουν οι περισσότεροι ήρωες των μικρών εξαιρετικών ιστοριών που μας αφηγείται με μαεστρία ο συγγραφέας. Και αυτούς τους «άλλους», τους αντιμετωπίζει με συμπάθεια, με τρυφερότητα, προσπαθεί να τους καταλάβει και να κατανοήσει τι ήταν αυτό που τους έσπρωξε να κάνουν το τελικό βήμα και να περάσουν να ζήσουν σ’ ένα δικό τους κόσμο. Όπου ίσως οι καταστάσεις τους φαίνονται πιο βολικές κι εύκολες.
     Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι ήρωες των κειμένων, δεν είναι καλά σκιαγραφημένοι και συμπαθητικοί. Το αντίθετο μάλιστα. Ο συγγραφέας, εκτός του ότι έχει αφηγηματική δεινότητα, έχει και την ικανότητα να δημιουργεί χαρακτήρες που είναι συμπαθείς και κάνει τον αναγνώστη να συμμετέχει και να συμπάσχει στα πάθη και τις δυσκολίες τους, αλλά και να ικανοποιείται στις χαρές τους.

     Οι δέκα ιστορίες του βιβλίου, είναι εξαιρετικές. Καλογραμμένες, καλοδουλεμένες σαν μικρά εργόχειρα φτιαγμένα από επιδέξια χέρια, με ωραία σκιαγραφημένους χαρακτήρες και τόσο περιεκτικές, που καταφέρνουν να δημιουργήσουν έναν ολόκληρο κόσμο-διαφορετικό η καθεμιά τους-μέσα σε λίγες σελίδες. Πιστεύω ότι ο αναγνώστης δεν θα αρκεστεί σε μία και μόνη ανάγνωση, αλλά θα επιστρέφει ξανά και ξανά, για να αντλεί από τα συναισθήματα που εμπνέουν οι ιστορίες του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου