19 Απρ 2018

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΝΤΙΛΛΑ
Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Σελ. 350, Οκτώβριος 2017

     Με ένα διαφορετικής θεματολογίας από τα προηγούμενα μυθιστορήματά της, επιστρέφει η Ε. Μπεντίλλα στα εκδοτικά πράγματα. Ένα μυθιστόρημα με έντονα στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ.
     «Περιέργεια, συμπάθεια, οίκτος, καθήκον, ο Θεός ο ίδιος! Όλα αυτά μαζί αναμετρήθηκαν με την απόφαση που έπρεπε να πάρει η Μίρα εκείνο το παγωμένο απόγευμα του Δεκέμβρη καθώς διέσχιζε την αυλή της καθολικής εκκλησίας, όπως συνήθως για να κόψει δρόμο και αντίκρισε την Άμπη με το μωρό της, ένα κουβάρι πάνω στο παγκάκι. Η κοπέλα δεν παρουσίαζε την εικόνα μιας συνηθισμένης φτωχής γυναίκας που περίμενε να εμφανιστεί ο εφημέριος για το εσπερινό και να του ζητήσει κάποια χάρη. Φορούσε ζεστά ρούχα καλής ποιότητας, ακριβά. Την πλησίασε τότε η Μίρα χωρίς να αναρωτηθεί η ίδια για τις αληθινές της προθέσεις, που ανιχνεύονται μόνο στο υποσυνείδητο κάθε ανθρώπου». Η Μίρα, που μετανάστευσε από τη Βοσνία στην Ελβετία, είναι ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε η Άρτεμις (Άμπη) Αναγνωστοπούλου τις πρώτες ώρες της, στο ελβετικό χωριό Χόρμπ. Χωρίς να κάνει πολλές ερωτήσεις, βοήθησε την όμορφη νεαρή μητέρα να βρει κατοικία και να εγκατασταθεί με το νεογέννητο μωρό της, αλλά και να βρει δουλειά ώστε να αρχίσει να εξοικονομεί κάποια χρήματα για να ζήσει.
     Η 18χρονη Άρτεμη ταξίδεψε στην Ελβετία για να γεννήσει το εκτός γάμου μωρό της και να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί, επειδή ντρεπόταν την (ευκατάστατη) οικογένειά της στην Αθήνα. Πατέρας του παιδιού είναι ο Μάνος , που «… τον φιλοξένησαν στο σπίτι τους με αφορμή έναν οικογενειακό γάμο και έτσι τον γνώρισε, πως ήταν ο πιο όμορφος άντρας του κόσμου, ο πιο ευγενικός και ο πιο παθιασμένος… πως έκαναν έρωτα για πρώτη φορά κάποιο άλλο βράδυ πάνω στην άμμο στην αρχή της άνοιξης, πως θα παντρευόταν στην Κρήτη, στο νησί του, το ερχόμενο καλοκαίρι…». Ο οποίος όμως εξαφανίστηκε μυστηριωδώς λίγες μέρες μετά την φιλοξενία. Η εξαφάνιση του Μάνου-που δεν εμφανίστηκε ούτε στο πατρικό του στην Κρήτη-και η φυγή της Άμπη, πυροδότησαν εξελίξεις στην οικογένεια Αναγνωστόπουλου που σχεδόν διαλύθηκε. Ο πατέρας Σπύρος, εγκατέλειψε σπίτι κι επιχειρήσεις και μετανάστευσε στην Αμερική, η μητέρα Λήδα αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση, η οικιακή βοηθός Δήμητρα που ήταν πολλά χρόνια με την οικογένεια και θεωρούνταν μέλος της «χάθηκε μέσα στη νύχτα της Αθήνας». Έμεινε μόνο η αδελφή της Λήδας η Κατερίνα και οι γονείς τους να στηρίξουν τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας. Χωρίς ευτυχώς να αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, αφού ο Σπύρος έστελνε τακτικά εμβάσματα για να καλύπτουν τα έξοδα.
     Όμως το μυστήριο με την εξαφάνιση του Μάνου παραμένει. Οι μόνες που έμειναν να τον αναζητούν είναι η Άμπη και η μητέρα του…
     Ένα καλογραμμένο θρίλερ με έντονο το ψυχολογικό στοιχείο, σασπένς που κλιμακώνεται και μυστικά που φτάνουν να διαλύσουν μια οικογένεια, τα οποία μπορεί να αποκαλύπτονται σχετικά νωρίς, αλλά με συνέπειές που κρατούν δέσμιους τους ήρωες για μεγάλο χρονικό διάστημα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου