7 Ιαν 2022

ΟΙ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ


EMMA
STONEX
Μετάφραση ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελ. 470, Οκτώβριος 2021

      Το πρώτο βιβλίο που υπογράφει με το πραγματικό της όνομα, είναι «Οι Φαροφύλακες» της E. Stonex. Είναι μάλιστα, εντελώς διαφορετικό θεματικά από όσα είχε γράψει μέχρι σήμερα και είχαν κυκλοφορήσει με ψευδώνυμο.

     Βασίζεται σε ένα πραγματικό περιστατικό που συνέβη στις νήσους Εβρίδες, που βρίσκονται κοντά στις δυτικές ακτές της Σκοτίας. Τον Δεκέμβριο του 1900, τρεις φαροφύλακες που βρισκόταν σε υπηρεσία σε φάρο στο νησί Έιλαν Μορ, εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς, χωρίς να δοθεί ποτέ μια λογική εξήγηση γι’ αυτήν την εξαφάνιση! Η συγγραφέας εμπνέεται από αυτό το γεγονός, αλλά το τοποθετεί αρκετά πιο νότια, στην Κορνουάλλη, στις ακτές της νοτιοδυτικής Ουαλίας και αρκετά χρόνια αργότερα, το 1972.

     Ένα καΐκι ανεφοδιασμού, φτάνει μέσα σε ισχυρή θαλασσοταραχή φορτωμένο με προμήθειες και μεταφέροντας έναν νέο φαροφύλακα, στη βραχονησίδα στην οποία είναι χτισμένος ο φάρος με το όνομα «Κόρη». «Απ’ όλους τους πύργους, ο Αξιωματικός, ο Λύκος και η Κόρη, είναι οι πιο δύσκολοι να κατεβάσεις άνθρωπο, κι αν έπρεπε να διαλέξει, θα ‘λεγε ότι τον τίτλο τον κερδίζει η Κόρη. Οι θρύλοι των ναυτικών λένε πως χτίστηκε πάνω στα σαγόνια ενός απολιθωμένου θαλάσσιου τέρατος».

     Όμως κανείς δεν εμφανίζεται για να παραλάβει τις προμήθειες και να υποδεχτεί το νέο συνάδελφο, όπως γινόταν συνήθως. Ο καπετάνιος του καϊκιού καταλαβαίνει πως κάτι δεν πάει καλά και παρά τις δυσκολίες, αποβιβάζει μέλη του πληρώματος σαν ομάδα διάσωσης. Η ομάδα, βρίσκεται αντιμέτωπη με παράξενα κι ανεξήγητα γεγονότα: η είσοδος του φάρου είναι κλειδωμένη από μέσα, οι τρεις φαροφύλακες είναι άφαντοι, ενώ όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα βρίσκονται άθικτα στα ντουλάπια, το τραπέζι της κουζίνας είναι στρωμένο για δύο άτομα (κι όχι για τρία), το ημερολόγιο καιρού κάνει λόγο για μια ισχυρή καταιγίδα που μαίνεται γύρω από τον φάρο, όμως οι ουρανοί όπως φαινόταν από τη στεριά ήταν καθαροί όλη την εβδομάδα, και τα δύο ρολόγια που υπήρχαν στο χώρο, ήταν σταματημένα στις οχτώ και σαράντα πέντε!

     «Ο οίκος Trident έχει ενημερωθεί για την εξαφάνιση τριών φαροφυλάκων του από τον φάρο του Βράχου της Κόρης, δεκαπέντε μίλια βορειοδυτικά του Lands End […] Η ανακάλυψη έγινε από έναν καπετάνιο της περιοχής και το πλήρωμά του εχθές το πρωί, όταν μετέφεραν εκεί έναν αντικαταστάτη φαροφύλακα […] Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το που βρίσκονται οι αγνοούμενοι και δεν έχει γίνει καμία επίσημη δήλωση. Διενεργείται έρευνα.».

     Είκοσι χρόνια μετά, «ο συγγραφέας μυθιστορημάτων περιπέτειας Νταν Σαρπ, σκοπεύει να ανακαλύψει την αλήθεια», γράφοντας ένα βιβλίο σχετικά με το γεγονός. Για να το καταφέρει, επισκέπτεται τις γυναίκες των αγνοούμενων φαροφυλάκων, για να συζητήσει μαζί τους και να εκμαιεύσει πληροφορίες. Μέσα από τις κουβέντες που έκανε μαζί τους, αποκαλύπτονται σκοτεινά μυστικά κι έρχονται στο φως κρυμμένες αλήθειες που είχαν μείνει στο σκοτάδι για δύο δεκαετίες!

     Ένα πολύ καλό θρίλερ, που εκτυλίσσεται σ’ ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον, το οποίο επηρεάζει τον ψυχισμό των ανθρώπων κι οδηγεί σε απρόβλεπτες αντιδράσεις. Όπως επηρεάζει και η πολυήμερη απουσία τις οικογένειες των εργαζόμενων στους φάρους με αποτέλεσμα να προκαλούνται αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις με μοιραία-κάποιες φορές- αποτελέσματα. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου