28 Φεβ 2022

CASTA DIVA

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ. Η ΚΡΥΦΗ ΖΩΗ ΤΗΣ
LYNDY SPENCE
Μετάφραση ΧΡΥΣΑ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ
Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σελ. 474 (+19 φωτογρ. υλικό), Νοέμβριος 2021

 
     Μια ακόμη βιογραφία της Μαρία Κάλλας, που βασίζεται σε νεώτερα στοιχεία και την αποκαλυπτική αλληλογραφία της, είναι το βιβλίο της ιστορικού και συγγραφέως

L. Spence.

     Η συγγραφέας ξεκινά την αφήγηση με την γέννηση της Μαρίας στο νοσοκομείο Flower του Μανχάταν στις 2 Δεκεμβρίου του 1923. Η οικογένεια Καλογερόπουλου, είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ μόλις τέσσερις μήνες πριν. Οι λόγοι που ανάγκασαν τον Γιώργο Καλογερόπουλο που ήταν φαρμακοποιός με ανθούσα επιχείρηση να πάρει τη σύζυγό του Λίτσα και την μεγάλη του κόρη Υακίνθη και να φύγουν από τον Μελιγαλά, είναι κάπως… σκοτεινοί. Αρκετά χρόνια αργότερα, η σύζυγός του έλεγε, ότι διατηρούσε παράνομη σχέση με την κόρη του τότε δημάρχου, η οποία έμεινε έγκυος κι έφυγαν για να αποφευχθεί το σκάνδαλο. Επειδή όμως η Λίτσα δεν θεωρείται και πολύ αξιόπιστη, οι σχέσεις της με τον άντρα της δεν ήταν οι καλύτερες και η μετανάστευση στις ΗΠΑ την ενόχλησε πολύ, αυτή η εκδοχή αν και φαίνεται λογική, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

     Η Μαρία γεννήθηκε για να «αντικαταστήσει» τον γιο της οικογένειας, που αρρώστησε και πέθανε σε ηλικία δύο ετών το 1922. «Απογοητευμένη που το μωρό της ήταν κορίτσι, η Λίτσα έστρεψε το κεφάλι προς το παράθυρο και για τέσσερις μέρες αρνιόταν να την κοιτάξει. Εκείνη είχε θελήσει άλλο ένα ξανθομάλλικο και γαλανομάτικο αγόρι, και αντί γι’ αυτό είχε προκύψει μια κόρη με κατάμαυρα μαλλιά και μαύρα μάτια». Από τότε η Μαρία βίωσε την απόρριψη της μητέρας της πολλές φορές ακόμη κι έφτασε στο σημείο, αργότερα όταν πια ήταν ενήλικη και διάσημη να πει «Δεν την αντέχω αυτή τη γυναίκα, μου έχει καταστρέψει τη ζωή». 

     Η φτωχική ζωή στην Αμερική, χειροτέρεψε τις ήδη τεταμένες σχέσεις μέσα στην οικογένεια Καλογερόπουλου. Το 1936, η Λίτσα πήρε τις δύο κόρες της κι επέστρεψε στην Αθήνα. Η «επίσημη» εκδοχή ήταν για να σπουδάσει η Μαρία στο Ωδείο Αθηνών. Η πραγματικότητα όμως, ότι για την επιστροφή ευθύνεται ο αλλοπρόσαλλος και ανερμάτιστος χαρακτήρας της Λίτσας.

     Η Μαρία ξεκίνησε τις σπουδές της και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω της εμφάνισής της, (« Διχασμένη καθώς ήταν ανάμεσα στο κορίτσι και στην καλλιτέχνιδα, τα χρόνια της διάπλασης της Μαρίας αμαυρωνόταν από τον εσωτερικό αγώνα της να αποδεχτεί την εμφάνισή της, παρά το ότι η φωνή της εξασφάλιζε επαίνους […] Μόνο όταν τραγουδούσε ένιωθε ότι την αγαπούσαν πραγματικά») αλλά και της «ζήλειας» για το θειο χάρισμα της φωνής της, δεν λύγισε. Πάλεψε, εργάστηκε κι έγινε μια από τις μεγαλύτερες υψίφωνους στην ιστορία της όπερας. Ο δρόμος της δεν ήταν εύκολος, αλλά αυτή άντεξε. «Το μόνο όπλο μου-ένα όπλο ισχυρό και δίκαιο-είναι να είμαι πάντοτε προετοιμασμένη. Λένε, ότι κερδίζω πάντα. Αυτά είναι τα μέσα μου: δουλειά και προετοιμασία».   

     Το βιβλίο της Σπενς, είναι μια εξαντλητική βιογραφία, που φωτίζει όλες τις πτυχές της ζωής της Μαρίας Κάλλας. Η οποία ήταν μια γυναίκα «που πάλεψε με την νευρομυϊκή διαταραχή κι έχασε τη φωνή της λόγω της ασθένειας της και λόγω των καταχρήσεων, η ντίβα που στο τέλος της ζωής της είχε απομείνει μόνη στο Παρίσι, είναι ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι και σήμερα προκαλεί τεράστια συγκίνηση μέσα από τις αριστουργηματικές ηχογραφήσεις της». Μια γυναίκα που το μόνο που αποζητούσε ήταν η αγάπη! Έφυγε από τη ζωή στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977 στο Παρίσι.

     Το βιβλίο συνοδεύουν 19 σελίδες με φωτογραφίες από την ζωή της Μαρίας Κάλλας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου