9 Μαΐ 2022

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΗ

LISA GRAY
Μετάφραση ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδόσεις BELL
Σελ. 324, Οκτώβριος 2021

      Η γεννημένη στην Γλασκώβη Λ. Γκρέι, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Αγνοούμενη», εργάστηκε για αρκετά χρόνια στον χώρο των ΜΜΕ στην πατρίδα της την Σκοτία. Όμως μετά την επιτυχία του πρώτου της βιβλίου, αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην συγγραφή.

     Η ιδιωτική ντετέκτιβ Τζέσικα Σο, εδώ και δύο χρόνια περιπλανιέται σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ. Ο θάνατος του πατέρα της Τόνι, από παθολογικά αίτια, ο οποίος ήταν ο μόνος της συγγενής και υπήρξε γι’ αυτήν και μητέρα και πατέρας, της στοίχισε πολύ. «Είχε κλάψει σπαρακτικά τη μέρα που πέθανε ο Τόνι, καθώς τον κρατούσε αγκαλιά πάνω στα κρύα πλακάκια. Έκτοτε δεν είχε χύσει ούτε ένα δάκρυ. Ούτε στην κηδεία. Ούτε όταν έδωσε την παραίτησή της και είπε στο αφεντικό της πως έφευγε από τη δουλειά που αγαπούσε. Ούτε καν όταν παρέδωσε τα κλειδιά στο μεσίτη και έφυγε για πάντα από το σπίτι που είχε μοιραστεί με τον Τόνι χωρίς να ρίξει πίσω της ούτε ένα βλέμμα». Έχοντας μια σχετική οικονομική άνεση αφού «είχε εισπράξει τα χρήματα της ασφάλειας και είχε πουλήσει το σπίτι», έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει μόνο υποθέσεις που την ενδιαφέρουν πραγματικά!

     Ενώ βρίσκεται στο Los Angeles κι ετοιμάζεται να αναχωρήσει επιλέγοντας κατεύθυνση με τον γνωστό της τρόπο, το στρίψιμο του νομίσματος («κορόνα θα πήγαινε βόρεια, γράμματα θα πήγαινε νότια»), λαμβάνει ένα mail που χωρίς να το γνωρίζει εκείνη τη στιγμή, έμελλε να ανατρέψει πολλές από τις βεβαιότητές της. «Έκανε  κλικ στον σύνδεσμο. Άνοιξε μια σελίδα που περιείχε μια αγγελία εξαφάνισης και τη φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού […] Η καταχώρηση στον ιστότοπο  Lost Angelenos δεν πρόσφερε τίποτα πέρα από τις βασικές πληροφορίες. Το όνομα του κοριτσιού στη φωτογραφία ήταν Αλίσα Λαβέλ και ήταν τριών χρονών όταν εξαφανίστηκε […] Καταχωρίστηκε επίσημα ως αγνοούμενη την επόμενη μέρα, ύστερα από ένα «σοβαρό περιστατικό» όπως αναφερόταν, στο σπίτι της οικογένειάς της. Αυτό συνέβη σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια πριν […] Ήταν ένα πρόσωπο που το γνώριζε ήδη καλά. Το πρόσωπο στη φωτογραφία ήταν το δικό της».

     Αναζητώντας απαντήσεις θ’ ανακαλύψει πως το «σοβαρό περιστατικό» που ανέφερε η ανακοίνωση, αφορούσε τη δολοφονία της βιολογικής της μητέρας και την απαγωγή της ίδιας. Μια υπόθεση που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, που παραμένει σε εκκρεμότητα αλλά και με την οποία-όπως είναι φυσικό μετά την παρέλευση τόσων ετών-δεν ασχολείται κανείς. Στη διάρκεια των ερευνών της, θα γνωρίσει τον ντετέκτιβ της αστυνομίας του Los Angeles Τζέισον Πράις, ο οποίος εκείνες τις μέρες, ασχολείται με την εξιχνίαση της δολοφονίας μιας φοιτήτριας, που δούλευε περιστασιακά ως πόρνη. Η Τζέσικα θα θυμηθεί ξαφνικά που είχε πρωτοδεί αυτόν τον άντρα και θα καταλάβει ότι γνωρίζει πολλά τόσο για το παρελθόν του πατέρα της, όσο και για τη δολοφονία της μητέρας της.

     Παρά τις παραινέσεις του Πράις να εγκαταλείψει την υπόθεση και να φύγει από την πόλη, η Τζέσικα θα προσπαθήσει να εξιχνιάσει την υπόθεση. Όμως οι ανακαλύψεις της, είναι παραπάνω από συγκλονιστικές…

     Με την «Αγνοούμενη» η Λ. Γκρέι, πραγματοποιεί ένα αναπάντεχα εντυπωσιακό για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα ντεμπούτο. Το βιβλίο της έχει γρήγορο, κινηματογραφικό ρυθμό, κλιμακούμενο σασπένς, καλοδουλεμένους χαρακτήρες και ανατροπές. Θα περιμένω να διαβάσω και τα υπόλοιπα τρία βιβλία με κεντρικό χαρακτήρα την ιδιωτική ερευνήτρια Σο, για να ανακαλύψω αν η συνέχεια είναι ανάλογη.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου