6 Μαΐ 2022

Ο ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ

ΜΑΤΙΑ Ι
SEBASTIAN FITZEK
Μετάφραση ΓΙΩΤΑ ΛΑΓΟΥΔΑΚΟΥ
Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ
Σελ. 480, Νοέμβριος 2021

      Το βιβλίο που σας παρουσιάζω σήμερα, κυκλοφόρησε στην Γερμανία το 2010, αλλά είναι-απ’ όσο ξέρω-η πρώτη φορά που μεταφράζεται στα ελληνικά.
     Ο Αλεξάντερ Τσόρμπαχ, υπήρξε αστυνομικός διαπραγματευτής στο Βερολίνο. Μετά από ένα επεισόδιο με μια διαπραγμάτευση σε μια υπόθεση απαγωγής που δεν κατέληξε καλά, αποχώρησε από την αστυνομία, γιατί αντιμετώπιζε πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Τα οποία εκτός από τη θέση του, του κόστισαν και το γάμο του. Δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση, παρά το γεγονός ότι αγαπούσε την –πρώην πια- γυναίκα του και τον εφτάχρονο γιο τους.
     Λόγω της εμπειρίας του στην αστυνομία, προσελήφθη από μια εφημερίδα κι ανέλαβε το αστυνομικό ρεπορτάζ. «Εδώ και τέσσερα χρόνια δούλευα για τη μεγαλύτερη και επομένως πιο αιμοχαρή εφημερίδα της πόλης και στο μεταξύ είχα κάνει ένα καλό όνομα με τα ρεπορτάζ μου σχετικά με τα πιο φρικτά εγκλήματα βίας στη Γερμανία». Η υπόθεση που τον απασχολούσε εκείνον τον χειμώνα, όπως και όλη την κοινή γνώμη, ήταν η υπόθεση του serial killer που αποκαλούνταν από τα ΜΜΕ, Συλλέκτης Ματιών. «Όπως και το προηγούμενο επάγγελμά μου ως διαπραγματευτή, έτσι και η καινούρια δουλειά στην εφημερίδα συχνά με είχε οδηγήσει στα όρια του ανεκτού. Η υπόθεση, ωστόσο, του Συλλέκτη Ματιών, που σκότωνε τις μητέρες των παιδιών που απήγε κι έδινε στους πατεράδες μόνο λίγες ώρες χρόνο να ξαναβρούν τα παιδιά τους, προτού πεθάνουν από ασφυξία μέσα στην κρυψώνα στην οποία τα πήγαινε, είχε δώσει καινούρια διάσταση στη φρίκη. Και το γεγονός ότι ο ψυχοπαθής έβγαζε κάθε φορά το αριστερό μάτι από το πτώμα του παιδιού ξεπερνούσε σαφώς τα όρια της φαντασίας […] Εκεί έξω κυκλοφορεί ένας ψυχοπαθής, ο οποίος καταστρέφει οικογένειες με τόσο φρικτό τρόπο, που ακόμα και η σκανδαλοθηρική εφημερίδα για την οποία δουλεύω δεν τολμάει να παρουσιάσει όλες τις λεπτομέρειες».
     Μια μέρα, στον ασύρματο που έχει στο αυτοκίνητό του για να παρακολουθεί-σαφώς παράνομα-τις επικοινωνίες της αστυνομίας, ακούει ότι ο Συλλέκτης Ματιών, χτύπησε για τέταρτη φορά. Όταν φτάνει στον τόπο του εγκλήματος, αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Μετά από μια σειρά γεγονότων μάλιστα, καταλαβαίνει ότι ο Συλλέκτης, θέλει να τον εμπλέξει, να τον παγιδεύσει και να τον ενοχοποιήσει. Προσπαθώντας να λύσει το μυστήριο, θα βρει στον δρόμο του-ή καλύτερα στο σκάφος του- την 26χρονη Αλίνα, μια τυφλή φυσικοθεραπεύτρια, που με τα… οράματά της, τον καθοδηγεί όταν φτάνει σε αδιέξοδο. Ο Τσόρμπαχ έχει λίγο χρόνο για να βρει το θύμα της τελευταίας απαγωγής, αλλά και να πείσει τους πρώην συναδέλφους του, ότι δεν είναι αυτός ο ένοχος.
     Αλλά εδώ έχουμε τον Fitzek κι όχι έναν οποιονδήποτε συγγραφέα. Τα πάντα υπόκεινται σε ανατροπές. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Κι ο χρόνος (όπως και οι σελίδες αλλά και η αρίθμηση των κεφαλαίων) μετρά αντίστροφα και οδηγεί στη μεγάλη ανατροπή των τελευταίων σελίδων. Αλλά τότε ξαναρχίζουν όλα από την αρχή!
     Το ψυχολογικό θρίλερ «Ο Συλλέκτης» είναι ένα ευφυές μυθιστόρημα, γραμμένο από έναν δεξιοτέχνη του είδους. Μια τελευταία προτροπή. Επειδή το βιβλίο είναι… εθιστικό, ξεκινήστε την ανάγνωση μια μέρα που δεν θα έχετε πιεστικές υποχρεώσεις. Είναι σίγουρο ότι δεν θα τις εκπληρώσετε, αφού όσο προχωρά η ανάγνωση, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αφήσετε το βιβλίο από τα χέρια σας!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου