4 Ιαν 2021

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ

MATTHEW QUIRK
Μετάφραση: ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΪΔΟΥΣΗ
Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελ. 460, Οκτώβριος 2020

      Το εξαιρετικό μυθιστόρημα «Νυχτερινός Πράκτορας», είναι το πρώτο βιβλίο του αμερικανού M. Quirk, που μεταφράζεται στα ελληνικά.

     Ο Πίτερ Σάδερλαντ, είναι ένας νεαρός πράκτορας του FBI. Έχει «βαρύ» οικογενειακό παρελθόν. Ο πατέρας του, που ήταν επίσης πράκτορας, κατηγορήθηκε ότι διενήργησε κατασκοπία σε βάρος της χώρας του, για λογαριασμό των Ρώσων. Οι κατηγορίες δεν αποδείχτηκαν ποτέ, αλλά ο ίδιος αποσύρθηκε από την υπηρεσία και η ρετσινιά παρέμεινε. Λίγα χρόνια αργότερα, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε καρφώθηκε στις μπάρες ενός αυτοκινητόδρομου. Κανένας δεν έμαθε ποτέ αν ήταν πράγματι ατύχημα, αν ο ίδιος επέλεξε αυτόν τον τρόπο να αυτοκτονήσει ή αν συνέβη κάτι άλλο. Το οικογενειακό παρελθόν όμως, επηρεάζει την εξέλιξη του Πίτερ στην ιεραρχία της υπηρεσίας. «…ποτέ δεν τον είχαν εμπιστευτεί πραγματικά. Το ιστορικό του πατέρα του αμαύρωνε πάντα το δικό του». Οι προαγωγές ποτέ δεν ερχόταν. Ήταν πάντα ο γιος του προδότη.

     Όμως κάτι φαίνεται να αλλάζει. Προς μεγάλη του έκπληξη, του αναθέτουν υπηρεσία στον Λευκό Οίκο! «Δούλευε για το FBI και, μετά από μια σειρά γεγονότων που ακόμη δεν είχε καλοκαταλάβει, είχε βρεθεί αποσπασμένος στον Λευκό Οίκο. Είχε αναλάβει το γραφείο νυχτερινής δράσης στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων, με δωδεκάωρη βάρδια από τις εφτά το απόγευμα ως τις εφτά το πρωί. Με δύο λόγια, βρισκόταν πάνω από μια γραμμή έκτακτης ανάγκης όλη νύχτα κάθε νύχτα και περίμενε κάποιο τηλεφώνημα που ίσως να μην γινόταν ποτέ». Αν κάποια στιγμή χτυπούσε το τηλέφωνο, έπρεπε να ενημερώσει αμέσως γι’ αυτά που θα του έλεγε ο συνομιλητής του, τον Τζέιμς Χόκινς, που ήταν ο πιο έμπιστος άνθρωπος του Προέδρου σε θέματα ασφαλείας, αντικατασκοπίας και τρομοκρατίας ή σε περίπτωση απουσίας του, την Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ντάϊαν Φαρ, η οποία και ήταν αυτή που επιδίωξε την απόσπασή του στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων. Κυρίως, όπως έλεγε, λόγω του άψογου φακέλου του Πίτερ.

     Στους δέκα μήνες που βρισκόταν σε υπηρεσία, το τηλέφωνο χτύπησε μόνο μία φορά. Στην άλλη άκρη της γραμμής, ήταν κάποιος ο οποίος φαινόταν συγκροτημένος, απάντησε σωστά στην ερώτηση για τον κωδικό επιβεβαίωσης κι ο Πίτερ, έκανε αυτό που επέβαλε το πρωτόκολλο ενεργειών. «Είχε περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας ότι αν ακολουθούσε τους κανόνες θα ήταν εντάξει. Θα μπορούσε να επανορθώσει για τα σφάλματα του πατέρα του. Η ειλικρίνεια θα τον έσωζε».

     Όμως εκείνο το δεύτερο τηλεφώνημα στις 284 μέρες αναμονής, στη μία μετά τα μεσάνυχτα ήταν εντελώς διαφορετικό. Αυτή τη φορά συνομιλητής ήταν μια νεαρή (όπως φαινόταν από τη φωνή) κατατρομαγμένη γυναίκα. «Νυχτερινή δράση. Μου είπαν να σας πω αυτό. Ότι θα ξέρατε τι να κάνετε. Με λένε Ρόουζ Λάρκιν. Είναι εδώ. Είναι μέσα, θα με σκοτώσει». Τα παρεπόμενα αυτού του τηλεφωνήματος, είναι τα πρώτα στοιχεία που φανερώνουν στον Σάδερλαντ, ότι εξυφαίνεται μια μεγάλη συνωμοσία σε βάρος των ΗΠΑ. Είναι κάτι που ετοιμάζεται εδώ και χρόνια. Τα νήματα τα κινεί κάποιος που βρίσκεται στα υψηλά κλιμάκια του Λευκού Οίκου και δουλεύει για τη Ρωσία. Για να σώσει τη χώρα, θα πρέπει να επιλέξει αν θα ακολουθήσει τους κανόνες ή αν θα κάνει αυτό που ο ίδιος πιστεύει ότι είναι το σωστό!

     Το θρίλερ του Quirk, είναι συναρπαστικό. Με σασπένς και σκηνές καταιγιστικής δράσης. Το δημοσιογραφικό παρελθόν του συγγραφέα του και η εμπειρία του στην έρευνα, το κάνει να είναι και αποκαλυπτικό, αφού δείχνει πως λειτουργούν κάποιοι θεσμοί και την παρασκηνιακή δράση κάποιων που βρίσκονται κοντά στις πηγές της εξουσίας. Τέλος, είναι και επίκαιρο, αφού περιλαμβάνει ένα σενάριο, για το πώς μια μεγάλη δύναμη, θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκλογές των ΗΠΑ-κάτι που ακούστηκε έντονα για τις εκλογές που έφεραν τον απερχόμενο εντός των επόμενων ημερών Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία-και να καταστήσει τον πρόεδρο ανδρείκελο κι ενεργούμενο. Διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου