31 Οκτ 2022

ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ

VINCENT KLIESCH
Μετάφραση ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΝΙΑ
Εκδόσεις Ε. Ο. ΛΙΒΑΝΗΣ
Σελ. 382, 2010

 
     Το θρίλερ «Καθαρότητα» του γερμανού συγγραφέα Β. Κλις είναι το πρώτο μιας επιτυχημένης σειράς με κεντρικό χαρακτήρα τον επιθεωρητή Γ. Κερν. Ακολούθησε η σειρά «Ακοή» στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο δικανικός γλωσσολόγος Μ. Χέγκελ και η δημοσιογράφος Γ. Ανζόργκε, τα τρία βιβλία της οποίας, ήδη κυκλοφορούν στα ελληνικά.

     Στο Βερολίνο δρα ένας κατά συρροή δολοφόνος. Το τρίτο θύμα του είναι μια ηλικιωμένη φαρμακοποιός, την οποία δολοφόνησε με τον ίδιο τρόπο με τα προηγούμενα θύματά του, που ήταν άντρες, αφήνοντας πίσω το ίδιο σκηνικό: «Ντυμένο με ένα κατάλευκο πουκάμισο, το πλυμένο, χτενισμένο και μακιγιαρισμένο πτώμα της Ελίζαμπετ Βέλκε κειτόταν πάνω στο τραπέζι, στη μέση του καθιστικού της. Και ο υπόλοιπος χώρος έμοιαζε προετοιμασμένος για μια πολύ ιδιαίτερη περίσταση. Κάθε έπιπλο, κάθε πορτατίφ, ακόμη και οι λαμπτήρες είχαν καθαριστεί σχολιαστικά. Τα τζάμια των παραθύρων ήταν τόσο γυαλισμένα, ώστε θα πίστευε κανείς ότι δεν είχαν χρησιμοποιηθεί καθόλου, τα κάδρα και οι κορνίζες είχαν περαστεί με γυαλιστικό για τζάμι και ξύλο. Άστραφταν ακόμη και τα καρφιά από τα οποία κρέμονταν. Το καθετί εκεί μέσα είχε καθαριστεί και τακτοποιηθεί με απίστευτη σχολαστικότητα…». Ένας πραγματικός εφιάλτης για κάθε ομάδα Σήμανσης, που δεν μπορούσε να εντοπίσει το παραμικρό στοιχείο. Ο υπεύθυνος  για την εξιχνίαση της υπόθεσης, επικεφαλής του τμήματος Ανθρωποκτονιών Κβίριν Μάισνερ, ζητά από τον πρώην συνεργάτη του Γιούλιους Κερν που έχει μετατεθεί στο κοντινό Πότσνταμ, να έρθει για να δει τον τόπο του εγκλήματος. «Ο Γιούλιους Κερν δούλευε εδώ και πέντε χρόνια στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βραδεμβούργου. Την καριέρα του όμως την είχε αρχίσει στο Βερολίνο. Εκεί είχε ξεχωρίσει από νωρίς, λόγω του ιδιαίτερου τρόπου με τον οποίο διεξήγε τις έρευνες. Ξανά και ξανά οι δικές του μόνο διαπιστώσεις γίνονταν καθοριστικός παράγοντας στη σύλληψη εγκληματιών. Ο Κερν δεν τα παρατούσε ποτέ. Ούτε καν όταν όλοι οι συνάδελφοι του κόντευαν να τρελαθούν».

     Οι δύο άντρες γνωρίζονταν χρόνια και υπήρχε αμοιβαία εκτίμηση. Ο Κερν ζήτησε να μετατεθεί όταν σε μια προηγούμενη υπόθεση πενταπλής ανθρωποκτονίας, είχε εντοπίσει τον ένοχο, ο οποίος όμως αθωώθηκε λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων. Η υπόθεση (όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις) είχε επηρεάσει ψυχολογικά τον Κερν, που θέλησε να απομακρυνθεί από το Βερολίνο για να ξαναβρεί τη φόρμα του. Τώρα ο παλιός του συνεργάτης ζητά τη βοήθειά του. Ο εντοπισμός  αυτού του serial killer απαιτεί τον αντισυμβατικό τρόπο σκέψης του Κερν, ο οποίος όταν βρεθεί σε αδιέξοδο, θα δεχθεί μια αναπάντεχη βοήθεια. Μια υπόδειξη ενός ανθρώπου θα τον βοηθήσει να προχωρήσει την έρευνα και να εντοπίσει τον «Φασίνα», όπως ονομάζουν οι αστυνομικοί τον δολοφόνο λόγω της εμμονής του με την καθαριότητα, πριν προβεί στην επόμενη δολοφονία.

     Το «Καθαρότητα» είναι αρκετά διαφορετικό από τα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα που εκδόθηκαν στα ελληνικά. Αλλά είναι εξίσου συναρπαστικό. Είναι ένα «καθαρόαιμο» θρίλερ που έχει όλα τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να αποδώσουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό σε ένα μυθιστόρημα. Θα περιμένω με αυξημένο ενδιαφέρον το επόμενο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστή τον Γιούλιους Κερν.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου