9 Οκτ 2022

ΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΤΣΙΟΣ
Εκδόσεις BELL
Σελ. 402, Σεπτέμβριος 2022

      Την πέμπτη υπόθεση που καλούνται να εξιχνιάσουν οι Ευγενείς Άγριοι, περιλαμβάνει το νέο μυθιστόρημα του Γ. Δάμτσιου, που μόλις κυκλοφόρησε.

     Σε κάποια τμήματα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, φτάνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένα απειλητικό μήνυμα: «Απόψε τα μεσάνυχτα, αν οι συνθήκες το ευνοήσουν, θα συντρίψω το κεφάλι του Γιάννη Ιωάννου. Προσκαλώ την Ελληνική Αστυνομία να γίνει μάρτυρας αυτής μου της πράξης και να περισυλλέξει τη σορό του, πριν την κατασπαράξει κι αυτήν ο λύκος. Δεν υπάρχει χειρότερο θέαμα από την κατασπαραγμένη σάρκα. Ακολουθούν οι ακριβείς συντεταγμένες του σημείου στο οποίο θα σκοτώσω τον Ιωάννου. Και ήδη αναρωτιέμαι αν αυτό σας φαίνεται σαν παιδικό παραμύθι. Θα αποδειχθεί απόψε».

     Ο αστυνόμος Μαρτέλος, επικεφαλής της Ειδικής Μονάδας Εξιχνίασης Κακουργημάτων (η οποία τυπικά δεν υπάρχει, δηλ. δεν εμφανίζεται ανάμεσα στις υπηρεσίες της αστυνομίας), με την πολύχρονη εμπειρία του, αντιλαμβάνεται ότι η απειλή είναι πραγματική και δεν πρόκειται για μια κακόγουστη φάρσα. Γι’ αυτό κινητοποιεί τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας, ώστε να περικυκλώσουν τον χώρο, που βρίσκεται κάπου στο Σέιχ Σου, για να καταφέρουν να αποτρέψουν το έγκλημα και να συλλάβουν τον επίδοξο εγκληματία. Παράλληλα επιτρέπει και στον φίλο του ιδιωτικό ερευνητή Τζόρτζ Ντόρμερ να παραβρεθεί στο χώρο του συμβάντος. Όμως φαίνεται πως έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ευφυέστατο δολοφόνο, που παρά την κινητοποίηση, καταφέρνει να τους στείλει το πτώμα του άτυχου άντρα κυριολεκτικά… ουρανοκατέβατο!

     Το ίδιο βράδυ, λίγα χιλιόμετρα πιο δυτικά, στο Ξερολίβαδο Βερμίου, μια νέα γυναίκα, τρέχει ολόγυμνη μέσα στο δάσος, για να σωθεί από τον «κακό λύκο» που την κυνηγά.

     Όταν λίγες μέρες αργότερα ο εγκληματίας που έκανε τον πρώτο φόνο προειδοποιεί και πάλι την αστυνομία απειλώντας ότι θα πραγματοποιήσει έναν ακόμη φόνο και παρά την εκ νέου κινητοποίηση θα καταφέρει να πραγματοποιήσει την απειλή του, ο Μαρτέλος θορυβείται και θα ζητήσει την εξωθεσμική βοήθεια των φίλων του ιδιωτικών ερευνητών. «Η σάλα του Black Arrow ήταν φωτισμένη παρόλο που ήταν Δευτέρα βράδυ. Δε σήμαινε πως το κατάστημα ήταν διαθέσιμο στο κοινό. Θα εξυπηρετούσε τη συνάντηση των Ευγενών Αγρίων με την ΕΜΕΚ. Ιδιωτικοί ερευνητές και αστυνομικοί μιας ειδικής ομάδας ήταν έτοιμοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αδιαφορώντας για τίτλους και εξουσίες. Κοινός τους σκοπός να εξιχνιάσουν την υπόθεση που τους απασχολούσε. Να αντιμετωπίσουν το κακό και να κερδίσουν». Και όσο τα πτώματα πολλαπλασιάζονται, οι άντρες και οι γυναίκες των δύο ομάδων, χρησιμοποιούν την εμπειρία τους, την ευφυΐα τους και τις ικανότητές τους για να εντοπίσουν «Κάποιο στοιχείο που δεν ήταν ακριβώς στοιχείο, αλλά μια άκρη που ίσα ξεπροβάλλει απ’ το κουβάρι που τόσο περίτεχνα είχε δημιουργήσει ο δολοφόνος». Ακόμη πρέπει να απαντήσουν και στο ερώτημα: Η υπόθεση της Θεσσαλονίκης συνδέεται με αυτή του Βερμίου ή η αναφορά και στις δύο περιπτώσεις στον «λύκο» είναι σύμπτωση;

     Η πλούσια και γόνιμη φαντασία του Γ. Δάμτσιου και η συγγραφική του δεινότητα, μας χαρίζουν ένα ακόμη συναρπαστικό μυθιστόρημα που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα. Η συνέχεια μάλιστα προβλέπεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αν κρίνουμε από την τελευταία φράση, της τελευταίας σελίδας του βιβλίου!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου