18 Ιουν 2023

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ;

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
Σελ. 365, Ιανουάριος 2023

      Σε νέα έκδοση κυκλοφορεί το μυθιστόρημα με τίτλο «Ποιος Σκότωσε Την Ιφιγένεια;» της Ελ. Μεταξά.

     Στην έξοδο του Black Bay, ενός club της μόδας, εκτυλίσσεται μια απαγωγή! Στόχος ένας νεαρός άντρας, ο Κωστής Αυγέρης, που εκείνη τη στιγμή βγαίνει με την εκθαμβωτική συνοδό του. «Ξαφνικά ένα μαύρο τζιπ με σκούρα τζάμια έστριψε απότομα στη γωνία, με τα φρένα του να στριγκλίζουν. Πριν ο οποιοσδήποτε προλάβει να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβαινε, το τζιπ σταμάτησε ακριβώς μπροστά στο ζευγάρι. Οι πίσω πόρτες άνοιξαν και δύο σωματώδεις άντρες που φορούσαν κουκούλες άρπαξαν τον νεαρό και προσπάθησαν να τον βάλουν διά της βίας μέσα. Εκείνος επιχείρησε να αντισταθεί, όμως αυτοί ήταν πιο δυνατοί και γρήγορα κατάφεραν να τον σπρώξουν στο πίσω κάθισμα». Οι απαγωγείς ήταν τόσο αποφασισμένοι που δεν δίστασαν να πυροβολήσουν και να δολοφονήσουν τη συνοδό του Αυγέρη και τον πορτιέρη του club.

     Λίγες ώρες αργότερα, η Κλαίρη, η αδελφή του Αυγέρη που ζει εδώ και χρόνια στη Νέα Υόρκη, δέχεται ένα τηλεφώνημα που θα σημαδέψει τη ζωή της. Ένας άγνωστος άντρας τη ρωτάει «ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια». Όταν αυτή του απαντά ότι δεν καταλαβαίνει τι της λέει και τι εννοεί, την απειλεί ότι θα σκοτώσει τον αδελφό της, που έχει απαγάγει και κρατάει, αλλά και την ίδια. «Εξακολουθούσε να φωνάζει στο τηλέφωνο με όση δύναμη της είχε απομείνει, με όση ανάσα μπορούσε να αντλήσει ανάμεσα στους λυγμούς που απότομα ξεχύθηκαν απ’ την ψυχή της. “Δεν ξέρω! Δεν ξέρω! Ποια είναι η Ιφιγένεια; Ποια; Τι με ρωτάς, πανάθεμά σε;” “Παλιοπουτάνα!” άκουσε τον άγνωστο να λέει. “Πες αντίο στον μαλάκα τον αδελφό σου! Μετά, είναι η σειρά σου. Θα έρθω για σένα” την απείλησε. “Όχι!” ούρλιαξε η Κλαίρη ακούγοντας ταυτόχρονα τις κραυγές του Κωστή από μακριά. Άνοιξε το στόμα της, αλλά ήχος δεν βγήκε. Τον κατάπιε εκείνος ο ανατριχιαστικός κρότος, ένας κρότος που θα στοίχειωνε για πάντα και θα τον άκουγε ολοζώντανο για πολλά χρόνια στ’ αυτιά της: ο ήχος του πυροβολισμού».

     Οι σχέσεις των δύο αδελφών από τότε που χώρισαν οι γονείς τους, δεν ήταν και οι καλύτερες. Η Κλαίρη είχε ακολουθήσει τη μητέρα της στις ΗΠΑ, ενώ ο Κωστής επέλεξε να μείνει με τον πατέρα του. Παρά όμως τις όποιες διαφορές τους, η Κλαίρη ποτέ δεν έπαψε να νοιάζεται και να αγαπά τον αδελφό της. Ο τραγικός τρόπος με τον οποίο έχασε τη ζωή του, την σόκαρε και την γέμισε θλίψη. Όταν όμως ξεπέρασε τις πρώτες μέρες του σοκ, παίρνει μια σοβαρή απόφαση: Θα γυρίσει στην Ελλάδα για να βρει τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας, για να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη. «Θα έκανε τα πάντα για να βρει τον άνθρωπο που έστειλε τον Κωστή σ’ αυτό το ψυχρό δωμάτιο του νεκροτομείου, τον άνθρωπο που πάτησε τη σκανδάλη κι έκοψε το νήμα της ζωής του τόσο πρόωρα. Δεν θα ησύχαζε αν δεν τον έστελνε στη φυλακή να σαπίσει μέσα σ’ ένα κελί…».

     Όταν θα φτάσει στην Αθήνα όμως, θα έρθει αντιμέτωπη με ένα κύκλωμα που εκμεταλλεύεται ευάλωτους ανθρώπους, για να τους χρησιμοποιεί ως πειραματόζωα σε αμφιλεγόμενα πειράματα και δοκιμές φαρμάκων. Κι όλα αυτά, υπό τον μανδύα της φιλανθρωπίας και της δήθεν προσφοράς σε δοκιμαζόμενους από την ανέχεια συνανθρώπους. Ένα κύκλωμα που έχει τους απαραίτητους πόρους και τα μέσα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο κακό τόσο στην Κλαίρη, όσο και σε όσους την βοηθούν. Παράλληλα η επιστροφή στην Αθήνα, θα φέρει στο προσκήνιο μυστικά του παρελθόντος και θα ξυπνήσει οδυνηρές μνήμες.

     Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα με έντονα στοιχεία θρίλερ, που θέτει ερωτήματα και προβληματισμούς για θέματα όπως η φιλανθρωπία και πόσο αθώα και ανιδιοτελής είναι αυτή, η ηθική στην ιατρική έρευνα ή ακόμα και μέχρι που μπορεί να οδηγήσει η αγάπη, μέσα από μια ενδιαφέρουσα και σωστά δομημένη ιστορία, που έχει μια μεγάλη ανατροπή λίγο πριν το τέλος!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου