30 Ιουν 2023

ΧΑΡΙΣ ΣΕ ΣΕΝΑ

ΚΕΒΗ ΣΑΡΡΗ
Εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ
Σελ. 287, Φεβρουάριος 2023

      Η Κεβή Σαρρή, αν και στη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής της ασχολήθηκε με πολλά, η συγγραφή δεν ήταν ένα από αυτά. Ώσπου τώρα, στα ογδόντα της χρόνια, αποφάσισε να γράψει για την πορεία της κι όσα έζησε και να αφιερώσει αυτό το κείμενο στον εγγονό της Χάρη (γι’ αυτό και ο τίτλος). «Πριν από αρκετό καιρό είχα σκεφτεί να γράψω την ιστορία της ζωής μου. Εξαιτίας όμως διάφορων γεγονότων, συνεχώς το ανέβαλα, μέχρι που ο κορονοϊός με κλείδωσε μέσα και βρήκα την ευκαιρία να ξεκινήσω. Ο χρόνος πέρασε χωρίς να το καταλάβω και κατάφερα να τελειώσω και να τη χαρίσω στον εγγονό μου την Πρωτοχρονιά του 2021».

     Εκτός όμως από το αντίγραφο του Χάρη, τύπωσε μερικά ακόμα και τα έδωσε σε φίλους της. Οι οποίοι μόλις διάβασαν το κείμενο ενθουσιάστηκαν, το βρήκαν πολύ ενδιαφέρον και την πίεσαν να το εκδώσει σε βιβλίο. «Για μένα το θέμα είχε τελειώσει, αλλά κάποιοι φίλοι που τη διάβασαν με παρότρυναν να την εκδώσω. Στην αρχή αρνήθηκα γιατί μου φαινόταν λίγο περίεργο να παραστήσω στα 80 μου τη συγγραφέα». Τελικά όμως πείστηκε κι έτσι έχουμε στα χέρια μας την περιγραφή μιας ζωής που περιλαμβάνει πολλές ζωές μέσα της.

     Η Κεβή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τις πρώτες μέρες της γερμανικής κατοχής με επεισοδιακό τρόπο, όπως επεισοδιακή ήταν και όλη της η ζωή. «Ήλθα στον κόσμο στις 20 Απριλίου του 1941, ανήμερα Πάσχα, κι έχω τα γενέθλιά μου την ίδια μέρα με τον Χίτλερ. Οι Γερμανοί μόλις είχαν μπει στη Θεσσαλονίκη, υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας κι η μαμά μου με γέννησε στο σπίτι. Ερμού κι Αριστοτέλους γωνία. Με βγάλανε με εμβρυουλκό μετά από δεκαεννιά ώρες, ένα τεράστιο μωρό πάνω από τέσσερις οκάδες, δηλαδή περίπου πέντε κιλά».

     Αρκετά χρόνια αργότερα, η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα. Όταν η Κεβή ενηλικιώθηκε και αναζήτησε εργασία, αρχικά προσλήφθηκε στο Υφυπουργείο Τύπου και Πληροφοριών, με τη μεσολάβηση ενός γνωστού, με τον οποίο βίωσε και μία τραυματική εμπειρία. Αργότερα, κι επειδή ήταν πολύ καλή στη γραφομηχανή, μετατέθηκε στην Υπηρεσία Πληροφοριών, υφισταμένη του μετέπειτα «θεωρητικού» της χούντας Γεώργιου Γεωργαλά. Από το Δημόσιο παραιτήθηκε λίγο μετά τον γάμο της με τον Ανδρέα Πετρόπουλο, γνωστό ασφαλιστή και παράγοντα του Παναθηναϊκού. Στον γάμο της δεν ευτύχησε με φυσικό επακόλουθο το διαζύγιο. Ήταν τότε 35 ετών. Μαζί με το διαζύγιο ήρθε και ένας τρόπος ζωής εντελώς διαφορετικός από αυτόν που ζούσε μέχρι τότε. Μπήκε σε καινούριες παρέες και ήρθε σε επαφή με τα μεγαλύτερα ονόματα της διανόησης και των τεχνών. Μπορούμε δε να πούμε, ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε-προσωπικές, οικονομικές κλπ-έζησε μια ζηλευτή ζωή, που πολλοί θα ήθελαν να ζήσουν.

     Παρά το γεγονός, ότι η Κεβή Σαρρή ασχολείται για πρώτη φορά με τη συγγραφή κι αυτό είναι το πρώτο της έργο, καταφέρνει με την ανεπιτήδευτη, ρέουσα γραφή της, να μας παρουσιάσει μια συναρπαστική αφήγηση της ζωής της και μαζί το κλίμα και την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου