9 Δεκ 2019

Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ

DAVID YOUNG
Μετάφραση ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
Σελ. 406, Ιούνιος 2019

     Μετά το μυθιστόρημα του, «Το Παιδί Της Στάζι» που σημείωσε αξιόλογη επιτυχία, ο D. Young επιστρέφει με ένα ακόμη ιστορικό-αστυνομικό μυθιστόρημα. Εκτυλίσσεται και πάλι στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας όπως ήταν το επίσημο όνομα, της ανατολικής Γερμανίας. Πρωταγωνιστεί και πάλι η υπαστυνόμος της αστυνομίας Κάριν Μίλερ, που «αν και ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών, εργάζεται στο εγκληματολογικό».
     Η Χάλε Νόιστατ, είναι μια νεόδμητη πόλη, στα νότια της ανατολικής Γερμανίας, κοντά στη Λειψία. Αποτελείται από μεγάλες πολυκατοικίες, οι οποίες χτίστηκαν για να στεγάσουν τους εργαζόμενους στα κοντινά εργοστάσια χημικών.
     Σ’ αυτή την πόλη, που θεωρείται ότι είναι επίτευγμα, είναι το καμάρι του καθεστώτος και υποτίθεται ότι έχει μηδενική εγκληματικότητα, τον Ιούλιο του 1975, σημειώνεται μια απαγωγή! Δίδυμα βρέφη, που γεννήθηκαν πρόωρα και χρειάστηκε να παραμείνουν σε μονάδα νεογνών για παρακολούθηση, εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς, από τα κρεβάτια τους. Η υπαστυνόμος Μίλερ, καλείται από το Βερολίνο να συνδράμει τους αστυνομικούς της πόλης και να λύσει τη  υπόθεση. Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκαταστήσει την φήμη της, που «τραυματίστηκε» σοβαρά σε προηγούμενη υπόθεση. «Θέλουν τη βοήθεια μιας γυναίκας αστυνομικού. Αναφέρθηκε το όνομά σου. Θα είναι μια ευκαιρία να επιστρέψεις στη δράση, Κάριν». Όταν φτάνει με τον βοηθό της στην πόλη, βρίσκεται μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού την ενημερώνουν ότι «Δεν πρόκειται για απλή υπόθεση εξαφάνισης. Ένα από τα μωρά έχει βρεθεί. Νεκρό. Και όχι από φυσικά αίτια. Είναι έρευνα για φόνο». Ακόμα, σύμφωνα με εντολές του τοπικού παραρτήματος της Στάζι, θα πρέπει η έρευνα να γίνει με τη μέγιστη μυστικότητα και διακριτικότητα, για να μην διαταραχτεί η ζωή στην πόλη και να μην προκληθεί πανικός. «Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι πρόκειται για μια ευαίσθητη έρευνα. Η Χάλε-Νόιστατ, είναι πολύ σημαντική για τη Δημοκρατία. Θέλουμε οι άνθρωποι να θέλουν να ζήσουν εδώ, να θέλουν να δουλέψουν εδώ. Συνεπώς παρότι θέλουμε να βρούμε το δολοφόνο ή τους δολοφόνους,όσο πιο γρήγορα γίνεται, πρέπει να το κάνουμε διακριτικά. Δεν θέλουμε να ανησυχήσουμε τον κόσμο».
     Τα στοιχεία είναι ελάχιστα και η Μίλερ με τη βοήθεια των ανδρών της τοπικής αστυνομικής δύναμης, ρίχνεται στην αναζήτηση τόσο του απαχθέντος βρέφους, όσο και του δολοφόνου. Ξέρει ότι ο χρόνος, όπως σε κάθε υπόθεση απαγωγής, κυλάει εναντίον της. Κάθε ώρα που περνά, την απομακρύνει από το στόχο της. Οι περιορισμοί που έχει θέσει η Στάζι και δυσκολεύουν την έρευνα, της είναι ακατανόητοι. «Σίγουρα υπήρχε κάτι άλλο πίσω από την πανταχού παρούσα ανάγκη για μυστικότητα, κάτι που ήταν αποφασισμένη να το ανακαλύψει». Μέχρι που έρχονται γεγονότα κι εξελίξεις που θα στρέψουν τις έρευνες σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση…
     Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, με έναν εξαιρετικά δομημένο χαρακτήρα και μοναδική απόδοση του κλειστοφοβικού κλίματος της χώρας, μέσα στο οποίο πρέπει να δράσει η Μίλερ, κάτω από άγρυπνο μάτι της τρομερής και φοβερής Στάζι.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου